Află care sunt cele 5 limbaje ale iubirii pentru a învăţa cum să te apropii de cei dragi

Poate că şi tu ai observat cum uneori partenerul, familia sau prietenii par că nu se simt apreciaţi sau iubiţi, deşi faci tot posibilul să îi faci fericiţi. La prima vedere, acest lucru nu pare prea important, dar, pe termen lung, poate duce la deteriorarea relaţiilor importante din viaţa ta. Pentru a evita această problemă, e bine să ştii că oamenii primesc şi oferă iubire în moduri diferite; mai exact, este vorba despre cele 5 limbaje ale iubirii. Cele 5 limbaje ale iubirii este o construcţie psihologică creată de către consilierul în probleme de căsătorie şi pastorul Gary Chapman, pentru a explica modul cum oamenii primesc şi oferă iubire.

Potrivit lui Chapman, dacă îţi doreşti să arăţi afecţiune unei persoane, cel mai bine este să o faci exact cu limbajul persoanei respective, exact aşa cum cealaltă persoană îşi exprimă, la rândul său, afecţiunea. Iar, oamenii îşi relevă sentimentele în cinci moduri: prin cuvinte de afirmare, prin fapte, petrecând timp de calitate, oferind daruri şi prin contact fizic.

Cuvinte de afirmare

A spune „te iubesc”, a face complimente sau a face declaraţii pozitive despre persoana iubită este un mod de a-ţi manifesta sentimentele de iubire. Dacă aceste cuvinte de afirmare reprezintă principalul limbaj al iubirii pentru soţul tău, îi vei “umple rezervorul emoţional”, spune Chapman, când îl lauzi şi îi spui cuvinte frumoase. De exemplu, în loc să îi spui “Eşti un şofer excelent!”, spune-i „Mă simt în siguranţă când conduci tu. Tu chiar ştii cum să conduci prin oraş.”

Fapte

Când limbajul de iubire de bază al soţiei tale este cel al faptelor, îi vei transmite afecţiunea ta cel mai coerent prin gesturi gijulii care o vor încânta. Ca să te foloseşti de acest limbaj, trebuie să îi cunoşti foarte bine propriul dialect, să ştii ce o face fericită, să îi cunoşti personalitatea. De exemplu, dacă apreciază o maşină curată, atunci du-i maşina la curăţătorie, de câte ori ai ocazia. Şi este dificil să ratezi astfel de gesturi dacă ştii care este mâncarea ei preferată sau hainele care îi dau o stare de bine.

Timp de calitate

Chiar dacă nu eşti pasionată de hobby-ul iubitului  (board games, fotbal etc), e bine să îl asculţi cu atenţie atunci când îţi povesteşte despre ce joc nou au jucat el şi prietenii lui la ultima ieşire. În plus, îi poţi sugera să îţi arate unul dintre jocurile lui mai uşoare, poate vei fi surprinsă că te prinde, iar el va fi încântat că petreci mai mult timp de calitate cu el.

Pe scurt, limbajul lui de iubire constă în timp de calitate, ceea ce înseamnă că, mai mult decât a sta în proximitatea lui minute, ore, zile, săptămâni, timpul de calitate se defineşte prin a te focusa pe relaţia voastră, pe partener. Iar, unul dintre dialectele acestui limbaj este să porţi conversaţii de calitate. Practică ascultarea activă prin a-i acorda atenţie completă, fără să îl întrerupi, prin contact vizual şi întrebări de claritate. Fii interesată de ce îl interesează şi va simţi, cu siguranţă, dragostea ta.

Cadouri

Chapman a studiat diferite parctici din perspectivă antropologică şi a descoperit un factor comun al tuturor căsătoriilor: a oferi cadouri. Un simbol fizic al afecţiunii este definitoriu. Pentru cei care apreciază acest tip de limbaj, ce contează cel mai mult este faptul că te-ai gândit la ei, că ai făcut ceva în acest sens. Fii atentă cât de mult valorifică partenerul tău cadourile, în general, şi îţi vei da seama dacă cel mai sigur mod de a ajunge la el este darul. În ceea ce priveşte alte relaţii, am observat că în cazul soacrei mele este valabilă oferirea de cadouri, aşa că am început să îi duc câte ceva când merg în vizită, pentru a se simţi apreciată.

Contact fizic

Contactul fizic este un transmiţător foarte puternic, explică Chapman. O relaţie cu o persoană a cărei prim limbaj al iubirii constă în atingeri, va fi în dificultate dacă nu este condimentată de către atingeri delicate, mângâieri constante etc. Pentru a nu fi confundată cu intimitatea sexuală, această cale de a comunica constă, punctual, în: sărut, îmbrăţişare, ţinuntul de mâini, o atingere pe genunchi, atingeri blânde.

Învaţă-ţi propriul limbaj al iubirii

A-ţi înţelege, în primul rând, limbajul propriul de iubire, te va ajuta să înţelegi şi limbajul celorlalţi. Ca să începi, reflectă asupra modului cum îţi manifeşti tu dragostea. După ce ai identificat limbajul tău principal de iubire, echipează-te bine ca să îl desscoperi pe al partenerului. Observă-l şi pune-i întrebări. Deşi cercetarea lui Chapman nu se bazează pe descoperiri ştiinţifice, dovezi anectodice atestă că atunci când o persoană primeşte exact aceleaşi dovezi de iubire pe care le transmite, recunoaşte intenţia, iar rezervorul emoţional se umple suficient…

Traducere şi adaptare: https://oureverydaylife.com

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.