De ce relatiile nereusite se tin lant

A fost socant sa aflam ca Halle Berry s-a despartit de Gabriel Aubry, iubitul ei stabil de patru ani. Dupa trecutul lipsit de glorie in materie de barbati – doua divorturi, ex-iubiti infideli – parea ca gasise in sfarsit barbatul perfect.

Deci, ce s-a intamplat? Prietenii vedetei au declarat ca Halle e atat de speriata de relatii, incat isi indeparteaza partenerii inainte ca acestia sa apuce s-o dezamageasca.

E normal ca o experienta neplacuta sa te faca mai precauta – astfel te asiguri ca nu vei face aceeasi greseala a doua oara, spune Jan Hoistad, autoarea cartii „Romance Rehab”. Dar, daca trecutul tau nefericit te determina sa-ti sabotezi relatiile viitoare, atunci trebuie sa iei masuri cat mai repede posibil.

Teren minat

Cei care au suferit de pe urma relatiilor anterioare nu numai ca au probleme in a se deschide in fata partenerului actual, dar au de asemenea tendinta de a-i gasi nod in papura, e de parere Bethany Marshall, autoarea cartii „Deal Breakers”.

Obiceiuri de care trebuie sa te feresti: sa-ti coplesesti iubitul cu detalii despre fostii, spunand lucruri ca: „El m-a inselat. Tu de ce n-ai face-o?”. Acest gen de afirmatie il reduce la un stereotip si il face sa simta ca nu-l cunosti si nu ai incredere in el, spune Marshall.

Unele femei au reactii exagerate la comportamente care le amintesc de intamplari neplacute din trecut, spune specialistul. De exemplu, daca au fost abuzate verbal de fostul partener, se pierd cu firea imediat ce actualul ridica putin tonul in timpul unei discutii sau, daca in trecut nu li s-a acordat suficienta atentie, cer de la partener mai mult decat acesta poate duce.

Mergi mai departe

Sa recunosti ca trecutul iti afecteaza viata amoroasa e cel mai important pas in zolvarea problemelor de cuplu, spune psihologul Jeffrey Bernstein.

Ai nevoie de un tip care a ramas in relatii bune cu fostele prietene (nu le vorbeste de rau), are o relatie solida cu familia si cei din jur vorbesc intotdeauna frumos despre el.

Potrivit lui Bernstein, e mai putin probabil ca un tip in care se regasesc aceste criterii sa profite de tine, pentru ca a dovedit ca poate intretine cu succes relatii afectuoase.

De asemenea, nu te feri sa iei in considerare ce cred familia si prietenii tai despre actualul partener, si asta pentru ca ei isi doresc ce e mai bun pentru tine.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.