Cum te descurci cu un iubit sufocant

Multe dintre noi trecem prin aşa ceva – avem alături de noi un tip care la început pare perfect şi pe care-l iubim, însă uşor-uşor începe să fie sufocant şi nu ştim cum să ne descurcăm cu el. Poate că la început nu pare o problemă atât de mare, însă lucrurile se agravează şi nu ştii ce să faci.

În orice relaţie este nevoie ca fiecare dintre parteneri să se simtă liberi, nu încătuşaţi. Deşi este plăcut să petreci mult timp alături de iubitul tău, nu este normal ca acesta să stea mereu cu tine şi să nu mai ai deloc timp pentru nevoile tale, pentru ieşiri cu prieteni etc.

Poate fi greu să îi explici iubitului tău că nu este ok cum se comportă pentru că te sufocă – poate că nici măcar nu îşi dă seama că face acest lucru şi se va simţi jignit şi respins de tine. Pe de altă parte, poate că acest comportament vine dintr-o neîncredere care cauzează nesiguranţă şi gelozie, motiv pentru care e nevoie să înţelegi de ce se simte aşa.

În primul rând, explică-i de ce simţi nevoia de spaţiu. Spune-i că ai nevoie să te concentrezi şi asupra ta, nu doar asupra relaţiei, şi enumeră lucrurile pe care vrei să le faci singură. Nu contează despre ce e vorba – pot fi ieşiri cu fetele sau pur şi simplu seri în care vrei să stai singură şi să citeşti.

Este important să ai grijă cum comunici, pentru ca iubitul tău să nu se simtă respins, aşa cum am spus şi mai sus, sau, mai rău, să creadă din gelozie că ai ceva de ascuns. Dacă partenerul tău ajunge să fie atât de sufocant încât să încerce să te ţină doar pentru el şi să te controleze, pentru a fi sigur că eşti doar a lui, avem o problemă…

De multe ori se poate întâmpla ca discuţia dintre voi să pară că a funcţionat, însă după numai câteva zile vei fi asaltată cu telefoane şi mesaje pentru că iubitul tău vrea să ştie mereu ce faci, cu cine ai ieşit şi îţi propune să vină pe la tine… de unde nu pleacă câteva zile. Nu te teme să îţi susţii punctul de vedere, pentru că dacă îl vei lăsa să fie sufocant în continuare, numai tu ai de pierdut.

Încearcă să îi găseşti propriile preocupări, de preferat ceva care să nu te includă pe tine. Poate şi-a dorit mereu să fie fotograf – caută-i un curs foto la care să se înscrie. Convinge-l să iasă mai des cu prietenii lui, însă evită să aveţi un grup comun. În felul acesta, chiar şi când se vede cu prietenii, tot te va chema cu el şi veţi sta numai împreună.

Dacă nu reuşeşti să rezolvi nimic după două-trei luni, poate că este cazul să renunţi la relaţie. Lucrurile doar se vor agrava din ce în ce mai mult, nu vei mai avea deloc timp pentru tine şi îţi vei pierde şi prietenele.

Tu ai avut vreodată un iubit sufocant? Cum te-ai descurcat cu el?

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.