Ce faci cand iubirea ia o pauza?

Nu iti faci niciun bine daca pornesti de la premisa ca o relatie amoroasa trebuie sa fie doar lapte si miere. Asa vei ajunge sa-i dai papucii iubitului tau imediat ce apare o problema, fara sa mai astepti sa discutati pe indelete. „Divergentele sunt ceva obisnuit intr-o relatie, si daca apar, nu inseamna ca iubirea a disparut”, sustine psihoterapeutul Ann Langley.

Exemplu? Pai, gurile rele spun ca relatia ca-n filme a frumoasei texane Jessica Simpson cu la fel de celebrul Tony Romo nu a fost tocmai pe roze in 2008. Jess se visa pentru a doua ora in rochie de mireasa si, eventual, insarcinata, iar lui Tony ii statea mintea mai mult la terenul de fotbal american decat la altar. Asa ca, mai in gluma, mai in serios, a anuntat-o pe blonda ca e cazul sa nu-si puna mari sperante intr-un viitor de familie.Dar Jessica a stiut sa treaca peste lovitura care se putea dovedi a fi mortala pentru dragostea lor si a mers mai departe, reusind sa-l convinga pe Tony sa-i ceara mana. Cu toate ca nu si-au anuntat oficial intentiile”serioase”, toata lumea buna de la Hollywood (si nu nu mai) se asteapta la dezvaluiri „incendiare” ale cuplului. Cu siguranta, cei doi au traversat o perioada dificila anul trecut, iar faptul ca au reusit sa puna pe picioare relatia este laudabil.

Psihologii spun ca primul pas care trebuie facut in asemenea situatii este sa-ti dai seama ce a dus la acest impas, daca au fost factori interni (diferente de perceptie asupra casatoriei sau copiilor) sau factori externi (stresul cauzat de profesie). Odata ce ai pus punctul pe „i”, vine momentul decisiv al unei discutii serioase in care sa-i spui iubitului ce te apasa.

Ai grija la felul in care alegi sa pui „dilema” pe tava. Vorbeste mai rar, cu cateva pauze bine plasate la intervale de 2-3 minute, pentru ca si el sa-si poata spune parerea. Daca vei „turui” tot timpul, se va simti coplesit, va crede ca nu e chip sa se inteleaga cu tine, si tacerea lui nu-ti va aduce nimic bun pe viitor. Iar tu vrei sa pui relatia voastra pe picioare, nu sa-i dai lovitura de gratie…

In cazul in care ai luat in calcul posibilitatea unei „pauze”, dar inca te intrebi daca e bine sau nu, sa stii ca poate fi eficienta sau nu, de la caz la caz. Simti ca ti-ai pierdut individualitatea? Atunci o pauza care sa te repuna pe linia de plutire ar putea fi binevenita.

Indiferent ce vei decide, sa stii ca pana la urma tot vei fi nevoita sa te confrunti cu problema pe care incerci s-o ocolesti, te lamureste Langley. Sansele ca relatia sa revina pe calea cea buna cresc in cazul in care amandoi aveti sentimente puternice unul fata de altul, daca aveti o „strategie” care sa va ajute sa treceti peste „greselile” trecutului si daca aveti aceleasi planuri de viitor.

„Atractia joaca un rol important intr-o relatie, dar este vital sa aveti aceeasi viziune asupra viitorului cuplului vostru”, recomanda Hamburg. Poate ca cel mai bine ar fi sa te intrebi, mai intii de toate, daca viata ta nu este cumva incomparabil mai buna cu iubitul tau in ea. Raspunsul tau este un categoric „da”? Atunci ai deja cel mai bun motiv pentru a face lucrurile sa mearga.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.