Avantajele si dezavantajele contului comun

Atunci cand va decideti sa va mutati impreuna, ideea unui cont comun incepe sa vi se impuna ca o evidenta. Sa stati sa va socotiti de fiecare data cand trebuie sa va ocupati de cheltuielile comune poate deveni obositor.

Asa ca un cont in care fiecare dintre voi sa depuna tot, sau o parte din veniturile personale, si care sa fie destinat nevoilor amandurora e mai mult decat binevenit.

Problema apare in momentul in care, in afara cheltuielilor curente – ca facturile la apa, electricitate, chiria sau alimentele necesare traiului lunar – contul respectiv „hraneste” si nevoi personale, mai mult sau mai putin indreptatite.

O unealta practica in vremurile bune…

Atunci cand te decizi sa faci acest pas alaturi de jumatatea ta, tine minte ca iubitul tau are acces integral la cont si, doar scotand un extras, poate vedea exact cati bani s-au dus pe exact ce lucruri. Dificil deci sa-ti mai ascunzi „escapadele” de shopping din mall, mai ales daca nu mai ai alt cont „gras” la care sa apelezi in caz de urgenta… estetica.

Asta a patit Maria, care la aniversarea celor 30 de ani ai sai a primit cadou de la iubitul ei o geanta. „Nu era cea pe care mi-o doream, dar nu am indraznit sa-i marturisesc asta.

Si cum aveam mare chef sa-mi fac eu insami un cadou frumos, am cedat in ziua urmatoare si mi-am cumparat geanta pe care o ochisem intr-un magazin. Iubitul meu a aflat chestia asta din extrasul de cont de pe luna respectiva si nu a apreciat gestul”, povesteste ea.

Anecdote ca asta sunt cu duiumul. In general, consecintele sunt minime, pentru ca partenerii se iarta reciproc, ba chiar rad pe tema asta. Dar asta in vremurile bune, cand banii nu sunt o problema…

… dar care se poate repede transforma intr-un veritabil cosmar

In schimb, atunci cand banii lipsesc sau intervin probleme in sanul cuplului, situatia poate lua o turnura neplacuta. Ideal ar fi sa insisti ca amandoi sa fiti titulari asupra contului, astfel incat sa poti face retrageri, virari sau chiar blocari ale contului la nevoie.

De exemplu, sa zicem ca sunteti in tratative de… separare. E bine sa ai putere de decizie asupra contului pe care il impartiti, pentru a nu te trezi apoi fara un ban si fara posibilitatea de a face ceva in privinta asta.

Exista o regula nescrisa a bancherilor care spune asa: „Nu-ti pune niciodata toate ouale in acelasi cos!”. E valabila si aici. Daca optezi pentru un cont la comun, e intelept sa-ti pastrezi si contul personal, in care sa-ti tii o mare parte a economiilor tale. Astfel poti sa previi si cazul in care partenerul acumuleaza datorii.

Contul comun ii are pe ambii titulari responsabili in mod solidar, asa ca daca, sa zicem, iubitul tau are un credit personal la banca pe care nu-l mai poate plati, banca va retrage toti banii din contul vostru comun fara ca tu sa poti interveni. Asa ca asigura-te ca ai mereu un plan de rezerva! Nu se stie niciodata.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.