Ai un iubit dependent de mama sa?

By  | 

Relaţia cu părinţii, în special cu mama, ar trebui să fie foarte importantă pentru orice persoană. Însă dacă iubitul tău nu doar că se înţelege bine cu mama sa şi este foarte apropiat de ea, ci este pur şi simplu dependent de ea, acest lucru îi poate aduce probleme în viaţa de zi cu zi, în special în relaţii.

Pentru început, este important să înţelegi cum ajunge un bărbat să fie dependent de mama sa. Doctorul Debra Mandel explică cum totul începe din copilărie. „Băieţii care au fost întotdeauna cocoloşiţi de mamele lor ajung de cele mai multe ori să fie dependenţi de ele.” De obicei, mamele care fac acest lucru tind să aibă nevoie de atenţie din partea bărbaţilor, astfel încât crează o relaţie de dependenţă cu fiul lor.

În esenţă, iubitul tău a devenit un fel de soţ al mamei lui şi îşi ia acest rol în serios, fie în mo conştient, fie inconştient. Din acest motiv, îi este greu să se implice în relaţii cu alte femei”, mai spune Mandel.

Diferenţa dintre o relaţie sănătoasă cu mama şi o dependenţă poate să nu fie evidentă de la bun început. Dacă un tip îşi sună sau vizitează mama zi de zi nu înseamnă că este neapărat dependent de ea – contează calitatea contactelor dintre cei doi, nu cantitatea. Dacă există respect între cei doi şi anumite limite de bun simţ, nu trebuie să îţi faci griji. Însă dacă mama sa ia decizii în locul său (iar lui nu i se pare nimic greşit), acesta este un semn clar de dependenţă.

Un bărbat care are o relaţie sănătoasă cu mama sa îi poate spune „nu” fără să se simtă vinovat, poate lua decizii singur şi poate avea relaţii cu diferite femei fără să se teamă că mama sa ar putea interveni. 

Uneori, nu mama este vinovată de această dependenţă, ci bărbatul. Cu alte cuvinte, mama sa pare cea mai normală fiinţă din lume, însă iubitul tău pur şi simplu nu se poate îndepărta de ea din punct de vedere emoţional. În acest caz, el trebuie împins de la spate. Însă ai grijă cum discuţi cu el pentru a nu se simţi jignit… sau mai rău, să creadă că ai ceva cu mama lui.

Dacă mama este problema, trebuie să discuţi serios cu iubitul tău despre cum ar trebui să schimbe relaţia dintre ei doi. Uşor-uşor, el trebuie să încerce să o facă să înţeleagă că are nevoie de mai multă independenţă. Cel mai probabil mama sa va încerca să îl manipuleze, însă el trebuie să fie ferm.

Dacă vrei să vorbeşti tu însăţi cu ea, ai mare grijă! În primul rând, nu face acest pas fără acordul iubitului tău. Apoi, ai mare grijă cum vorbeşti cu ea. Ideea e să o faci să înţeleagă că relaţia lor nu este sănătoasă, nu să o întorci împotriva ta. Explică-i că nu îl pierde în favoarea ta, ci pur şi simplu el îşi doreşte să aibă şi alte relaţii, iar tu ai gânduri serioase în privinţa sa şi nu îl vei face să sufere.

Este important să ţii minte că un bărbat dependent de mama sa poate fi „reabilitat”, însă trebuie să ai răbdare; lucrurile nu se vor schimba peste noapte. 

Comments

comments

6 Comments

  1. Pingback: Ce poti face cand nu te intelegi cu socrii - Discard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *