Ce este frigiditatea si cum se trateaza?

By  | 

Ce este frigiditatea şi cum apare?

Termenul frigiditate este folosit de cele mai multe ori în sens peiorativ, însă acesta nu trebuie confundat cu o lipsă de moment a apetitului sexual datorată stresului ori altor probleme contextuale. Concret, o femeie frigidă nu simte plăcere în timpul actului sexual şi nici în timpul masturbării şi în mod clar nu poate avea orgasm (anorgasmie). Cu toate astea, o femeie care suferă de anorgasmie simte plăcere în timpul actului sexual fără să atingă însă, punctul culminant.

Frigiditatea poate fi provocată de o serie de factori extrem de complecşi, astfel că dacă nu ai identificat cauza nu ai cum să îndepărtezi efectul. Pentru a putea identifica în mod corect cauzele pentru care nu poţi simţi plăcere în timpul actului sexual şi nici măcar în timp ce te masturbezi trebuie să faci o analiză serioasă, poate alături de un psiholog, a trecutului tău.

Există 2 tipuri de frigiditate. Cea primară sau nativă este cea mai gravă formă deoarece te naşti astfel şi nu poate fi tratată decât cu eforturi excepţionale, iar cea secundară este o frigiditate dobândită şi care poate fi tratată odată depistată cauza.

Cauzele frigidităţii

Una dintre cauzele frecvente ale frigidităţii o reprezintă un eveniment de natură sexuală traumatizant din trecut precum un viol (chiar şi conjugal), primul contact sexual dureros, un avort sau teama exacerbată de o sarcină nedorită.

Alte probleme psihologice care duc la frigiditate sunt complexele pe care multe femei le au din cauza corpului, nesiguranţa cauzată de lipsa de experienţă sau o educaţie foarte strictă în copilărie care cataloghează sexul ca o simplă datorie conjugală în scopul procreării.

Frigiditatea poate apărea într-o relaţie şi din cauza partenerului care se concentrează doar pe propria plăcere şi din cauza lipsei comunicării. Problemele de cuplu sau de la job pot inhiba şi ele dorinţa sexuală a femeii dar chiar şi a bărbatului.

Cum se tratează frigiditatea?

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să mergi să îţi faci analizele pe care ţi le va recomanda medicul pentru a exclude cauzele fiziologice. Odată ce ai eliminat această posibilitate este cazul să faci o introspecţie singură sau cu ajutorul unui psiholog pentru a identifica episodul sau episoadele traumatizante din trecut care ţi-au redus apetitul sexual….la 0. Tot psihologul te va ajuta să treci şi peste problemele de ordin psihologic, însă vei avea nevoie de susţinerea şi înţelegerea partenerului în această perioadă, aşa că este indicat să îl implici şi pe el în şedinţele de terapie.

Poţi să te ”vindeci” singură de frigiditate dacă reuşeşti să treci peste complexe şi să îţi accepţi sexualitatea ca pe ceva normal. Implicarea partenerului tău este vitală în tot acest proces pentru a asigura revenirea la normalitate în viaţa sexuală.

Efectele pe care le are frigiditatea asupra vieţii de cuplu

Frigiditatea provoacă frustrări pofunde celor 2 parteneri deşi cea care suferă cel mai mult este femeia, pentru care sexul nu este decât o datorie conjugală. Şi bărbaţii devin frustraţi deoarece consideră că nu sunt destul de pricepuţi sau dotaţi pentru a-şi satiface partenera. Ambii trebuie să înţeleagă că nu este o condiţie ireversibilă şi că cea mai bună metodă de a trece peste probleme este comunicarea şi buna înţelegere.

Tu ai experimentat probleme cu frigiditatea? Împărtăşeşte-ne şi nouă sugestiile tale pentru a trata frigiditatea într-un comentariu mai jos.

Comments

comments

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *