Cum scapi de o relatie toxica

Am inaugurat acum cateva luni un sondaj online, pe www.cosmopolitan.ro, cu tema „Esti multumita de relatia ta?”, in urma unui lung sir de discutii cu prietenele din dotare, mai toate lancezind intr-o relatie nici rece, nici fierbinte din cauza de… frica de singuratate.

Recunosc ca aceste confesiuni m-au cam speriat (gandindu-ma la diferenta dintre ceea ce visam si ceea ce traim de fapt) si uite asa am incropit un set de intrebari pentru a afla daca si fetele COSMO sunt blocate in asemenea „relatii calai” si, mai ales, ce avem de facut pentru a cultiva curajul de a o porni pe drumul catre marea iubire pe care o meritam.

O relatie toxica cu frica noastra cea de toate zilele

90% dintre respondentele sondajului online COSMO au raspuns ca sunt nemultumite de relatia lor, dar ca aleg sa ramana alaturi de iubit pentru ca le este frica de singuratate.

60% dintre fete au spus si ca au incercat sa iasa din aceasta relatie, dar s-au intors din acelasi motiv – singuratatea, iar alte 25% sustin ca nu au nici o intentie de a renunta la legatura lor… toxica.

Frica de singuratate poate fi considerata pe buna dreptate boala secolului nostru. Atata ni se baga-n cap ca traim intr-o societate dezradacinata, fara valori, in care respectul, afectiunea si iubirea sunt „specii” pe cale de disparitie, incat ajungem sa ne multumim cu putinul pe care-l obtinem usor, fara lupta prea multa cu noi sau viata pe care o traim.

De ce? De frica… sa nu cumva sa ne aruncam cu mult curaj inainte, in cautarea unor oameni mai buni si mai iubitori, al unui job mai bine platit si mai provocator si sa realizam pana la urma ca, de fapt, ele sunt doar creatii ale mintii noastre si ca ar fi trebuit sa stam locului si sa nu ne hazardam in necunoscut.

Aceste lucruri ni se baga-n cap si-n suflet, dar nu asta este realitatea oamenilor puternici, cei care reusesc sa puna mana pe viata pe care o viseaza.

Ei au in primul rand curaj si o doza considerabila de nebunie, aceea care nu rimeaza cu patologicul, ci cu bucuria de a trai experimentand, proprie copiilor.

Mult timp am crezut ca persoanelor puternice nu le este frica, nici nu stiu ce e aia frica si ca, in consecinta, eu sunt o lasa care pierde multe razboaie cu propriile temeri.

Intr-o zi, insa, am descoperit intr-o carte a unui samurai o vorba pe care mi-am imprimat-o bine in creier, ca nu cumva s-o uit vreodata: „Un om puternic este cel care reuseste sa-si infranga frica”.

Infrunta frica!

Iti propun o transformare… de atitudine si, vei vedea ca se produce rapid, de mentalitate. Nu ai de facut cine stie ce si nu ai nevoie decat de putintica rabdare si perseverenta.

Sa incepem! In momentul in care simti ca te cuprinde frica de schimbare, orice schimbare, regleaza-ti mai intai respiratia rasufland din ce in ce mai lent – asta te va calma – si evalueaza avantajele si dezavantajele.

Ia-ti timp pentru a face asta. Apoi, daca esti convinsa ca ar fi o transformare binevenita, dar frica inca-si mai arata coltii, materializeaza-ti temerile cu ajutorul imaginatiei intr-o persoana care sa aiba toate atributele fizice, psihice si de atitudine pe care nu le suporti.

Infrunta acea persoana rautacioasa cu spatele drept, capul sus si un zambet larg.

Apoi, intoarce-i spatele si imagineaza-ti ca ai facut primii pasi pe drumul tau, cel care te va duce catre viata pe care ti-o doresti.

Reversul iubirii: Cum te afecteaza criticile lui

Mancare, anorexie, munca, shopping, epuizare in sala de sport, apatie, o parere proasta despre propria persoana… toate acestea sunt efectele pe care le au criticile iubitului asupra ta.

Nu mai putin de 73% dintre respondentele sondajului nostru online de relatii au recunoscut ca se refugiaza in… frigider pentru a uita de vorbele grele pe care partenerii le arunca fara sa se gandeasca la ravagii.

Dar, de ce sa nu recunoastem, critica nu este exclusiv o caracteristica masculina, a fost adoptata cu mare succes si de catre detinatoarele de tocuri si posete, si cum schimbarea nu poate incepe decat din interior, iti propun sa ne asumam vina pentru relatiile noastre care inainteaza ca broastele testoase sub soarele puternic.

Care e prima pe lista? Lipsa comunicarii sincere, fapt evidentiat chiar de catre sondajul COSMO, care a scos la iveala faptul ca 80% dintre fete se afla constant sub rafalele de critici venite din gura iubitilor, dar ca nu iau atitudine, preferand sa taca si… sa manance sau sa-si mai cumpere 10 gentute, 20 rochite…

Spune tot ce ai de spus!

Sub motto-ul lui Caragiale: „Zoe, fii barbata”, te sfatuiesc sa-l provoci pe iubitul tau la o discutie CALMA SI RATIONALA (subliniaza mental cele doua cuvinte), in care sa-i expui cu maturitate nemultumirile tale.

Chiar daca te afli intr-o relatie pe care o intretineti din obisnuinta, tot merita sa dai cartile pe fata – iti va da mai multa incredere in tine.

Sunt sigura ca in multe dintre cazuri aceasta conversatie va avea sorti de izbanda si zic asta cu mana pe rezultatele studiului: 52% au spus ca, de cele mai multe ori, partenerii lor glumesc cand le critica si ca doar cateodata merg prea departe.

Asta inseamna ca e foarte posibil sa te trateze ca pe unul dintre amicii lui, caruia ii aplica lovituri sub centura… in dulcele stil masculin.

Iar daca nu iei atitudine si nu-i spui ca te deranjeaza criticile lui, nu are de unde sa-si dea seama. Deci, ataca si vorbeste!

2 comentarii
  1. Acea discutie calma si deschisa, aleasa intr-un moment potrivit in cazul meu(care am o relatie toxica) nu se poate realiza. Pur si simplu el nu accepta sa ma asculte.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.