Cultiva-ti inteligenta sexuala!

By  | 

Oricit de tare ne-am dori, inteligenta sexuala nu e nicidecum o gaselnita de-a noastra… Este un concept creat cu ceva timp in urma de doi sociologi americani preocupati de legatura intre cele doua componente umane (Shree Conrad si Michael Milburn). In studiul acestora se explica faptul ca unele femei, intens preocupate sa arate celorlalti ca au un IQ ridicat – plus o droaie de alte probleme, precum imaginea despre propria persoana, reputatia, teama de sarcini nedorite ori dorinta de a nu fi folosite de barbatii din viata lor -, se confrunta cu frustrari in ceea ce priveste viata lor sexuala. Totodata, ei au demonstrat ca dimensiunea erotica a fiecarei persoane se poate deduce din coeficientul de inteligenta sexuala, care constituie o componenta a intregii capacitati intelectuale, alaturi de inteligenta emotionala, lingvistica etc.

Conceptul despre care vorbim a facut subiectul multor studii si are o multime de adepti, printre care si actrita Kim Catrall (deloc surprinzator!), bine-cunoscuta in urma rolului Samanthei Jones din “Totul despre sex”. Acum citiva ani, ea a scris – cu ajutorul unui grup de cercetatori americani – cartea “Totul despre inteligenta sexuala”.

“Este un subiect surprinzator, in cadrul caruia natura si cultura intra in conflict”, spune Kim in carte. “Sexul ne excita trupurile, ne alimenteaza imaginat ia si ne atinge sufletele. Ne conecteaza cele mai profunde euri cu lumea exterioara. Felul in care il stapinim determina valoarea pe care sexul o poate avea pentru a ne imbogati viata”, adauga ea.

Inteligenta sexuala nu este genetica. Este ceva care se invata, se educa, se insuseste din experientele traite, din curiozitatile pe care ni le satisfacem, din succese, din lecturi… Si pe masura ce timpul se scurge, fiecare dintre noi poate sa si-o imbogateasca!

“Dar cum navigam printre misterele sexului?”, se intreaba Kim. “Este posibil sa dezvoltam un soi de inteligenta sexuala care sa ne mareasca placerea si care sa ne faca si mai constienti de noi insine?” Ei bine, da, chiar este posibil…

Stilpii inteligentei sexuale

Inteligenta sexuala se bazeaza pe trei piloni extrem de importanti:

  • Cunoasterea aprofundata a sexualitatii umane. Primul contact cu aceasta “materie” il avem in scoala gimnaziala, unde aflam oficial cine ce are pe sub haine si in ce scop. “Ceea ce posedam la modul fizic are in anumite privinte o mare influenta asupra a ceea ce ne dorim si asupra felului in care tinjim dupa lucrul dorit – chiar daca nu este vorba decit de intensitati diferite”, aflam de la Kim. Al doilea contact, si cel mai important, este momentul experimental, insa nu e suficient: este necesara o informare temeinica si continua in acest sens, chiar inainte de a ne aventura in viata sexuala. Numai asa ne putem ghida deciziile si ne putem forma conduita sexuala.
  • Constientizarea eului sexual. Poate ca pare bizar, insa chiar asta este ordinea fireasca: intii ne informam la modul general asupra sexualitatii umane, pentru ca pe urma sa ne descoperim pe noi insine. De indata ce reusesti sa afli marile secrete ale sexului si sa-ti dai seama cam ce e adevar si ce e minciuna sfruntata in materie de sex, pasul urmator este autodescoperirea: iti dai seama ce te atrage sau ce te excita, care-ti sint preferintele si dilemele. Constientizarea acestora ajuta la descoperirea sentimentelor si emotiilor fara de care n-ai putea avea o viata sexuala satisfacatoare.
  • Conectarea cu partenerul. Sexul implica doua persoane, iar intre ele trebuie sa existe comunicare pe toate planurile, cu precadere in viata sexuala. “Sexul reciproc satisfacator se construieste pe o buna comunicare verbala”, mai spune “Samantha” in carte, “dar a-i vorbi partenerului despre nevoile noastre sexuale este mai dificil din cauza cutumelor sexuale ale societatii noastre”. In acelasi timp, este important sa faci cunostinta si sa “socializezi” si cu eul erotic al partenerului tau! Asculta-i dorintele, fii atenta la stilul lui erotic, detecteaza ce-i face si ce nu-i face placere.

Armonia sexuala

Se spune ca tot ce-i mult strica, si nimic nu face exceptie de la aceasta afirmatie. Inteligenta sexuala nu presupune excese nici in sentimente, nici in activitatea erotica. Stabilitatea sexuala este definitorie pentru echilibrul social/ relational al individului: atunci cind ai o viata sexuala echilibrata (nu doar satisfacatoare), starea de bine iti influenteaza toate celelalte componente ale vietii: sanatatea, cariera, forma fizica, relatiile sociale etc.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *