De ce nu vor barbatii sa renunte la burlacie

Stii pariul dintre Nicole Kidman si George Clooney? Pe vremea cand George nu incaruntise si avea 30 si ceva de ani, Nicole i-a zis ca e atat de sigura ca pana la 40 de ani isi va pune pirostriile, incat e gata sa puna la bataie 10.000 de dolari.

Zis si facut. Dupa aniversarea de 40 ani a celebrului burlac, Nicole si-a primit cecul inapoi cu urmatorul mesaj: „Dublam suma si refacem pariul – ma casatoresc pana la 50”.

Dar chipesul actor se apropie vertiginos de varsta specificata in pariu si nu are nici un gand sa se casatoreasca, ba chiar sustine ca nu e facut pentru asa ceva. Mai rau e faptul ca George Clooney a declansat o epidemie mondiala a burlaciei, virus care face zilnic din ce in ce mai multe victime.

Dar, pana la urma, care sunt motivele pentru care barbatii nu se indura sa ne puna verigheta pe deget? Sa fie societatea, sa fie prietenii de bere sau poate o fi o chestie genetica?

Cod genetic de burlac

Cercetatorii de la Institutul Karolinska, Suedia, au descoperit ca exista o gena care daca este in duplicat ii determina pe barbati sa stea departe de altar sau sa insele toate femeile cu care au o relatie serioasa.

Gena se numeste allele 334 si, in cazul in care se multiplica, determina o hiper-activitate a amigdalei, parte a creierului ce controleaza emotiile si sentimentele.

Daca in codul genetic al unui barbat apare o copie sau mai multe a genei allele 334, atunci acelui tip ii va fi greu, daca nu imposibil, sa se ataseze de o femeie si nu va putea dezvolta nici relatii durabile de prietenie. Partea intunecata a studiului: 40% dintre participanti au avut cel putin o copie a genei allele 334.

Sunt burlac pentru ca…

Desi primul tau gand ar putea fi sa-i spui iubitului sa se supuna unor teste riguroase de ADN, oamenii de stiinta sustin ca atitudinea barbatilor fata de casatorie nu e determinata doar de zestrea genetica. Problema e mai complicata…

„Genetica determina numai parte din atributele care ne diferentiaza”, spune geneticianul behaviorist Robert Plomin, doctor in psihologie si profesor cercetator la Institutul de Psihiatrie din Londra.

Restul este influentat de mediul in care traim si de educatia de care am avut parte. In acest sens, sociologii de la Universitatea Rutgers, SUA, au identificat in urma unui studiu zece motive sociale pentru care barbatii amana la nesfarsit sau efectiv refuza sa se casatoreasca:

  • Pot avea parte de sex mult mai usor decat in trecut.
  • Beneficiaza deja de toate avantajele unei vieti de barbat casatorit devreme ce locuiesc cu partenera.
  • Fac tot posibilul sa evite un divort si repercusiunile financiare aferente.
  • Vor sa astepte mai mult pana sa aiba copii.
  • Le este frica de faptul ca mariajul ar prespune prea multe schimbari si compromisuri.
  • Asteapta sufletul pereche, dar ea nu a aparut la orizont.
  • Nu resimt cine stie ce presiune sociala in ceea ce priveste casatoria.
  • Nu vor sa se casatoreasca cu femei care au deja copii.
  • Vor sa aiba casa lor inainte de a se insura.
  • Vor sa se distreze cat mai mult inainte de a ajunge la altar.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.