Autoritatile din Romania, iresponsabile fata de victimele violentei domestice

By  | 

Centrul FILIA isi manifesta dezacordul total fata de felul cum este gestionata prevenirea si combaterea violentei domestice in Romania de catre autoritatile publice si critica lipsa unei protectii reale pentru victime.

De ani de zile, victimele violentei domestice din Romania isi vad plangerile ignorate de Politie si nu au asigurata siguranta proprie intrucat adaposturile subventionate de stat pot fi numarate pe degete. Mii de femei sunt abuzate si batute fara ca autoritatile sa se sesizeze in legatura cu „siguranta cetatenei”, iar multe ajung chiar sa-si piarda viata.

In mass-media, violenta domestica este tratata adesea in maniera tabloida. De ani de zile reprezentantii politici uita sa introduca violenta domestica pe agenda lor si ridica din umeri. Nici pana acum nu au fost adoptate prevederile legalislative necesare pentru stabilirea unui ordin de restrictie pentru agresor asa cum exista in legislatia majoritatii tarilor europene.

La capitolul politicilor de prevenire si combatere a violentei domestice asteptam de ani buni dezvoltarea unor institutii abilitate, bugetate adecvat si solide. In schimb, Guvernul, sub pretextul crizei, a desfiintat in ultimele 12 luni institutiile administraţiei publice centrale care aveau astfel de atributii: Agentia Nationala pentru Protectia Familiei, Centrul Pilot de Asistenta si Protectie a Victimelor Violentei in Familie, precum si Centrul de Informare si Consultanta pentru Familie.

Cu ocazia Zilei Internationale pentru Eliminarea Violentei impotriva femeilor, Centrul FILIA cere parlamentarilor sa introduca aceasta problema pe agenda publica prin luari de cuvant in plenul Parlamentului si sa adopte cat mai curand o versiune mai potrivita a legii in vigoare prin care agresorul sa aiba restrictie judecatoreasca de a se apropia de victima.

Centrul FILIA cere reprezentantilor institutiilor insarcinate cu siguranta cetatenelor si cetatenilor, precum si cu exercitarea actului de justitie sa se implice activ prin impunerea unor masuri ferme care sa previna si sa combata fenomenul violentei domestice, al violentei impotriva femeilor in general.

Este impetuos necesara re-infiintarea si intarirea institutiilor centrale cu atributii in domeniu. Si nu in ultimul rand, Centrul FILIA cere mass mediei sa publice materiale responsabile despre acest fenomen in Romania si despre posibilitatile politice de prevenire si combatere a acestuia.

Cu ocazia Zilei Internationale pentru Eliminarea Violentei impotriva femeilor, Centrul FILIA anunta desfasurarea a doua actiuni publice.

In data de 25 noiembrie, incepand cu ora 17, in statiile de metrou Unirii 1 si Unirii 2, membrii si voluntarii Centrului vor imparti calatorilor pliante cu informatii despre fenomenul violentei impotriva femeilor, purtand tricouri cu mesaje special concepute pentru a atrage atentia asupra pretextelor pe care victimele violentei le invoca pentru a ascunde urmele batailor primite in familie.

Sambata, 27 noiembrie, incepand cu ora 11, la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Centrul FILIA va organiza un workshop adresat studentilor pentru a-i informa si sensibiliza, pentru a promova un grad de toleranta zero fata de fenomenul violentei impotriva femeilor.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *