Care este varsta medie la care tinerii isi incep viata sexuala

By  | 

Ce trebuie să ştii înainte să îţi înveţi viaţa sexuală?

Nu există o vârstă la care trebuie să îţi începi viaţa sexuală, pentru că fiecare persoană este diferită. Însă există anumite lucruri pe care trebuie neapărat să le cunoşti înainte de a face pasul cel mare, fie că ai 16 sau 21 de ani.

Ce este contracepţia?

Contracepţia este prevenirea instalării unei sarcini, prin împiedicarea fecundării ovulului de către spermatozoizi. Cel mai cunoscut mijloc de contracepţie este prezervativul, care este purtat de către bărbat. Pentru femei, există pastilele anticoncepţionale, steriletul, diafragma şi cupola.

De asemenea, mai există şi „pilula de a doua zi”, care este o medotă de contracepţie de urgenţă, când actul sexual neprotejat deja a avut loc.

Ce sunt bolile cu transmitere sexuală?

Există diferite boli care se pot lua printr-un contact sexual, iar prezervativul este singurul care te poate feri de ele. Cele mai comune sunt chlamydia, herpesul genital, negii genitali, gonoreea, sifilisul, hepatita B, HIV/SIDA.

Din păcate, mulţi tineri nu cunosc pericolele reale la care se expun. „Mie nu mi se poate întâmpla” este o idee absurdă.

Dacă încă eşti virgină (dar şi dacă ţi-ai început deja viaţa sexuală), discută cu părinţii sau cu un alt adult apropiat în care ai încredere despre toate aceste lucruri. Chiar dacă îţi e jenă, sexul face parte din viaţa noastră, este un lucru cât se poate de natural.

În cazul nefericit în care părinţii tăi sunt foarte închişi la minte şi nu pot accepta ca tu să îţi începi deja viaţa sexuală, ei pot refuza să vorbească cu tine despre asta, în speranţa ca dacă nu eşti informată vei rămâne virgină. Acest lucru nu trebuie să te demoralizeze! Caută pe Internet sau în reviste informaţiile de care ai nevoie.

Iar dacă tu însăţi eşti părinte, discută deschis cu copilul tău despre sex, chiar dacă ţi se pare că este prea devreme.

Dacă acum ceva timp sexul era un subiect tabu, iar pierderea virginităţii avea loc alături de acea persoană specială din viaţa ta, lucrurile nu mai stau la fel, din păcate.

Tinerii vorbesc din ce în ce mai deschis despre sex, ceea ce, într-un fel, este bine, însă ei nu mai sunt atât de informaţi şi responsabili cum erau pe vremuri.

Doar în România mii de adolescente devin mame, iar la scară europeană fenomentul este mult mai îngrijorător. De asemenea, ţara noastră se află pe primele locuri din Europa la numărul infecţiilor de sifilis şi al cazurilor de gonoree.

În urmă cu 10 ani, vârsta medie la care tinerii îşi începeau viaţa sexuală era de 19 ani, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii şi Familiei. În prezent, această vârstă a scăzut dramatic, ajungându-se la maxim 15 ani!

Când începe sexualitatea?

Cu mult timp în urma, Freud, părintele psihanalizei, spunea că oamenii sunt fiinţe sexuale încă de la începutul existenţei. Cercetări recente au confirmat acest lucru; un exemplu în acest sens ar fi că încă de la vârste fragede, copiii pot deveni pasionaţi de un cântăreţ sau un profesor.

Bineînţeles, sexualitatea se manifestă diferit la diferite vârste – abia când ajungem la pubertate sexul devine o forţă puternică.

Când începem să ne masturbăm?

În medie, copiii descoperă masturbarea la 7-8 ani. Atingându-se întâmplător cu mâna sau cu un obiect oarecare în zona genitală, ei observă că simt o anumită plăcere, însă pentru moment nu cunosc semnificaţia cuvântului „masturbare”.

Abia spre pubertate tinerii încep să se masturbeze în mod conştient (până la vârsta de 16 ani, 80% dintre băieţi şi 40% dintre fete s-au masturbat). Această practică nu se opreşte în momentul în care ne începem viaţa sexuală – chiar şi 25% dintre adulţii de peste 70 de ani se masturbează.

La ce vârsta îşi pierd tinerii virginitatea şi cât de informaţi sunt?

Aşa cum spuneam şi mai sus, în vremurile moderne tinerii încep să îşi piardă virginitatea încă de la 15 ani. Mulţi părinţi nu realizează acest lucru şi au impresia că „cel mic” va mai aştepta ani buni până îşi va începe viaţa sexuală, astfel încât încă nu discută cu el despre sex, contracepţie, boli cu transmitere sexuală.

-Scumpa mea, cred ca a venit momentul să discutăm despre sex. 

-Sigur, mamă, ce vrei să te învâţ?

Această glumă poate fi amuzantă până la un punct, dar de multe ori este trista realitate. În momentul în care părinţii decid în sfârşit să aibă prima discuţie despre sex cu copilul lor, acesta şi-a început deja viaţa sexuală, fără a înţelege exact ce se întâmplă.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *