Afla totul despre anorexia sexuala

By  | 

Tinerele care manifesta tulburari in alimentatie, privandu-se de hrana sub pretextul ca “nu mi-e pofta”, sunt numite anorexice (anorexie mentala). Dar si cele care au viata data peste cap, pentru ca in permanenta “nu au chef” sa faca sex, sunt incadrate la capitolul anorexie (sexuala).

Intre cele 2 tipuri de anorexie nu este doar coincidenta de termen, ci au cauze si manifestari izbitor de asemanatoare.

Inapetenta sexuala

Sexologii considera ca frigiditatea adevarata este mult mai rar intalnita decat pare. De cele mai multe ori, lipsa placerii sexuale a femeii este legata fie de stresul cotidian, fie de relatia cu un partener neglijent, care nu o pregateste indeajuns pentru preludiu, sau de secretia insuficienta de lubrifiant etc.

Iata de ce a fost definit un nou concept: ANOREXIA SEXUALA (AS) care, similar cu cea mentala (in care persoana afectata se priveaza de alimente), se manifesta prin evitarea contactelor sexuale.

Fenomenul a fost descoperit si descris de dr. Patrick Carnes (Clinica Meadows din Arizona, SUA), care a constatat ca 72% dintre femeile cu probleme sexuale manifesta o forma speciala de inapetenta. “Ele sufera in tacere, sunt inspaimantate de placerea trupeasca si coplesite de teama si de neincredere in propria lor voluptate.”

Definind acest nou sindrom, dr. Patrick Carnes enumera urmatoarele manifestari tipice:

 • frica de a trai placerea
 • teama morbida si persistenta de contactul sexual
 • vigilenta crescuta si obsesiva privind lucrurile legate de sex
 • evitarea oricarei discutii si a tuturor gesturilor care au conotatie sexuala
 • preocuparea intensa fata de viata amoroasa a celorlalti
 • imaginea distorsionata asupra propriului corp
 • aversiunea apriga fata de procesele fiziologice ale organismului
 • neincrederea obsesiva in propriile calitati
 • mentalitatea rigida si critica privind sexualitatea
 • temerile si grijile exagerate fata de BTS (boli cu transmitere sexuala)
 • sentimente de rusine si autoculpabilizare pentru propriile experiente sexuale
 • depresii legate de defectele personale
 • evitarea intimitatii
 • atitudine autodistructiva, pentru a evita, a limita sau chiar a opri o eventuala relatie intima.

Femeia care “n-are chef” descopera, la un moment dat in viata, ca poate fi placuta si curtata. Insa dupa perioada de debut a relatiei cu un barbat, incepe sa se indoiasca de propriile sale calitati, temandu-se ca nu va fi capabila sa-l satisfaca, ori ca pur si simplu nu va face fata unei relatii complete.

Ajunge, astfel, in punctul in care incepe sa inventeze diverse pretexte pentru a evita contactele sexuale: o doare capul, ca e in “zilele acelea”, ca e stresata, ori provoaca o cearta cu partenerul imediat ce se baga in pat, ca sa se poata intoarce bosumflata pe o parte si sa doarma.

Singurul lucru care ii mai trezeste vreun interes este flirtul. Mai departe nu se incumeta sa mearga. Astfel, femeia traieste cu iluzia ca poate tine sub control relatia.

Comparand AS cu anorexia mentala, dr. Carnes a descris si aici o faza de “bulimie”, adica de trecere de la o extrema la alta: promiscuitatea. Din cauza aceluiasi complex de inferioritate privind propria sexualitate, persoana ia “haturile in maini”, incepand sa aiba contacte cu multi barbati – de obicei necunoscuti.

Acesta este o metoda de evitare a intimitatii: face cunostinta intamplator cu un “mascul”, il ademeneste, il “controleaza” facand sex cu el, apoi urmeaza despartirea, dupa care se simte abandonata si folosita. La scurt timp, cuprinsa de remuscari, cu coada intre picioare, se lasa coplesita de rusine, isi toarna cenusa in cap si intra intr-o noua (si lunga) perioada de privatiune.

Izvorul amar

Se estimeaza ca 40% dintre persoanele care au disfunctii sexuale sufera de AS (atat femei, cat si barbati). S-a descoperit ca, la acesti indivizi, sunt secretate cantitati crescute de endorfine in creier, la fel ca la femeile cu anorexie “alimentara”.

Radacinile acestei afectiuni se trag, de asemenea, din copilarie. Mai multi specialisti sunt de acord ca persoanele afectate de AS se priveaza de placere din cauza convingerilor religioase.

La originea fenomenului pare sa stea experienta traumatizanta a unui abuz – sexual, fizic, psihic ori emotional. De multe ori, persoana suferinda nu constientizeaza experienta traita.

Se multumeste doar sa constate ca nu vrea sa faca sex si se amageste, inventand diferite motive. La un moment dat, organismul chiar reuseste sa “ii vina in ajutor”, mimand diferite afectiuni: dureri, crampe, sangerari vaginale intre perioadele fiziologice etc.

Eschivele femeii in fata intimitatii exprima refuzul inconstient de a-si repera si depasi adevaratele probleme care o ravasesc si carora nu le mai poate face fata, apare teama de abandon, din cauza ca a fost creata o dependenta psihica. Mare parte dintre preocuparile persoanei respective se leaga de sexualitate, gandurile devenind obsedante.

Jocul intre “eu detin controlul” si “sexul ma controleaza pe mine” izvoraste, de fapt, din lipsa de incredere in propriile calitati. La fel ca in celalalt tip de anorexie, cea care sufera de sindromul descris aici creeaza, cu buna stiinta, o “lipsa” – care sa alimenteze in realitate dorinta.

In mod paradoxal, anorexica este satisfacuta tocmai de absenta placerii (de a se alimenta, respectiv de a face dragoste). Cam masochista, nu-i asa?

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *