Ce se intampla cu creierul tau atunci cand esti indragostita

Totul se schimbă când ești indragostita, asta e clar… Dar știai că a fi indragostita te poate face să devii literalmente alt om?

Se pare că un grup de psihiatrii italieni citaţi de BBC au demonstrat cu ajutorul unor teste clinice proverbul: „Numai nebunii iubesc”. Mai rău, ei susţin că, de fapt, iubirea ne face numai buni de dus la Spitalul 9! Am încercat să descoperim numele fiecărui membru al grupului, dar nu am reuşit… Să le fi fost frică de reacţiile adverse ale miliardelor de îndrăgostiţi?!

Aceşti psihiatrii italieni susţin că iubirea se manifestă la începuturile ei ca o boală psihică foarte des întâlnită, sindromul obsesiv-compulsiv, şi că de aceea simţim o nevoie acută, chiar „dureros-fizică”, de a ne cunoaşte partenerul şi de a petrece cât mai mult timp alături de acesta. Ştii tu… îl suni de o mie de ori pe zi şi dacă nu mai poţi suna pentru că se uită chiorâş colegii de birou, atunci îl bombardezi cu alte sute de mesaje de iubire. Şi mai ţii minte cum e să nu-l vezi o singură zi? Parcă mori, te dematerializezi şi toată viaţa ta nu mai are nici un sens. Totul e atât de gri şi anost! Începi să trăieşti din nou abia atunci când îl revezi… explozii, artificii şi fluturi coloraţi zboară roiuri-roiuri prin stomac! Într-un cuvânt, cel mai frumos „delir” al vieţii noastre!

Dar să revenim, din păcate, la sindromul obsesiv-compulsiv asociat cu manifestările iubirii. În forma sa obişnuită, această boală se întâlneşte la persoanele obsedate de un anumit detaliu al vieţii lor, acel element nesemnificativ căpătând în imaginaţie o „magnitutidine distrugătoare”. Unul dintre cele mai întâlnite cazuri vizează curăţenia corpului şi casei. Astfel, un om afectat de sindromul obsesiv-compulsiv se va spăla de zeci de ori pe zi chiar dacă pielea va începe să se înroşească şi să sângereze.

În lumina acestor detalii, nu putem spune pe bună dreptate că grupul de psihiatri italieni ar trebui să-şi găsească altceva de făcut decât să compare o asemenea boală cu euforia atât de frumoasă a iubirii?!

Pe de altă parte, alţi oameni de ştiinţă „au descompus” erosul şi ne explică care sunt hormonii vinovaţi de îndrăgosteala noastră. Dar, nici psihiatria şi nici ştiinţa nu beneficiază de atât de multă atenţie ca arta contemporană care disecă iubirea, prezentându-ne viziuni ale „descopunerii amoroase”. De exemplu, o femeie îşi declamă dragostea fără oprire, delirant, mesajul pierzându-şi atributul de frumos…

Pe de altă parte, nici literatura universală nu s-a lăsat mai prejos, şi a bătătorit atât de tare subiectul „meandrele iubirii” încât pare asfalt. Dar, în mod ciudat, tema erosului nu a fost epuizată pentru că încă se scrie, se compune, se pictează sau se sculptează într-un delir despre iubire.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.