De ce iubirea nu e totul

By  | 

Da, e important să fiți îndrăgostiți, dar există alte lucruri care cântăresc mai mult pe termen lung.

E ușor să prespui că iubirea pe care o simți pentru cineva e un motiv pertinent pentru a rămâne într-o relație. Cu toate astea, deși iubirea e importantă, nu e singurul „ingredient” de care are nevoie o relație fericită pe termen lung. Sigur, poate fi elementul care leagă toate celelalte aspecte ale vieții de cuplu, dar nu e întotdeauna colacul de salvare — oricât de mult ne-am dori asta. De fapt, această dorință ne determină adesea să pierdem din vedere detaliile care hrănesc cu adevărat un parteneriat romantic. Ava Khan, un life coach stabilit în Dubai, e de acord: „Fără încredere reciprocă, respect și înțelegere, putem ajunge să ne simțim prinși în relație”.

Citește în continuare ca să afli de la experți ce alte valori sunt esențiale în dezoltarea unei relații armonioase, care trece testul timpului.

Încredere

Nimic nu dăunează mai mult unei relații decât lipsa încrederii. Nu e sănătos să ai nesiguranțe în privința partenerului — adică să te gândești constant la ce face, cu cine se vede și de ce nu e lângă tine tot timpul. Acest gen de anxietate nu va dăuna numai relației, ci și stării tale mentale. „În absența încrederii și a sentimentului de siguranță, vei începe să te îndepărtezi în loc să te apropii — e o reacție emoțională normală, dar care nu va permite relației voastre să se dezvolte. În tot acest timp, tu te vei simți mai mult anxioasă decât fericită”, confirmă Khan.

Pont: Încrederea e ceva la care se poate lucra, așa că ia-o încet. Dacă ai început să ai niște îndoieli care nu dispar odată cu trecerea timpului, vorbește-i partenerului tău despre ele. Răspunsul lui te va ajuta să decizi dacă relația asta chiar e pentru tine.

Egalitate

O conexiune puternică are nevoie de o fundație solidă, bazată pe parteneriat și egalitate. Atunci când unul dintre voi se simte nedreptățit, relația se va deteriora, nu înainte de a vă afecta emoțional. „O relație care nu onorează nevoile, dorințele, ambițiile și alegerile ambilor parteneri în egală măsură nu e echipată pentru a depăși obstacolele inevitabile”, spune specialistul.

Să lucrați în echipă, fie că vă propuneți să strângeți bani pentru o achiziție importantă sau pur și simplu vă imaginați viitorul împreună, vă oferă sentimentul că aveți un scop comun și că fiecare dintre voi aduce contribuții egale în relație. Așa cum o spune Veronica Mesuraca, expert în branding personal în Dubai, „Să trăiești în prezent este incitant, însă o viziune împărtășită te împlinește”.

Pont: Sigur, niciunul dintre voi nu ține neapărat să calce cămăși și să facă cumpărăturile, dar încercați să priviți aceste sarcini „domestice” ca pe o oportunitate de a vă conecta și mai mult, recomandă Nicola Beer, terapeut de familie și relații. „Când iubitul tău are de îndeplinit un task plictisitor, însoțește-l. Experiența se poate transforma într-una caldă, chiar distractivă, și amândoi veți avea sentimentul că puteți conta unul pe celălalt.”

Citeşte continuarea materialului în ediţia de print a revistei Cosmopolitan România.

Foto: Guliver/Getty Images. De Layla Haidrani. Traducere și adaptare: Teodora Tîrcă

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *