Barometrul iubirii – Citeste-l corect pentru o relatie sanatoasa

Dacă nu-ți dai seama dacă aveți sau nu o relație sănătoasă, ți-am pregătit un barometru al iubirii care te ajută să descifrezi ițele legăturii voastre. 

În primele săptămâni, relația voastră a fost tot ce ți-ai fi putut dori mai mult! Magnetismul dintre voi îi făcea pe toți să vă invidieze. Dorința, tandrețea, atracția, profunzimea sentimentelor, toată lumea zicea că sunteți făcut unul pentru celălalt. De la o vreme însă, parcă strălucirea din ochii lui nu te mai convinge. Parcă nu te mai iubește ca înainte, parcă nu mai e atât de atent. Ba mai mult, unele dintre gesturile lui ți se par cel puțin dubioase. Ce se întâmplă? Oare sentimentele lui chiar au început să se stingă încet? Psihologul Steluța Zimbreanu ne explică de ce nu are rost să ne frământăm cu întrebări de genul: oare ce-a vrut să spună cu asta, oare ce-a însemnat gestul de aseară, oare de ce nu mă mai privește în ochi etc. etc.

Situația 1

”De la o vreme, critică felul în care mă îmbrac sau îmi menționează în treacăt că ar fi timpul să mă apuc de o dietă. Oare nu mă mai iubește?”

”Nu neapărat. Dacă îți dă sfaturi, este pentru că, știindu-te de ceva timp, și-a făcut o idee despre ceea ce te avantajează”, ne explică psihologul nostru. Vina bărbaților în toată această chestiune este că, la începutul relației, pentru a-și asigura victoria, le fac pe femei să creadă că le consideră perfecte. După ce relația a atins un anumit punct al familiarității, nu se mai sfiesc să-și spună părerea cu sinceritate. ”Faptul că îți atrage atenția asupra anumitor aspecte nu înseamnă neapărat că nu te mai place. Dacă într-adevăr te deranjează foarte tare acest lucru, întreabă-l franc de ce o face. A specula ceea ce gândește celălalt este o greșeală tactică, mai ales când îi interpretezi spusele în defavoarea ta”, e de părere doamna Zimbreanu. Nu uita că amândoi aveți slăbiciuni, și că nu are rost să te alarmezi dacă dă brusc dovadă de o sinceritate cu care nu erai obișnuită. Pe de altă parte, este foarte posibil ca el să fie foarte nesigur pe sine și, punând accentul pe defectele tale, vrea să-ți atragă atenția de la ale lui. Testează-l! Întoarce-i comentariile cu altele la fel de… supărătoare. Dacă se enervează, explică-i calm că la fel te simți și tu când el sare calul. Se va învăța minte.

Obiceiul care iti pune in pericol orice relatie

Situația 2

”Vorbește des de fostele lui iubite, ba chiar pare că-și amintește cu plăcere de acele vremuri. Nu-l deranjează nici când eu aduc vorba de foștii mei. Oare tânjește după cineva din trecut?”

”Când își amintește de fostele iubite, probabil o face în comparație cu ce are acum. Acest lucru ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru tine, pentru că este posibil ca el să se lupte cu ceva nemulțumiri interioare în ceea ce te privește”, ne atrage atenția psihologul. Asta nu înseamnă neapărat că se gândește la o despărțire, poate acesta e modul lui de a-ți transmite ce îi place, ce atitudine îl atrage mai mult, ce i-ar plăcea să schimbi. Psihologul Margaret Cook, care răspunde scrisorilor primite la redacția ziarului The Guardian, susține că un alt motiv pentru care el vorbește despre fostele prietene este pentru că, într-un fel sau altul, l-au influențat foarte mult. Poate nici azi nu știe de ce a încheiat relația cu unele dintre ele, poate tot mai are întrebări care îl macină. ”O modalitate prin care să te obișnuiești cu o pierdere este să vorbești la nesfârșit despre asta”, ne explică dr. Cook. Poate el îți povestește ție pentru că este în căutare de un sfat, de o explicație. Cât despre foștii tăi, ai grijă că poate fi vorba de o capcană: ”Fie te întreabă din curiozitate, fie vrea să simtă că tu îl vezi mai presus de foștii”, ne asigură doamna Zimbreanu. Liniștește-l dacă îți cere asta, nu lua o atitudine defensivă și suspicioasă, pentru că va rămâne cu impresia că ori exagerezi, ori ai ceva de ascuns.

