Cuplul in oglinda: suflet pereche sau nesiguranta?

Atunci cand se iubesc foarte tare, dar chiar foarte tare, unele cupluri isi fac tot felul de ritualuri, care de care mai ciudate, prin care sa demonstreze lumii intregi ca sunt una si aceeasi persoana: inoata in tandem, poarta haine de aceeasi culoare, isi aleg frizuri asemanatoare, si cate si mai cate, depinzand de imaginatia fiecaruia.

Explicatiile: „Vrem ca toata lumea sa stie ca suntem impreuna”, „Vrem sa le aratam tuturor cat de fericiti suntem impreuna (din nou!)” sau „Ne asemanam atat de mult ca mod de gandire, incat acest lucru razbate si in exterior”.

Pana aici toate bune si frumoase, oamenii se iubesc, se contopesc, sunt una si aceeasi persoana. Dar ce s-a intamplat cu diferentele care ne fac originali ca indivizi, ce s-a intamplat cu dorinta de a fi altfel, si cat de bine este pentru personalitatea fiecaruia sa renuntam la „noi” de dragul celuilalt, de dragul unei relatii perfect armonioase?

Altfel inseamna singur. Singur inseamna nefericit

Atunci cand o persoana este nesigura pe propria individualitate, va cauta cu disperare un model, un exemplu, ceva pe care sa se „muleze”. Cel sau cea cu care aceasta persoana va incepe o relatie este de obicei candidatul/candidata perfecta.

Lena Rusti, psihoterapeut, mi-a explicat mai pe larg situatia: „Unele persoane se identifica prin relatia din care fac parte. Cu cat sunt mai neimplinite ca fiinte individuale, cu atat mai mult se vor valoriza prin faptul ca sunt parte a unui cuplu. Totul este raportat la partener, partenerul este cel care stie ce e bine, sfatul si confirmarea lui sunt vitale pentru buna functionare a relatiei.”

Acest comportament este specific cuplului in oglinda, cuplul in care cei doi se straduiesc „sa devina o singura fiinta: adopta comportamente similare, aleg programe similare, cauta sa le placa aceleasi lucruri, aceiasi oameni si aceleasi locuri, se mandresc cu faptul ca au mereu pareri comune.”

Puncte in minus la capitolul personalitate?

Din pacate, da. Dependenta de cineva nu face decat sa exacerbeze slabiciunea si nesiguranta unei personalitati deja labile.

Iar in cazul in care ar ramane singura, o astfel de persoana si-ar vedea realitatea data complet peste cap si nu ar mai sti ce sa gandeasca si cum sa actioneze.

„Ca orice comportament dependent, riscul apare atunci cand unul dintre parteneri dispare din viata celuilalt, pentru ca celalalt se va simti pierdut”, spune doamna psihoterapeut.

Atata timp cat persoana dependenta nu intelege ca solutia nu este gasirea unui alt partener pe personalitatea caruia sa se muleze, nu va reusi sa se dezvolte independent si sa-si gaseasca propriul stil.

Se intampla si la casele cele mai mari

Ne iubim, ne imbracam la fel, spun vedetele de la Hollywood. Moda matchy-matchy este felul prin care celebritatile vor sa spulbere orice fel de zvonuri cum ca nu s-ar iubi sau ca relatia lor n-ar fi perfecta din toate punctele de vedere (Brad si Angelina vin la evenimente imbracati in culori complementare si stiluri identice; Katie si Tom Cruise au coafuri la fel, in plus, si-au „aliniat” si odrasla la aceeasi moda). Se straduiesc atat de tare sa fie o singura fiinta, incat presa i-a crezut pe cuvant si le-a unit si numele (vezi Brangelina).

Oamenii care traiesc impreuna indeajuns de mult timp ajung sa dezvolte trasaturi faciale similare

Se pare ca, in timp, chipurile partenerilor ajung sa semene foarte mult. E ciudat, dar exista dovezi si explicatii!

Robert Zajonc, psiholog, a condus un studiu in care 110 participanti au analizat pozele mai multor cupluri atat in primii ani de casatorie, cat si dupa 25 de ani de casnicie. Majoritatea participantilor la studiu au conchis ca asemanarile faciale dintre parteneri erau cu adevarat izbitoare. Intrebarea este de ce?

Robert Zajonc si colegii sai au venit cu cateva posibile motive:

DIETA. De exemplu, daca amandoi partenerii urmeaza o dieta bogata in calorii, amandoi vor fi bucalati si durdulii.

MEDIUL. Locuind amandoi in acelasi loc, partenerii vor fi afectati de factorii de mediu in acelasi fel.

PREDISPOZITIA. De exemplu, oamenii depresivi sunt in general atrasi de persoane care sa le semene, asa ca, in timp, avand aceeasi predispozitie, lucrul acesta se va vedea si pe fetele lor.

EMPATIA. Oamenii ajung sa semene pentru ca empatizeaza unii cu altii, si in timp incep sa-si copieze reciproc expresiile faciale. De exemplu, daca unul dintre parteneri obisnuieste sa zambeasca intr-un anumit fel, celalalt va ajunge in timp sa-l copieze, astfel incat amandoi vor sfarsi prin a face riduri in aceleasi locuri, ceea ce va amplifica asemanarea.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.