Cum iti ajuti prietena care trece printr-un divort

 

Este dificil să treci printr-o despărţire, o ştii şi tu. Prietenele tale au fost mereu alături de tine şi tu le-ai ajutat la rândul lor. Însă un divorţ este mai dureros: prietena ta credea că acesta era bărbatul perfect pentru ea, că îşi va petrece restul vieţii alături de el, că vor face copii împreună… şi acum este singură.

De data asta nu mai merge să îi spui că va găsi repede pe altcineva, că nu e singurul bărbat din lume, că nu e de parcă voia să se căsătorească cu el… O simplă ieşire în oraş nu rezolva nimic, nici o seară în care să mergi la ea cu o sticlă de vin. Deci cum îţi ajuţi prietena să treacă printr-un divorţ?

Ascultă mai mult, vorbeşte mai puţin

De multe ori, oamenii sunt atât de preocupaţi să spună lucrurile potrivite încât uită să asculte. Este important să îţi asiguri prietena că eşti acolo pentru ea, că poate oricând să se deschidă în faţa ta. Uneori nu ţinem neapărat să ascultăm tot felul de sfaturi şi vorbe frumoase, ci pur şi simplu vrem să ne spunem cuiva necazurile.

Întreab-o cu ce o poţi ajuta

Prietena ta va avea nevoie de ajutor, fie că se întâlneşte cu avocaţi, se uită peste documente sau pur şi simplu are nevoie ca cineva să aibă grijă de copiii ei pentru câteva ore. Nu îi spune un simplu „anunţă-mă dacă ai nevoie de ceva”, pentru că poate crede că eşti doar amabilă şi îi va fi jenă să îţi ceară ceva. Întreab-o din când în când dacă vrea să ieşi cu copiii în parc sau dacă vrea să îi faci tu cumpărăturile.

Ai grijă ce spui despre relaţii

Poate că vrei să o faci să se simtă mai bine spunându-i că dragostea adevărată nu există, toţi bărbaţii sunt nişte porci şi căsătoriile nu au sens, însă nu o ajuţi. Nu e ok să împrăştii atâta energie negativă, mai ales acum. 

De asemenea, încearcă să nu vorbeşti doar despre cum tu şi noul tău iubit vă înţelegeţi de minune. Dacă te întreabă ceva, răspunde-i sincer, se va bucura pentru tine, dar încearcă să nu exagerezi cu acest subiect.

Fii sinceră în legătură cu fostul ei soţ

Dacă tu sau soţul/iubitul tău eraţi apropiaţi atât de ea, cât şi de fostul ei soţ, cel mai probabil veţi mai continua şi acum să vorbiţi sau chiar să ieşiţi împreună. Încearcă să nu îi ascunzi asta, pentru că oricum va afla cândva şi se va simţi trădată.

Fii atentă la sănătatea mentală

Nu în ultimul rând, fii atentă la anumite modificări de comportament sau o creştere a apatiei. Este posibil să sufere de depresie – se întâmplă des în urma unui divorţ şi de multe ori nu „trece de la sine”. Este recomandat să meagă la câteva sedinţe cu un psiholog sau să vorbească cu alte femei care au trecut prin asta. 

Ai grijă, totuşi, să nu îi spui prea direct sau într-un mod dur asta. Încearcă să aduci vorba de o altă prietenă a ta (imaginară sau nu) care a trecut mult mai uşor peste divorţ pentru că s-a dua la psiholog.

Tu ai ajutat vreodată o prietenă să treacă printr-un divorţ? Cum ai procedat?

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.