Situația 3

”Când i-am propus să mergem în vizită la părinții mei, a fost încântat de idee. De la o vreme însă, se eschivează, nu mai vrea să mergem la ei. Oare dă înapoi?”

Să fim sincere, dacă partenerul acceptă să meargă în vizită la viitorii socri, nu o face niciodată din plăcere, cel mult din curiozitate sau din cauză că știe că altfel va avea parte de repoșuri. Dacă acceptă să vină o dată, nu înseamnă că sunteți ca și logodiți, cel puțin nu din punctul lui de vedere, ne explică doamna psiholog. ”Atunci când va refuza să-ți mai facă pe plac, înseamnă că ori nu se simte bine în prezența lor, ori nu vrea să lase impresia că lucrurile se îndreaptă vertiginos spre căsătorie.”

10 ponturi pentru o relatie implinita

Situația 4

”La început făceam dragoste tandru, romantic. Acum dragostea s-a transformat în sex, ba mai mult, mi-a cerut să fac chestii pe care sigur le-a văzut în filme pentru adulți. E cazul să-mi pun întrebări?”

”Nu. Nicidecum. Dacă vrea să experimenteze cu tine, e semn că tot pe tine te vrea”, spune doamna Zimbreanu. La începutul relației, bărbații au impresia că femeile nu sunt prea deschise la practici sexuale mai… îndrăznețe, așa că se limitează la chestiile cu care știu sigur că nu dau greș: îmbrățișări, sărutări tandre, priviri profunde, tot tacâmul, ce să mai. ”Face risipă de manifestări romantice, poate-poate ceva o să te încânte suficient de mult încât să-l accepți ca partener”, explică doamna psiholog. Femeile, la rândul lor, se tem să sugereze că ar vrea ceva mai mult, de teamă ca noul iubit să nu le creadă ușuratice. Dacă însă tu ești mai inhibată, mai neexperimentată, explică-i cu calm, spune-i să te ia ușor, să te învețe, și veți avea numai de câștigat.

Situația 5

”M-a cerut în căsătorie cu mare tam-tam, dar mie mi s-a părut că era prea devreme. Nu ne-am despărțit, dar de atunci nu m-a mai cerut, deși eu i-am tot dat de înțeles că sunt pregătită. Mi-am ratat șansa?”

”Când un bărbat te cere de nevastă, îi trebuie mult curaj. Dacă tu îl refuzi, chiar dacă nu verde în față, nu îi place deloc. E firesc să nu mai fie atât de doritor să te ceară, având în vedere că s-a ars o dată”, explică psihologul. Bărbații sunt foarte sensibili când vine vorba de orgoliul lor de masculi, iar astfel de răni se vindecă greu la ei. Fă tu primul pas de data asta, va simți că nu are de ce să-și facă griji în privința sentimentelor tale.

Cum construiesti o relatie solida

 

Ghicește-l din vorbe:

Ce spune: ”Nu credeam că o să te superi atât de tare.”

Ce gândește: ”Știam că o să te superi, tocmai de-aia nu ți-am spus.”

 

Ce spune: ”În regulă.”

Ce gândește: ”Nu e chiar în regulă, dar nu am chef acum să discut despre asta.”

 

Ce spune: ”Nu asta am vrut să zic!”

Ce gândește: ”Asta am vrut să spun, dar acum că te văd atât de supărată, îmi doresc să nu o fi spus.”

 

Ce spune: ”Mda, probabil ai dreptate.”

Ce gândește: ”Sunt sigur că nu ai dreptate, dar prefer să nu ne mai certăm pe chestia asta.”

 

Ce spune: ”Nu crezi că te porți cam nerezonabil?”

Ce gândește: ”Ai luat-o razna?!”

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.