Cu relatia la reparat

By  | 

Ai facut slalom printre relatii si te-ai aventurat pe tot felul de drumuri alunecoase. Ai ignorat semnul de acostament periculos si te-ai incapatinat sa continui cursa in cautarea relatiei perfecte. Sau, ma rog, aproape perfecte, ce mai conteaza – pretentiile scad direct proportional cu “traseele” strabatute.

Inainte sa dai vina intotdeauna pe altii, ia-te singura in vizor. Analizeaza-ti conduita in traficul legaturilor tale amoroase. Un itinerar ales gresit sau poate manevre deloc inspirate e posibil sa fi scos la iveala faptul ca ti-a expirat permisul de experta in relatii si ca probabil vina pentru atitea accidente in dragoste o porti, integral, doar tu!

COSMO a intrebat “piloti” profesionisti in solutionarea problemelor in dragoste. Prima lectie: repereaza greseli din trecut si pune-te fata in fata cu ele. Noi te invatam cum sa conduci preventiv o relatie cu viitorul partener si iti prezentam chestionarul cu primele trei cele mai frecvente greseli de “sofat” abuziv in amor!

 • PREMISA: drum cu prioritate
 • TRASEU: relatie cu denivelari
 • REZULTAT: accident soldat cu ranirea – chiar daca provizorie – a corazonului

EROAREA 1:

Alegerea partenerului nepotrivit (nu nega ipoteza)

Atunci cind il desemnezi pe X-ulescu ca fiind noul tau iubit, e clar ca respectivul a trecut prin oarece scanare si tu singura i-ai admis intrarea in viata ta. Anumite calitati ale acestuia te-au asigurat ca el e alesul… cel putin pentru moment. Chiar asa? Tu esti sclava… orelor peste program la job si te destinzi la un concert tirziu de jazz, pe cind el isi omoara timpul liber jucind FIFA 2008 si devorind pizze XXL? Nu sesizezi incompatibilitatea?

Problema nu e respectivul candidat la dragostea ta, ci tu. Chiar daca pe parcursul relatiei incepi sa te intrebi ce Dumnezeu ai vazut la el, “defectiunea” nu o manifesta musai el. Ce s-a intimplat? Preocupata prea mult de ce zice lumea din jur sau chitita sa-i faci o impresie buna lui X, ai omis sa observi detalii mult mai evidente, care ti-ar fi putut “comunica” de la inceput ca domnul X si tu nu veti asista la nici un spectacol de balet.

 • Ca sa nu risti sa incepi o relatie cu cineva cu al carui caracter sau stil de viata nu te potrivesti, deschide bine ochii de la inceput. Orice greseala se amendeaza si, oricum, tot tu ai de suferit.
 • Fii sincera cu tine si analizeaza-ti la rece criteriile dupa care iti alegi partenerul de viata.
 • Nu-l vina in locuri in care tu ajungi doar accidental! Iti place sportul, fii cu ochii in patru la sala de fitness sau la joggingul de weekend in parc! Esti genul care sta sase zile pe saptamina la birou? Frecventeaza cercuri mai “oficiale”, unde predomina discutii despre job.
 • Iar odata ce iar te pui pe roate cu un nou copilot cu care chiar te completezi, vei vedea ce calatorie fara obstacole te asteapta…

EROAREA 2:

Evaluarea incorecta a cerintelor tale (fii sincera cu tine)

Nu mai ai 18 ani, griji puerile si viata dezorganizata! La job lupti pentru promovari, acasa te lupti cu facturile, iar amicii tai… lupta sa-ti mai auda vocea la telefon, macar.

Iar tu, colac peste pupaza, te gindesti ca solutia la viata ta extra-aglomerata este… gasirea rapida a unui iubit care sa-i dea inca un sens! E de inteles. Stresul de a te aseza in rind, la semaforul relatiilor stabile si de lunga durata, e acut. Cu toate acestea, foarte multe femei aleg sa mearga la intilniri cu diferiti tipi, fara insa a infiripa cu nici unul o legatura prea serioasa.

Sa nu exageram, nu esti gamofoba (adica nu manifesti simptomele obisnuite ale fricii de casatorie), dar recunoaste! Ideea de angajament parca iti face pielea de gaina. Mai ales atunci cind, odata demarata relatia, va aruncati cu capul inainte si lucrurile avanseaza (infricosator) de rapid! Cine a zis ca dupa nici trei luni ar fi cazul sa va mutati impreuna? Nu s-a emis vreun decret in acest sens! Te mai miri de ce acuzati senzatii de sufocare? E normal ca atacurile de anxietate sa-si faca resimtite prezenta in viata ta. Ti-ai facut-o cu minuta proprie pina la urma. Ti-e familiara zicala “graba strica treaba”? Deci

 • Data viitoare cind incepi sa te vezi cu un tip nou, stabileste-ti de la inceput “tronsoane de drum” pe care sa circulati separat. Nu totul trebuie facut in tandem!
 • In plus, faptul ca v-ati vedea doar maximum de trei ori pe saptamina in prima decada a relatiei s-a dovedit practic a nu fi un lucru foarte rau.
 • Mai mult decit atat, luind-o step by step, aveti timp sa va obisnuiti unul cu altul, sa va cunoasteti pe rind, iar relatia va avansa fara sa va dati seama, fara incidente si tamponari majore.

EROAREA 3:

Intelegerea completa a notiunii de “a impartasi”

Foarte multe femei sint surprinse in viltoarea radarului noncomunicarii! Admite: in loc sa-ti exprimi fatis nemultumirile si sa-i spui exact ce astepti de la el, ai pretentia sa-ti ghiceasca din senin dorintele. Ca deh, daca el e the one, atunci ar trebui sa-ti citeasca gindurile, nu? Nu!

Iubitul tau nu e descendentul Mafaldei, iar teoria ta e un fals. Tine minte, e lucru demonstrat stiintific: barbatii au intentia sa ne faca pe plac. Dar depinde de noi daca stim sau nu sa comunicam cu ei. Daca esti frustrata ca nu te suna chiar in fiecare zi, nu tine aceasta nemultumire pentru tine. Sau, mai grav, cind ii e lumea mai draga, sa reactionezi exploziv, reprosindu-i pe un ton ascutit mihnirea: “Cheleste calendarul de foi si tu tot nu m-ai suna!”

Cea mai indicata abordare in aceasta situatie ar trebui sa fie variatii ale intrebarii urmatoare: “Dupa o zi incarcata, un telefon cu tine ma destinde cit ai zice peste! Ma suni diseara, inainte sa te culci? Mai povestim si noi…”

 • Intr-o relatie, trebuie sa te deprinzi cu ideea de share-uit cu partenerul, pentru a evita viitoare conflicte si combustii spontane de nervi.
 • Nu-ti fie teama ca el va interpreta totul ca fiind ordine date de printesa din tine! Atit timp cit dai dovada de rabdare si, de ce nu, de intelepciune, situatia nu ar trebui sa deraieze de la traficul normal.
 • Nu te abate inutil de la “carosabilul” iubirii de cuplu, pe fondul executarii excesive de gafe in amor! Ocoleste cele trei cai fara iesire si fii cel mai indeminatic cirmaci in amorul cu garantie pe viata!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *