Ce faci cand fostul te vorbeste de rau

Acum vă iubiți, apoi nu vă mai înțelegeți… și, în fine, îl trimiți la plimbare. Ca atare, căutând să-și vindece orgoliul rănit, el ripostează răspândind minciuni, lansând zvonuri și terfelindu-ți reputația de fată cuminte prin proverbialul noroi. Cum il exilezi complet, însă cu diplomație, din viața ta?

O prietenă te anunță că fostul tău iubit oferă oricui detalii intime, de dormitor. Un amic te avertizează că individul te-a jignit în gura mare, dându-ți porecle umilitoare. Simți cum tensiunea îți crește, îți vine să nu mai ieși din casă de rușine, parcă i-ai scrie vreo două pe WhatsApp…

Ai putea reacționa precum Madonna, care, după divorț, i-a compus lui Guy Ritchie piesa Miles Away, declarând tuturor că tipul era „retardat din punct de vedere emoțional”. Sau mai bine las-o baltă. Lumea pestriță a Hollywood-ului este plină de despărțiri cu cântec, nu neapărat pline de învățăminte utile. De exemplu, fostul soț Sandrei Bullock, Jesse James, a declarat într-o emisiune TV că noua lui iubită, artistul tatuator Kat von D, este o amantă mai pricepută ca Sandra. Ce urât! Ce să mai spunem despre năbădăiosul Charlie Sheen, care i-a făcut actriței Denise Richards o urare de-a dreptul morbidă: i-a scris pe Twitter că speră să putrezească în iad. Cât despre Ben Affleck, acesta s-a plâns unui ziar britanic că i-a fost “silă” pe tot parcursul mariajului cu Jennifer Lopez. Bleah!

Hai, totuși, să luăm de bun exemplul lui Katy Perry, care, după ce toată lumea a aflat de la Russell Brand că de fiecare dată când făceau sex el se gândea la „oricine altcineva” (da, exact așa s-a exprimat!), s-a încăpățânat să nu se lase doborâtă de resentimente. În schimb, și-a mai cumpărat un costum în formă de brioșă uriașă, s-a refugiat acasă la părinți și și-a văzut cu mult succes de carieră.

Cum te detasezi de fostul iubit

Copleșită de emoții, e greu să-ți mai dai seama care dintre reacțiile tale la comportamentul enervant al fostului sunt absolut firești și care sunt complet exagerate. Iată, așadar, câteva scenarii plauzibile analizate împreună cu sociologul Gabriela Militaru.

Te întâlnești întâmplător cu cel mai bun prieten al fostului tău iubit și tipul se poartă foarte urât cu tine. Ar trebui să…

a. Fii politicoasă și să îți vezi de drum

b. Îl confrunți și să vorbești cu el despre despărțirea de prietenul său – până la urmă, de ce să existe ură între voi doi?

c. Iei o foaie de hârtie pe care să scrii un mesaj dur, apoi să semnezi cu propriile buze rujate în nuanța aceea de roșu provocator și să îi trimiți „cadoul” prin cineva.

Verdictul specialistului: „Dacă cel mai bun prieten al fostului iubit te tratează nepoliticos, asta spune cel mult ceva despre el, și nu despre tine. Alegerile pe care le facem ne privesc personal și orice amestec din exterior poate fi privit doar ca o indiscreție. De aceea cea mai bună reacție ar fi indiferența. Rămâi amabilă și diplomată.”

Cum am devenit obsedata de fostul

Vezi pe Facebook că ex-ul a scris o postare pasiv-agresivă și pur și simplu știi că se referă la tine. Ar trebui să…

a. Îi dai Unfriend și să ignori gestul lui – nu are rost să pui paie pe foc!

b. Îi înștiințezi în secret pe toți prietenii tăi legat de relația ta abia terminată și chiar să-i dai un e-mail lui Mark Zuckenberg pentru a-i raporta postarea – poate că va rezolva el situația.

c. Lași un comentariu acid de genul: „Încetează acum să împrăștii minciuni despre mine! Tu chiar n-ai cei șapte ani de-acasă!”

Verdictul specialistului: „Dacă fostul dă semne de agresivitate, fie chiar și pe rețelele de socializare, o discuție privată cu el, în care să-i spui cu tact care este părarea ta, este cea mai bună soluție. Dacă el insistă să fie agresiv, potrivit ar fi să-l ignori până când va renunța să te mai agaseze.”

Prietena ta te anunță că fostul spune tuturor că l-ai înșelat în timpul relației. Ar trebui să…

a. Îți suni cei mai apropiați prieteni și să le povestești cum stau lucrurile în realitate.

b. Îl suni pe el și să îl confrunți în cel mai calm și diplomat mod posibil.

c. Îi lași un mesaj pe Timeline în care să scrii ceva de genul: „Ești un nesimțit și oricum habar n-aveai să-ți folosești jucărioara!”

Verdictul specialistului: „Păstrează-ți calmul. În situația de față, nu ai cum să te aperi. E aproape imposibil să știi către cine te-a acuzat el de infidelitate, de aceea, recomandat ar fi să le răspunzi sumar (și fără să-l acuzi pe fostul) doar celor care te întreabă direct despre această veste. Nu încerca să te aperi din oficiu în fața celor care nu deschid subiectul. Indiferent care ar fi fost motivul despărțirii voastre, rezultatul este unul fericit pentru tine. De ce ai vrea să fii cu un bărbat indiscret și mincinos?”

CUM SĂ PROCEDEZI

Felul în care te porți cu un fost iubit depinde de cum îți dorești să rămână lucrurile între voi. Terapeutul Denise Reichenbach îți prezintă opțiunile.

Ce-ti trece prin minte cand fostul devine tata

Tipul spune chestii oribile despre tine, iar tu…

Vrei să vă împăcați. „Ia legătură cu el și află dacă e posibil. Purtați o discuție onestă despre cât de mult vă doriți asta. Dacă te-a vorbit de rău, poate că a făcut-o pentru că nu a vrut să vă despărțiți.”

Vrei să rămâneți prieteni. „Spune-i: „Ce ai zis despre mine m-a jignit, însă aș vrea să păstrăm prietenia. Și asta nu se poate întâmpla dacă ne bârfim.” Dacă se declară de acord, stabilește niște granițe ferme, astfel încât să priceapă că e vorba doar de amiciție (nu, nu veți fi sex buddies).”

Nu dai doi bani dacă îl vei mai vedea vreodată. „Petrece mult timp cu prietenii tăi. Cei adevărați îți vor rămâne aproape, indiferent de ce zice fostul. Dacă „migrează” în tabăra lui, atunci nu merită să-i ai în preajmă!”

Vrei să te răzbuni. „În stadiul inițial al despărțirii, dacă ești supărată și decizi impulsiv să te răzbuni, e de înțeles. Dar dacă după câteva luni de la incident simți aceeași ură, e o problemă. Dacă te vorbește de rău în continuare, nu mai riposta, ajută-l să te plictisească. Caută susținere emoțională de la amici.”

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.