Baiatul de treaba, o specie pe cale de disparitie?

Să fie băieţii faini o specie pe care nu ştim să o ocrotim astfel încât să nu dispară? Sau se ascund de noi în vizuinile lor cu wi-fi și bere la rece?

Eşecul găsirii unui tip „cumsecade” mă făcea, acum câțiva ani, să mă lamentez în fața unei prietene: „De ce dăm numai peste oameni nasoi şi luăm numai ţepe?” Răspunsul ei tranșant, pe care l-am publicat ca atare pe Facebook, atrăgea zeci de aprecieri din partea prietenilor mei virtuali: „Pentru că au rămas pe dinafară doar ciurucurile, măi, Ruxi!”. Între timp, din fericire, amândouă ne-am găsit partenerii la care visam şi iată-ne în prezent cum organizăm toţi patru escapade la munte sau ieşiri la teatru.Care e legatura dintre fericirea in cuplu si calatorie

Dovadă că cine caută găsește… sau poate doar am avut noi noroc.

Susan Patton, consultant HR şi absolventă a Universităţii Princeton, a scris o carte care a revoltat lumea feministelor, punând pe jar comunitatea femeilor independente şi de carieră. În Marry Smart, Patton ne sugerează să ne găsim viitorul soț în timpul anilor de facultate, pentru că atunci suntem (încă) înconjurate de bărbați disponibili şi nu suntem atât de prinse în vârtejul carieristic-profesional. Totuşi, nil desperandum, adaugă tot ea, încurajându-le pe cele care, ajunse la 35 de ani, sunt single şi parcă fără perspective. Ah, super, deci, speranța moare ultima…

Cum îl recunoști în natură?

De ce oftează atât de des femeile din societatea modernă: „Of, cum dau şi eu peste un tip drăguţ?”. Poate pentru că „întotdeauna va fi mai uşor să te lamentezi, decât să recunoşti că poate nu ştii să-l identifici”, este de părere Carmen Paraschivescu, psiholog. Serios?! Să fim atât de „oarbe”? „Da, este posibil ca un băiat de treabă veritabil să treacă acum pe lângă tine, iar tu să-l consideri doar un mototol.” Instinctiv, probabil fiindcă avem nevoie să ne simțim protejate, căutăm bărbați care dau impresia că știu să se descurce în viață, care debordează de masculinitate sau virilitate. Însă nu întotdeauna acești “șmecheri” de cartier sunt și capabili de sentimente adevărate sau dornici de a întemeia și menține o familie. “Asta se întâmplă cel mai des din cauza distorsiunilor cognitive, care exagerează anumite aspecte în detrimentul altora. De exemplu, în suprageneralizare, faptul că nu ți-a adus flori de ziua ta, înseamnă că e nemanierat şi, deci, nu merită să îi mai acorzi vreo şansă”, precizează psihologul.

Obiceiurile cuplurilor fericite

Definiția științifică

Ce înseamnă, de fapt, un tip de treabă? Fiecare femeie are propriul răspuns la această întrebare, în funcţie de standardul pe care şi l-a fixat, standard puternic influenţat de figura paternă sau alte reprezentări masculine din copilăria timpurie, explică psihologul Carmen Paraschivescu. Pe modelul câte gusturi, atâtea preferinţe, unele femei se dau în vânt după bărbatul puternic și descurcăreț, altele după tipul sensibil și manierat, sau, în fine, după genul de tată bun, băiat „de casă”. „Câteodată însă, conotaţia este una negativă, tipul fain putând fi încadrat în categoria mămos sau slab”, detaliază psihologul.

Caracteristicile sale de bază

Un tip fain – prin asta înţelegându-se un tip preferabil pentru o relaţie – ar trebui să aibă aceleaşi calităţi importante pentru fiecare om, sugerează specialistul. Astfel, cel mai bine ar trebui să căutăm un tip care:

• Are capacitatea de a iubi – inclusiv pe sine. Dacă el nu se respectă pe sine şi nu are o părere bună despre propria persoană, îi va fi imposibil să ofere iubire şi să te trateze cu mărinimie.

• Este altruist. Oamenii egoişti sunt bântuiţi de teama de a pierde controlul. În contrast, bărbaţii generoşi au inteligenţa şi educaţia de a oferi libertate femeii iubite.

• Are calităţi empatice. Tipul pe care l-ai cunoscut are abilitatea de a rezona cu sentimentele tale? Păstrează-l, e din „liga” pe care o cauţi.

• Manifestă bunăvoinţa de a întemeia şi de a întreţine o relaţie. Acordă-i încrederea ta, dacă observi că tipul e dispus să discutaţi pe marginea relaţiei voastre şi de a-ţi înţelege eventualele doleanţe.

• Este politicos şi amabil. Observă-l atunci când vorbeşte cu un ospătar – dacă îl tratează cu respect şi îi vorbeşte fără aere de superioritate, mai acordă-i o bilă albă.

• Este inteligent – mai ales la nivel emoţional şi relaţional. Se integrează uşor şi fără fiţe într-un cerc nou de persoane? Este exact tipul lângă care ai nevoie să fii.

Habitatul său natural

Unde să-l cauți? Pe site-uri matrimoniale, reţele de socializare (pe Facebook chiar există o pagină virtuală numită Single Women Looking for Marriage) sau să te laşi pe mâna recomandărilor prietenilor? Oricare dintre aceste variante pare bună, însă nu garantăm că tipii drăguţi vor răsări în faţa ta ca macii de câmp în luna mai. Asta pentru că nu există un loc mai bun decât altul pentru a găsi bărbatul potrivit pentru tine.

Cuplurile care dorm imbratisate sunt mai fericite

• Băieţi buni pot fi găsiţi şi în parcuri, în aceeaşi măsură în care îi găseşti în biblioteci sau în cluburi de noapte. „La fel, ocupaţiile şi preocupările lor pot fi diverse. Nu numai un balerin sau un profesor poate fi băiat bun, ci şi un boxer sau un pilot de curse”, ne încurajează Carmen.

• Caută-ţi “băiatul bun” în zonele tale de confort. Şansele sunt mai mari să cunoşti pe cineva care ţi se potriveşte în locurile unde densitatea pe metru pătrat de tipi care îţi împărtăşesc pasiunile este mai mare.

• Dacă îţi place arta, probabil îl vei cunoaşte într-o expoziţie, dacă eşti genul care adoră distracţia, îl vei cunoaşte la un party. Principiul de bază: nu dispera (și nu te arăta disperată!) şi, mai ales, nu forţa niciodată lucrurile. Nu degeaba se spune că dragostea se întâmplă de la sine.

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise