Cum sa te indragostesti pentru totdeauna

Ce-ar fi dacă prima dată când te-ai îndrăgosti, ar fi pentru totdeauna? Există un termen limită până cînd te poţi îndrăgosti? Poate isca dragostea aceleaşi pasiuni indiferent de vârstă?

Sigur ai vizionat până acum comedia romantică „Despre bărbaţi şi nu numai“! Acolo, Gigi, una dintre eroine, îşi face speranţe că orice candidat de sex masculin pe care i-l scoate soarta pe potecile oraşului Baltimore, SUA este un posibil viitor iubit. Dorinţa ei nestăvilită de a se îndrăgosti eşuează consecutiv, unicul rezultat fiind un bilanţ îngrijorător de lacrimi fierbinţi, vărsate în şerveţelele mereu la îndemână. Totuşi, ce nu pricepea ea? Că dragostea nu se prezintă la raport atunci când îi baţi tu din pinteni şi nici nu te acaparează la comandă, aşa cum un parfum rafinat ar capta nările unui admirator. Ci că pur şi simplu, Cupidon face regulile şi nu acceptă nici o formă de mită pentru a-ţi favoriza un loc mai în faţă pe lista “solicitantelor” de fluturaşi în stomac.

Hello Love

Suntem fiinţe sociale, a căror dezvoltare primară şi esenţială constă în ramificarea relaţiilor bazate pe interacţiune şi comunicare. Suntem avizi de la natură după afecţiune şi o căutăm în cele mai ciudate forme. Tânjim să ne cutremure fiorii stării de îndrăgosteală şi “picăm” euforicice în mrejele dragostei. Iar asta se poate întâmpla, din punct de vedere cantitativ, de o mie şi una de ori – la propriu! Arthur Aron, doctor în psihologie şi ştiinţe cognitive la Universitatea Toronto din Canada susţine că dragoste la prima vedere nici nu există, este doar un mit inventat probabil tot de oamenii care îşi pierd cu uşurinţă capul de pe umeri, iar oamenii se pot îndrăgosti la nesfârşit. Mai mult, tot el spune că e foarte posibil ca atunci când traversăm o perioadă supusă agitaţiei, iar organismul se află automat în alertă, să fim cu mult mai predispuse de a ne… pica cu tronc cineva.

Si deci cate-s norocoase?

Ce bine că nu e ca la Loto! Dragostea e ca un joc fără reguli stabile, care – ura! – îţi dă voie să fii… instabilă. Şi nu fii prea dură cu tine însăţi. Şansele de a te îndrăgosti variază în funcţie de o serie de procese neurochimice “dictate” de domnul creier. De aceea e foarte important ca toate interacţiunile noastre să se stabilească pe suportul pozitivităţii, pentru că exact atunci creierul eliberează hormonul oxitocină – adică exact cel responsabil de a călca pe norişorii roz.

Acorda o sansa

Nu degeaba capeţi un aer adolescentin atunci când eşti îndrăgostită! Hormonii “înfloresc” exact în acea perioadă şi îţi dau senzaţia că dragostea specifică acelor ani e de neegalat – de aici tendinţa de a compara intensitatea relaţiilor ulterioare cu cele care datează din anii de liceu. Sentimentele de dragoste îţi conferă siguranţă – deci bucură-te indiferent de câte ori ţi se ivesc. Cu toate că se poate vorbi de mai multe feluri în care se poate descrie statusul de îndrăgostită, nu te feri să experimentezi o relaţie cu cel de care te simţi atrasă. Mai bine încerci şi dai greş, decât să te frământe remuşcările că te-ai canalizat împotriva unei potenţiale iubiri…

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise