Ai un iubit dependent de mama sa?

Relaţia cu părinţii, în special cu mama, ar trebui să fie foarte importantă pentru orice persoană. Însă dacă iubitul tău nu doar că se înţelege bine cu mama sa şi este foarte apropiat de ea, ci este pur şi simplu dependent de ea, acest lucru îi poate aduce probleme în viaţa de zi cu zi, în special în relaţii.

Pentru început, este important să înţelegi cum ajunge un bărbat să fie dependent de mama sa. Doctorul Debra Mandel explică cum totul începe din copilărie. „Băieţii care au fost întotdeauna cocoloşiţi de mamele lor ajung de cele mai multe ori să fie dependenţi de ele.” De obicei, mamele care fac acest lucru tind să aibă nevoie de atenţie din partea bărbaţilor, astfel încât crează o relaţie de dependenţă cu fiul lor.

În esenţă, iubitul tău a devenit un fel de soţ al mamei lui şi îşi ia acest rol în serios, fie în mo conştient, fie inconştient. Din acest motiv, îi este greu să se implice în relaţii cu alte femei”, mai spune Mandel.

Diferenţa dintre o relaţie sănătoasă cu mama şi o dependenţă poate să nu fie evidentă de la bun început. Dacă un tip îşi sună sau vizitează mama zi de zi nu înseamnă că este neapărat dependent de ea – contează calitatea contactelor dintre cei doi, nu cantitatea. Dacă există respect între cei doi şi anumite limite de bun simţ, nu trebuie să îţi faci griji. Însă dacă mama sa ia decizii în locul său (iar lui nu i se pare nimic greşit), acesta este un semn clar de dependenţă.

Un bărbat care are o relaţie sănătoasă cu mama sa îi poate spune „nu” fără să se simtă vinovat, poate lua decizii singur şi poate avea relaţii cu diferite femei fără să se teamă că mama sa ar putea interveni. 

Uneori, nu mama este vinovată de această dependenţă, ci bărbatul. Cu alte cuvinte, mama sa pare cea mai normală fiinţă din lume, însă iubitul tău pur şi simplu nu se poate îndepărta de ea din punct de vedere emoţional. În acest caz, el trebuie împins de la spate. Însă ai grijă cum discuţi cu el pentru a nu se simţi jignit… sau mai rău, să creadă că ai ceva cu mama lui.

Dacă mama este problema, trebuie să discuţi serios cu iubitul tău despre cum ar trebui să schimbe relaţia dintre ei doi. Uşor-uşor, el trebuie să încerce să o facă să înţeleagă că are nevoie de mai multă independenţă. Cel mai probabil mama sa va încerca să îl manipuleze, însă el trebuie să fie ferm.

Dacă vrei să vorbeşti tu însăţi cu ea, ai mare grijă! În primul rând, nu face acest pas fără acordul iubitului tău. Apoi, ai mare grijă cum vorbeşti cu ea. Ideea e să o faci să înţeleagă că relaţia lor nu este sănătoasă, nu să o întorci împotriva ta. Explică-i că nu îl pierde în favoarea ta, ci pur şi simplu el îşi doreşte să aibă şi alte relaţii, iar tu ai gânduri serioase în privinţa sa şi nu îl vei face să sufere.

Este important să ţii minte că un bărbat dependent de mama sa poate fi „reabilitat”, însă trebuie să ai răbdare; lucrurile nu se vor schimba peste noapte. 

6 comentarii
 1. Ciudat comportament al lui cu maicasa sau al maicasii cu el, ambii au probleme psihice majore si nefiresti pt o relatie dintre o mama si fiul ei.

 2. Sincer vreau o parere din partea cuiva…
  Sunt geloasa pe „soacramea ” dar de ce? :
  El 34 de ani, ea 58(fizic ea ink arata bine). In fiecare seara ea vine si ii da noapte Buna pupandul pe gura kiar si pe gat cate o data… De fiecare data knd se saluta se pupa pe gura, ceea ce pe mine m deranjeaza enorm… Ii trimite sms-uri dimineata si seara spunandu-i :”Buna dimineata viata,esti viata mea, te iubesc enorm,micuta mea si nenumarate inimi” si seara de asemenea…
  Nici macar mie nu-mi trimite atatea inimi…
  Ma deranjeaza k ma alinta la fel ca pe ea, aceleasi gesturi si aceeasi pupici…
  Cel mai bizar lucru este k de fata cu alte persoane nu se comporta Asa…
  Am VB cu El despre asta spunandu-i k nu mi se pare normal si mi-a promis k nu o s-o mai faca… Dupa care sa descopar k ei continua sa o faca pe ascuns…
  Sincer o I-au razna… El spune k sunt nebuna, logic o apara pe mama lui…
  Simt nevoia sa VB cu ea si sa-i spun s inceteze… Nu stiu dak AR ajuta cu Ceva…a-si vrea sa-l Las dar il iubesc…
  Vreau un sfat, o parere va rog!!!
  P. S. Ea face concurenta cu mine la orice(gatit, manicure etc)

  1. Asta nu e normal, cum isi permite sa te numeasca nebuna cand el si aia sunt cu siguranta sariti de pe fix, sper ca te ai despartit de el ca asa ceva eu am auzit doar in filmele porno, imi pare rau pentru exprimare. Sper sa te gandesti la tine si la viitorul tau, cum iti doresti sa fie, despartirea e grea, dar e mai greu sa suporti o viata intreaga chestiile astea in loc sa fii cu un barbat iubitor si sanatos la cap.

   1. Buna si eu am brobleme cu soacra mea si nu stiu ce sa mai fac ma simt Pusa la zid noi locuim impreuna cu parinti lui si mama lui è foarte ivaziva simt ca nu mai am putere sa mai lupt pentru relatia noastra dar in acelasi timp Inca il iubesc si ma doare inima sa vad ca orce as face nu se schimba nimic mama lui è o femeie foarte razgita si ea il pupa pe gura si mai rau el cand merge la baie lasa usa deschisa si mama lui se spala pe maini si el isi face nevoia eu am vorbit cu el despre asta ca totusi are 30de ani dar e inzadar si nu stiu ce sa mai fac

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.