Când îl înveți să fie un iubit grozav

By  | 

(…pentru viitoarea prietenă) Ridică mâna dacă ți s-a întâmplat asta: ai ieșit cu un tip care nu avea habar cum să se poarte într-o relație… însă după ce a petrecut luni — sau chiar ani! — învățând de la tine cum să se comporte cu partenera, cum să vorbească despre ceea ce simte și cum să aibă încredere în visurile sale, și-a adunat toate hainele (pe care tu l-ai ajutat să le aleagă!) și a plecat… direct în brațele unei alte femei, care s-a putut bucura de varianta lui îmbunătățită. (Oftat prelung)

Dacă și pe tine te pasionează reality show-ul Burlacul, varianta originală din US, atunci ai văzut acolo genul de situație despre care vorbeam mai devreme. Arie Luyendyk Jr. a părăsit-o pe logodnica lui, Becca Kofrin, pentru a fugi în brațele lui Lauren Burnham — cu toate că Becca a fost cea care l-a ajutat să fie el însuși tot sezonul.

Așadar, Becca fusese „antrenoare”, dar nu și beneficiar. Și oricât de independentă, feministă și modernă ai fi, nu poți să nu te enervezi atunci când îți dai seama că de „munca” ta se bucură altă femeie, care nu trebuie să treacă prin tot ce ai trecut tu cu actualmente fostul iubit. E aiurea. Îți spunem cum faci față, dar și cum să renunți la acest rol frustrant.

Nu dispera, totuși…

Să-ți vezi fostul iubit neexperimentat devenind eroul altei femei e o înțepătură care ustură mai mult decât o despărțire obișnuită. În primul rând, îți dai seama că e posibil ca relația voastră să nu fi funcționat din cauza tensiunii care se creează atunci când unul dintre parteneri este matur și generos din punct de vedere emoțional, iar celălalt nu. Și apoi e lovitura de grație, când realizezi că fostul tău a evoluat subit în acel partener ideal pe care ți l-ai dorit dintotdeauna… doar că de transformare se va bucura o altă femeie, care habar nu are de chinurile prin care ai trecut cu el.

Acest lucru te va scoate din sărite, și pe bună dreptate. Așa cum o spune și D., 38, „M-am simțit ca și cum l-am sprijit pe prietenul meu și am făcut eforturi ca să-i cresc stima de sine, doar pentru ca la final să reprezint un liant către altcineva, către femeia pe care o voia de fapt”.

Pentru a depăși această fază frustrantă, înregistrează felul în care „ți-ai antrenat” iubitul, dar nu rămâne blocată acolo. „Fiecare dintre cei doi parteneri învață mult de la celălalt într-o relație și, deci, evoluează”, spune Jaime Gleicher, un psihoterapeut din New York. „Ești, cu siguranță, parte din schimbarea pe care o afișează, dar să crezi că ești singura responsabilă pentru noul lui comportament îmbunătățit nu-ți va aduce decât resentimente inutile.”

Mai bine amintește-ți cât de mult te călca pe nervi imaturitatea lui („Întotdeauna trebuia să trag de el cu orele ca să mă însățească la un eveniment important pentru mine”), apoi acceptă faptul că un viitor împreună cu el nu ar fi fost posibil.

Citeşte continuarea materialului în ediţia de august a revistei Cosmopolitan România.

Foto: Guliver/Getty Images. Traducere și adaptare: Teodora Tîrcă

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *