Cand are nevoie sa-i spui ”multumesc”

Nici măcar o partidă grozavă de sex nu poate egala efectul miraculos al acestui cuvânt simplu – ”mulțumesc” – spus iubitului tău la momentul potrivit.

Cele mai multe dintre noi avem impresia greșită că bărbații nu știu să dea dovadă de tandrețe. Iar atunci când o fac, ni se pare atât de incredibil, încât nici nu ne dăm seama că un anumit gest din partea lor e menit să ne facă să zâmbim. N-a uitat să cumpere vinul tău preferat (chiar dacă lui îi place alb, sec), ți-a cumpărat un dulap genial în care să-ți ții loțiunile de corp și alte bunătățuri aromate (altfel ar fi stat împrăștiate prin toată baia), ba chiar ți-a făcut plinul de benzină. Tu…i-ai spus ceva drăguț referitor la asta? Un nou studiu realizat de Florida State University arată că simpla remarcare a unui gest de generozitate făcut de partener are un efect miraculos asupra relației, pe lângă starea de bine pe care o oferă. “Exprimarea gratitudinii transformă felul în care îți percepi partenerul”, spune cercetătorul Nathaniel Lambert. “Acest lucru îi ajută pe îndrăgostiți să se respecte mai mult, ușurându-le lupta cu adevăratele probleme pe care le pot întâlni de-a lungul relației”, adaugă specialistul. În plus, s-a demonstrat că un simplu “Mulțumesc” îți dublează șansele de a te bucura din nou de acel gest generos (secretul de a prelungi masajul relaxant!). “Puține alte lucruri le sunt benefice în egală măsură ambilor parteneri”, spune Lambert. Acestea fiind zise, iată momentele-cheie în care iubitul tău tânjește după un feedback pozitiv și cum îi mulțumești fără să trișezi!Atunci când îți oferă flori chiar dacă nu e o zi specială.

Dacă avem vreo certitudine legată de bărbați, aceea e că majoritatea preferă să nu treacă pe la florărie. Anul acesta, de Ziua Îndrăgostiților, un prieten m-a întrebat ce cadou cred că i-ar plăcea iubitei lui, iar răspunsul meu l-a blocat. Îi spusesem că un buchet de flori e de ajuns ca s-o facă să zâmbească, însă el ar fi preferat să-i cumpere orice altceva (chit că ar fi costat mai mult) decât să fie „blegul” ăla care îi oferă flori. Din fericire, l-am convins până la urmă. În concluzie, atunci când iubitul îți cumpără flori fără vreun motiv aparent, e cazul să te simți cea mai norocoasă femeie de pe pământ.

Cuvinte magice in relatie

Ce vrea să-ți transmită: Un buchet de flori dăruit din senin, fie el cât de mic și pe jumătate ofilit, îți spune că tipul tău te ia foarte în serios și că e pregătit pentru o relație de durată. “Atunci când partenerul se străduiește să facă acest gest frumos chiar dacă nu este o zi specială, îți transmite că vrea să investească în fericirea ta. Gândește-te la astfel de gesturi ca la un cont de „economii emoționale”. Cu timpul, acumularea lor va conduce către o relație puternică și frumoasă”, explică Lambert.

Cum îi mulțumești: Vei fi tentată să-i răspunzi cu aceeași monedă, dar n-o face. Să-i oferi un cadou în schimb poate avea implicații negative. Specialiștii cred că un astfel de feedback îl va face să se simtă îndatorat, lucru neplăcut pentru oameni în general, dar mai ales pentru bărbați. Fii naturală, zâmbește-i și mulțumește-i cu simplitate. Spune-i cât de surprinsă ești – asta spera să realizeze prin acest gest frumos – și cât de mult apreciezi faptul că s-a gândit la tine. Apoi pune florile în vază și plasează-le într-un loc la vedere, asta îi va confirma faptul că îți plac. Specialiștii recomandă ca după câteva zile să amintești despre cât de mult te-a bucurat acel buchet spontan. „Frecvența în exprimarea gratitudinii e mai importantă decât intensitatea”, spune Jeffrey Froh, profesor de psihologie în New York.

Atunci când te invită la cină pentru că ai avut o zi grea la muncă.

S-a demonstrat că stresul de la job poate afecta serios o relație de iubire, iar studiile conduse de Universitatea California arată că acesta poate fi responsabil chiar și pentru divorț. Și asta pentru că, oricât de mult ai încerca s-o eviți, anxietatea de la muncă se răsfrânge asupra vieții personale – de aceea ai nevoie de un partener care înțelege acest lucru și încearcă să prevină ruptura emoțională.

Ce vrea să-ți transmită: Un iubit care face rezervarea pentru cină imediat ce a auzit că ai avut o zi groaznică la serviciu vrea să-ți arate că sunteți o echipă și că va fi alături de tine în vremurile grele, cred specialiștii.

Cum îi mulțumești: Știu cât de greu e să te detașezi de tot ce s-a întâmplat peste zi, să-ți stăpânești nervii și să petreci câteva momente de armonie lângă cel iubit. Dar ultimul lucru pe care vrei să-l faci acum e să continui cu injurii la adresa șefului sau a unui coleg care te-a “săpat”. Ție îți va accentua starea de disconfort, obosindu-te și mai mult, iar iubitul tău va fi dezamăgit că nu a reușit să te facă să te simți mai bine. Într-o asemenea situație, cel mai inspirat lucru ar fi să te îndepărtezi de negativitate cerându-i sfatul. Întreabă-l cu calm ce ar face el în locul tău sau dacă s-a aflat vreodată într-o asemenea situație. Se va simți flatat pentru că îi ceri ajutorul și, cel mai important, te va ajuta să te concentrezi pe o soluție, în loc să pierzi timp enervându-te. După ce îți răspunde, schimbă subiectul mulțumindu-i pentru cină și pentru ajutorul acordat. Apoi, încearcă să te relaxezi și să te bucuri de atmosferă – doar așa îi vei arăta cât de fericită te face.

Atunci când renunță la ieșirea cu băieții pentru că nepoțica ta are serbare.

Aproape nimic nu-l poate convinge să anuleze conversațiile lungi la o bere rece cu băieții. Și totuși, atunci când îi spui că nepoțica ta dulce are serbare (sau ceva asemănător), nu-și poate imagina că te va lăsa să mergi singură, chiar dacă știe că se va plictisi teribil.

Ce vrea să-ți transmită: Ți-e greu să-i fii recunoscătoare pentru lucruri pe care ți s-ar părea normal să le facă pentru tine, din moment ce sunteți un cuplu. Adevărul e, însă, că bărbații renunță foarte rar la o ieșire cu băieții în favoarea partenerei, mai ales dacă e vorba despre un ritual (vizionarea meciului de miercuri seară). Dacă face tot posibilul să-și ajusteze programul după al tău, e un tip generos și matur, capabil să sacrifice mici plăceri de dragul relației. “Aceste gesturi sunt pentru bărbați o oportunitate de a-și exprima iubirea, chiar dacă nu o spun cu voce tare. Practic, se pun pe locul al doilea pentru a-ți face viața mai bună”, explică Charles Shelton, autor al The Gratitude Factor.

Cum îi mulțumești: Arătându-i că gestul contează pentru tine și că nu-l vezi ca pe ceva ce trebuia oricum făcut. N-ar strica să-l lauzi la o reuniune cu prietenii sau cu familia, povestindu-le cum te-a surprins cu acest gest minunat (sau cu oricare altul). Pe lângă clasicul “Mulțumesc”, aprecierea în public îi va arăta că știi cât de grozav e și că te mândrești cu asta.

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise