Ce este criza varstei de mijloc?

Criza vârstei de mijloc are loc de obicei între 35 și 45 de ani. COSMO îți spune ce anume reprezintă aceasta, cum îți poți da seama dacă partenerul tău trece prin ea și cum puteți depăși momentul.

Pentru început, ce este criza vârstei de mijloc și de ce apare? Răspunsul este destul de simplu: aceasta este o criză de identitate. Când suntem tineri, știm că timpul trece repede, dar nu conștientizăm cu adevărat acest lucru – ne facem tot felul de planuri, pe plan personal sau profesional, și credem că avem tot timpul din lume să le ducem la capăt. Însă în jurul vârstei de 40 de ani, multe persoane realizează brusc că se află la jumătatea vieții și, ca să o spunem cât mai simplu… se panichează.În această perioadă apar multe întrebări și anxietăți de genul „Am ajuns unde voiam ? Mi-am îndeplinit visurile pe care le aveam în tinerețe? Cum a trecut timpul atât de repede și ce am făcut cu viața mea? Sunt cine vreau să fiu?”. Pe lângă teama de moarte, pe care acum o simțim mult mai aproape decât în urmă cu câțiva ani, apare frica de eșec, fie pe plan profesional, fie pe plan familial sau personal, la modul general.

Pentru a-ți da seama dacă partenerul tău trece printr-o criză a vârstei de mijloc, ia în calcul următoarele:

A început să fie mai trist, nostalgic? Vorbește mai des decât de obicei despre tinerețea lui? Se poartă de parcă ar fi din nou tânăr?
Pare să fie dezamăgit de viața sa? Vorbește despre visurile pe care le avea când era tânăr și pe care nu le-a îndeplinit? Nu este sigur că a luat deciziile corecte de-a lungul vieții?
Este brusc mai interesat de aspectul său, face mai mult sport, începe o dietă, vrea să slăbească, de aranjează mai mult?
Are o aventură, de obicei cu o femeie mai tânără decât el?
Are chef de sex mult mai des decât înainte? Sau, dimpotrivă, aproape deloc?
Începe să se întrebe dacă a fost o idee bună să se căsătorească? Consideră că din cauza soției a ratat anumite oportunități, deși nu este adevărat? Crede că viața sa ar fi fost mai bună fără parteneră?
Începe să consume alcool, droguri sau să mănânce prea mult?

Acestea pot fi semne că partenerul tău trece prin criza vârstei de mijloc. De regulă, perioada aceasta poate dura de la câteva luni la doi ani, apoi starea de fericire revine treptat. Însă până atunci, cum îl poți ajuta?

În primul rând, fii mereu alături de el. În cazul în care nu este mulțumit pe plan profesional, adu-i aminte de toate realizările pe care le-a avut de-a lungul timpului. Dacă își dorește să se ocupe cu altceva, încurajează-l să ajungă unde vrea, dacă acest lucru este realizabil, bineînțeles. Totuși, ai grijă să nu ia decizii pripite.

În alte cazuri, problema vine din partea copiilor. De obicei, aceștia au ajuns acum la adolescență, deci inevitabil vor avea loc conflicte, sau sunt destul de mari încât să se mute din casa părintească. Deși acestea aduc schimbări majore în viața părinților, concentrează-te pe relația de cuplu, în special dacă ați rămas singuri în casă. În felul acesta, îi reamintești și de tinerețe, când erați doar doi puști îndrăgostiți și fără nicio grijă.

De asemenea, partenerul tău are nevoie în această perioadă de confirmare. Încearcă să îl lauzi, fă-l să se simtă atrăgător, arată-i că ești mulțumită de el.

Nu în ultimul rând, este recomandat să spargi monotonia, să faceți mai multă mișcare (chiar și simplele plimbări prin parc pot avea beneficii majore) și să mâncați mai sănătos.

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise