Ce nu stii despre casatorie

În ultima vreme, tot mai multe tinere proaspăt căsătorite se întorc din luna miere cu… corăbiile înecate. COSMO a investigat şi te pune la curent cu ceea ce experţii numesc depresie post-maritală.

Depresia post-maritala

O prietenă ne-a povestit recent că s-a întors dintr-o lună de miere senzaţională, dar că s-a trezit mult prea brusc la realitate. „Când a sunat alarma de dimineaţă, am sărit imediat din pat gândindu-mă că trebuie să dau telefoane sau că trebuie să merg la proba de rochie. Brusc, mi-am amintit că toate astea au trecut şi m-am întristat rău de tot. Multe fete ar fi fost fericite că s-a terminat cu toate astea, însă mie mi-era dor de toate sarcinile pe care le-avem pe cap atunci când îmi organizam nunta.“ Şi nu e singura experienţă de genul acesta. Depresia n-are legătură cu regretul de a se fi căsătorit. Mai degrabă se confruntă cu sentimentul de… lipsă a unui scop. După o perioadă de intense pregătiri, nunta s-a terminat, ceea ce lasă fostelor mirese impresia de lipsă de preocupări. E normal să nu-ţi mai găseşti locul după o perioadă de îndelungi eforturi.

De unde depresia post-DA?

Ca o primă idee… asta e natura nunţii. Atunci când eşti mireasă, fireşte că tu eşti în centrul atenţiei. Chestia asta este în general o sursă de energie pentru multe femei. Însă după luna de miere eşti lovită de realitate: viaţa reală nu e chiar… roz şi nu se învârte totul în jurul tău. Un alt factor este popularitatea crescândă a nunţilor extravagante. Ceea ce odată părea un exces sau o dovadă de snobism – domnişoare de onoare îmbrăcate identic, flori rare – astăzi este ceva obişnuit, mai ales de când tinerele logodnice trag cu ochiul la nunţile  marilor vedete de la Hollywood.

Poti sa eviti depresia?

Mai degrabă decât să devorezi sfaturile şi ideile din reviste (mai ales cele de specialitate) sau să te dai peste cap pentru ca nunta să fie demnă a fi nominalizată drept petrecerea anului, foloseşti această oportunitate pentru a-ţi reuni familia şi prietenii. Aminteşte-ţi care e de fapt toată însemnătatea nunţii – o ocazie cu care cei dragi se adună pentru a serba începerea unui nou capitol din viaţa ta. Aşa vei reuşi să rămâi cu picioarele pe pământ. Totodată, nu vei mai simţi că ţi-ai pierdut identitatea după ce te întorci din luna de miere.

Ai trecut deja prin asta…

E mai uşor decât crezi să revii la starea normală. În primul rând, conştientizează stadiul în care te afli: eşti proaspăt căsătorită. O modalitate de-a savura perioada asta este stabilirea de ritualuri între tine şi iubitul tău, spre exemplu, să gătiţi împreună sâmbătă seara. Alegerea unor obiective vă va oferi un ţel spre care să vă îndreptaţi amândoi nerăbdători. Dacă tot nu trece, nu ezita să ceri ajutor, fie el şi specializat. Că de-aia s-au inventat prietenii şi… psihologii. Măcar spui cuiva ce ai pe suflet.

 

 

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.