Cauți iubirea? Știința îți poate oferi răspunsul

Cauți iubirea și vrei să te asiguri că va dura pentru totdeauna? Deși pare greu de crezut că știința îți poate oferi mai multe răspunsuri decât inima ta sau decât acea prietenă care tot încearcă „să-ți facă lipeala”, adevăratul tău destin amoros s-ar putea găsi în cercetările științifice.

Deci, dacă ai terminat bolul ăla de înghețată și te pregătești să găsești cea mai eficientă cale către inima bărbatului de care ești îndrăgostită, trebuie să știi că numele tău și chiar culoarea hainelor pe care le porți joacă un rol mai important decât crezi. COSMO a adus laolaltă cele mai importante cercetări științifice legate de sectorul amoros, din toată lumea. Citește-le și asigură-te că următoarea ta întâlnire e un succes (în sfârșit!).

Cariera aleasă

Potrivit unei cercetări publicate în Journal of Police and Criminal Psychology, alegerile profesionale sunt un indicator al potențialului nostru amoros. Cele mai solide relații sunt, aparent, acelea cu un inginer agricultor (mai puțin de 2% dintre căsniciile acestora au eșuat), cu un oftalmolog (doar 4% șanse de eșec), un medic logoped (6,8% șanse de eșec) sau cu un stomatolog (7,75 șanse de eșec). La polul opus, dansatorii, coreografii și barmanii prezintă 40% șanse de a trece printr-un divorț sau o despărțire.

Ce spune expertul:

„Un alt aspect legat de nemulțumirile din interiorul unei relații este cât de disponibil va fi partenerul pentru alți potențiali <<prădători>>. Asta ar explica de ce barmanii au o rată de divorț atât de ridicată”, spune Dr. Fiona Kate Barlow, cercetător în cadrul școlii de Psihologie, Universitatea din Queensland.

Prima impresie

Prima impresie este mai importantă decât crezi, deși ți se poate părea nedrept. Cercetările realizate în cadrul Universității Princeton din America arată că avem nevoie doar de o zecime de secundă pentru a ne forma o primă impresie despre o altă persoană.

Ce spune expertul: „Atât femeile cât și bărbații își doresc pe cineva care arată bine”, spune Dr. Barlow. „Dacă un om ni se pare atrăgător, tindem să-i atribuim și alte calități: îl vedem mai deștept, mai amuzant, mai bun. Acest lucru ne poate împinge să credem că suntem mai compatibili cu acea persoană decât suntem în realitate…”, adaugă specialistul.

Metoda algoritmului

De când Tinder e la putere, 50% dintre oameni au încercat online datingul. Deși fiecare aplicație de dating vine cu un nume diferit, toate au ceva în comun: algoritmi. Vei fi „matchuită” cu o persoană cu care ar trebui să fii compatibilă. Totul este, de fapt, matematic.

Ce crede expertul: „În viața reală ne combinăm cu oameni care au idealuri și valori similare cu ale noastre, ba chiar luăm în calcul detalii precum principiile politice. Aplicațiile de dating se folosesc de aceste informații pentru a crea combinații de succes, dar chimia nu funcționează așa. Trebuie să vezi persoana aceea ca să-ți dai seama dacă te atrage cu adevărat”, spune Dr. Barlow. Dă câteva swipe-uri, dar nu pierde timpul pe net — ieși la întâlniri!

Efectul majoretei

Cauți fotografia perfectă pentru profilul de Facebook? Alege una în care ești înconjurată de gașca ta. Studiile arată că fețele femeilor sunt cu 5,5% mai atrăgătoare atunci când pozează în interiorul unui grup.

Ce spune expertul: „Oamenii sunt creaturi sociale. Ne place să știm că cei care ne plac sunt la rândul lor plăcuți de alte persoane”, dezvăluie Dr. Barlow. „E un indicator al statutului social, colegialității și respectului — oamenii despre care se vorbește de bine în interiorul unui cerc social sunt automat plăcuți și acceptați. De aceea, încearcă să adaugi cât mai multe poze cu prietenii pe profilul tău de Tinder”.

