De ce relatia voastra are nevoie de… revizie

Îţi mai aduci aminte cum ecuaţiile de la matematică trebuiau exersate din când în când, pentru a-ţi perfecţiona strategia de rezolvare sau chiar pentru a dezvolta noi strategii, mai eficiente? Ei, bine, oamenii de ştiinţă susţin că şi iubirea funcţionează după aceleaşi principii. Pentru ca relaţia voastră să fie mereu încununată de trandafiri roşii, nu vă lasaţi pur şi simplu duşi de val (nimeni nu poate şti unde duce acesta, nu-i aşa?).

Review-ul fericirii

Se pare că evaluarea fericirii are un rol extrem de important în consolidarea relaţiilor de iubire – un studiu realizat de Eli Finkel, directorul departamentului de  psihologie socială în cadrul Northwestern University, demonstrează că acele cupluri care îşi evaluează relaţia de trei ori pe an experimentează parteneriate mai fericite. Studiul a fost realizat cu ajutorul a 120 de cupluri, pe o durată de doi ani. Jumătate dintre cupluri şi-au evaluat în scris relaţia o dată la patru luni, având nevoie, în medie, de doar 21 de minute pe an pentru a îndeplini această sarcină. Finkel a descoperit apoi că rapoartele scrise au prevenit conflictele serioase dintre parteneri şi le-au rezolvat, în multe cazuri, pe cele existente, sporind satisfacţia relaţiei de iubire. „Nu vreau ca oamenii să creadă că această strategie le va soluţiona problemele ca prin minune. Nu e magie, dar poţi obţine rezultate impresionante cu eforturi minime”, declară specialistul.Ce trebuie să aveţi în vedere

Finanţele. Nu ne place că ne legăm de partea financiară într-o discuţie despre iubire, dar studiile au demonstrat că banii sunt, cel mai adesea, mărul discordiei într-o relaţie. E normal – oricât de mult v-aţi iubi, până la urmă sunteţi doi oameni cu obiceiuri şi concepţii diferite. Tu crezi că e important să-ţi satisfaci din când în când micile plăceri vinovate (un pantof, o rochie cu paiete), pe când el crede că sumele acestea ar trebui să meargă pe cardul de economii. Din fericire, puteţi ţine o evidenţă a cheltuielilor lunare notând într-un Excel bugetul de care dispuneţi şi obligaţiile financiare (facturi, mâncare etc.). Urmează apoi să decideţi împreună cum veţi manageria restul sumei, făcând, desigur, şi mici compromisuri. Ideea e să fiţi sinceri unul cu celălalt – atâta vreme cât amândoi ştiţi unde se duc banii, şansele unui conflict sunt mult mai mici.

 Prietenii. Deşi iscate din nimic, conflictele legate de prietenii comuni pot lua proporţii copleşitoare la un moment dat, ducând chiar la despărţire în unele cazuri. Atunci când dragostea se înfiripă, nici nu vă imaginaţi că cineva din gaşca ta sau a lui ar putea să intervină între voi, dar se întâmplă – tu faci schimb de replici sarcastice cu o prietenă de-a iubitului care nu pare să te aibă la inimă, iar el e gelos pe prietenul tău cel mai bun din facultate. „Nedisecate”, aceste probleme creează frustrări care vă afectează pe termen lung, aşa că nu uitaţi să vorbiţi despre ele la evaluare.

Programul de lucru. Atunci când unul dintre voi lucrează peste program sau călătoreşte adesea în interes de serviciu, celălalt se va simţi, în mod inevitabil, neglijat şi izolat. De asemenea, se va simţi frustrat că îndatoririle casnice nu sunt împărţite în mod egal şi va fi mai puţin dispus să lupte în favoarea relaţiei. Dacă acesta este şi cazul vostru, vorbiţi deschis pentru a ajunge la o înţelegere convenabilă pentru amândoi, apoi discutaţi despre progresele făcute la fiecare evaluare.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.