Ce se intampla cand te indragostesti

Odată cu sfârşitul iernii, mai toată lumea se îndrăgosteşte… deşi nu multe dintre cuplurile de primăvară rezistă. De ce oare? COSMO a studiat fenomenul şi îţi spune ce se întâmplă când te îndrăgosteşti

Dragostea este un cuvânt atât de greu de definit, încât nici măcar ştiinţa n-o poate face cu adevărat. De ce? Pentru că este, pe de o parte, o combinaţie complexă de sentimente din cele mai confuze – bucurie, tristeţe, teamă, uimire, acceptare, iar pe de altă parte, e însoţită de o serie de „simptome“ fizice, precum accelerarea bătăilor inimii, tremurături ale mâinilor şi creşterea nivelului unor substanţe în sânge (adrenalină, feniletilamină, endomorfine etc).
Ceasul biologic al nostru, al fetelor este foarte sensibil la schimbările anotimpurilor. Odata cu topirea zăpezii, zilele se măresc, aceasta favorizând fecunditatea. În plus, căldura plăcută şi umiditatea din aer au efect pozitiv asupra apariţiei unei sarcini. Conform unor cercetători israelieni, numărul gravidelor creşte în această perioadă, ceea ce înseamnă că femeile sunt mai fertile. Chiar şi în cazul fertilizărilor in vitro, calitatea embrionilor este superioară, iar rata de succes a tehnicii este mai mare. Aşadar, dacă vrei să concepi un copil, acum este momentul cel mai prielnic.

„Indragosteala“ are cam trei faze:

1. Dorinţa – ea este ghidată puternic de către hormonii sexuali, estrogenul şi testosteronul. Cel din urmă joacă un rol extrem de important în comportamentul dintre aşternuturi – atât la femei, cât şi la bărbaţi. El ne dă impulsul de a ieşi în junglă, în căutarea unei prăzi disponibile.

2. Atracţia – este faza de îndrăgostire propriu-zisă, când stăm ore întregi cu nasul pe fereastră şi visăm la Făt-Frumosul nostru, cu un zâmbet laaarg pe faţă. Unele persoane pot chiar să-şi piardă pofta de mâncare sau chiar să sufere de insomnie. În etapa aceasta, rolul primordial revine unor substanţe – dopamine şi noradrenalina, serotonina, feniletilamina.

3. Ataşamentul – poate urma atracţiei iniţiale, atunci când idila se transformă într-o relaţie stabilă, asigurând o uniune trainică, de lungă durată. Este stadiul în care multe cupluri îşi fac planuri de viitor şi hotărăsc să întemeieze o familie. În acest act, doi hormoni îţi dispută rolul principal – oxitocina şi vasopresina, cu funcţie şi origine similară cu oxitocina.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.