50 nuanțe de roșu

Dacă nuanțele de gri nu sunt neapărat genul tău, să sperăm că roșul este culoarea care predomină în garderba ta! Nu e mai nicio noutate — cercetările arată că bărbații le găsesc mai atrăgătoare pe femeile care poartă roșu.

Ce spune expertul: „Ca și în cazul oamenilor, studiile arată că multe dintre mamiferele tinere, precum gibonii și cimpanzeii, sunt atrase de culoarea roșu”, spune Dr. Barlow. „Acest lucru se întâmplă deoarece, în perioada fertilă, organele sexuale ale femelelor se umflă și devin roz sau roșii. La ovulație, chiar și pielea se poate înroși. Unii oameni sunt de părere că și bărbații sunt atrași de această culoare, însă motivul ar putea fi asocierea culturală cu iubirea: rochii roșii, inimioare roșii, trandafiri roșii…”, adaugă specialistul.

Locația secretă

Se pare că dragostea ar putea fi chiar sub nasul tău! Un studiu american a demonstrat importanța proximității în formarea relațiilor. Cercetătorii le-au cerut celor aproape 300 de rezidenți din cadrul Institutului de Tehnologie Massachusetts să facă o listă cu cei mai aproapiați prieteni, apoi au observat acei prieteni care locuiau aproape de ei, în căminele Institutului. Au ajuns la concluzia că persoanele care locuiau la o ușă distanță erau listate ca „cei mai buni prieteni”. Cu cât distanța dintre persoane creștea, șansele dezvoltării unei relații apropiate scădea la 10%.

Ce spune expertul: „Proximitatea le oferă oamenilor șansa de a se cunoaște mai bine și pregătește contextul familiarității”, spune Dr. Rebecca Pinkus, de la Universitatea Sydney. „Cu cât interacționăm mai mult cu o persoană și cu cât o vedem mai des, cu atât o vom plăcea mai mult”. Oare asta explică și abundența relațiilor amoroase între colegii de birou? Vedem o legătură…

Numele tău

Cercetătorii de la Universitatea Queen Mary din UK au descoperit că numele tău poate influența rapiditatea cu care găsești iubirea în mediul online. Oamenii al căror nume începe cu o literă din prima jumătate a alfabetului au mai multe șanse să găsească un partener decât cei al căror nume începe cu o literă din a doua jumătate a alfabetului.

Ce spune expertul: „A fi atras de cineva bazându-te pe numele lor este un fenomen asociat cu dragostea de sine sau cu egocentrismul”, explică Dr. Pinkus. „Ne plac oamenii care sunt ca noi. Ba chiar ne atrage ideea ca partenerul să aibă aceeași inițială ca și noi”.

Nu tot ce zboară se mănâncă

Deși aceste cercetări sunt grozave atunci când le citești la un pahar de vin alături de prietene, Dr. Pinkus te avertizează că n-ar trebui să le consideri literă de lege.

„știința iubirii se bazează pe cercetări din domenii precum psihologia, sociologia, antropologia, studiile de comunicare și studiile familiale, pentru a descifra felul în care ne comportăm unii cu alții. Totuși, în ultimii ani aceste studii sunt privite cu scepticism, având în vedere că alte laboratoare nu au obținut rezultate similare”, spune Dr. Pinkus. „Dacă vrei să formezi o relație de succes, cel mai important lucru este să fii sinceră cu tine. E mult prea greu să ții pasul cu o farsă care nu are nimic în comun cu ceea ce îți dorești de fapt.

Alți factori care ajută la construirea unei relații pe termen lung sunt ascultarea activă (pune telefonul jos!) și exprimarea gratitudinii și aprecierii. Asta nu trebuie să te ducă imediat cu gândul la gesturi mărețe, așa cum sunt cadourile scumpe și buchetele uriașe de trandafiri — totul stă în micile detalii. Doar arată-i partenerului că îi ești recunoscătoare pentru eforturile pe care le face ca să fii fericită”.

Dr. Barlow e de acord. „Cercetările arată doar preferințele majorității. Comunicarea și sentimentul că ești valoros pentru partener sunt aspecte esențiale ale unei relații care trece testul timpului. Asigură-te că vorbiți deschis și sincer despre orice nemulțumire”.

Foto: iStock. De Emily Eklund Power. Adaptare: Teodora Tîrcă

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.