Creierul masculin explicat

Te întrebi de ce comportamentul masculin este atât de enigmatic pentru femei? Ei bine, la ei în căpşor, mecanismul funcţionează diferit în comparaţie cu rotiţele noastre. Explicaţiile pe care le vei citi vor desluși misterul de care este înconjurat creierul masculin.

Femeile au un ascuţit simţ al mirosului. Bărbaţii nu percep mirosurile la fel

Nasul şi circuitele creierului feminin sunt foarte sensibile (mai ales înainte de ovulaţie) atât la mirosurile obişnuite, cât şi la feromonii masculilor din jur. Toate acestea nu fac decât să sporească apetitul sexual al femeilor, cu precădere în perioada în care sunt apte să procreeze.

Explicaţia pare să se afle – după spusele specialiştilor – în ştiinţa numită antropologie. Simţul mirosului a fost de mare ajutor în lupta pentru supravieţuire – reprezenta forma în care femeile receptau mediul înconjurător, miroseau şi primejdiile, şi momentul când fructele sunt gata de cules… Poate că simţul mai puţin dezvoltat al mirosului la bărbaţi ar fi o explicaţie pentru faptul că ei găsesc aşa o plăcere în a participa la competiţii… de dat vânturi.

Femeile reţin toate detaliile romantice. Bărbaţii… nu prea

Răspunde repede: ce-ţi aminteşti de la prima întâlnire cu iubitul tău? Mai mult ca sigur, poţi descrie acea seară în cel mai mic detaliu… de la numele vinului pe care l-aţi savurat împreună şi până la culoarea şi imprimeul tricoului pe care el îl purta. Să-l întrebăm şi pe el? Hmm… ai noroc dacă-ţi poate spune în ce lună se întâmpla asta. Fireşte, asta nu înseamnă că n-a fost important şi pentru ei. Doar că femeile pur şi simplu au o memorie mai bună în materie de detalii emoţionale.

Există o zonă a creierului – amigdala – care filtrează toate informaţiile senzoriale şi dă nuanţă trăirilor noastre. Aceasta, ca un fel de „trăgaci” al creierului, este mult mai lesne activată de experienţe emoţionale, şi etichetează detaliile care se stochează în memoria pe termen lung. Fireşte, şi la bărbaţi se întâmplă acelaşi lucru, numai că intensitatea este semnificativ redusă.

Este, categoric, un paradox. Bărbaţii îşi amintesc cu mare greutate datele aniversărilor sau numele prietenelor tale, dar ar putea să-ţi spună chiar şi treziţi din somn detalii şi personaje din Războiul Stelelor sau numele golgheterilor din campionatul trecut şi cele de dinainte (şi nu se rezumă doar la echipa naţională). Explicaţia este că minţile lor captează şi memorează uşor fapte, cifre şi mai ales competiţii.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.