Acest site poate dăuna relației voastre!

În urmă cu trei ani de zile, site-ul Ashley Madison (un site de dating al cărui slogan e „Viața e scurtă! E timpul să ai o aventură”) a fost spart de către hackeri și detaliile intime a 30 de milioane de oameni au ajuns în spațiul virtual, la îndemâna oricui. Dar ce s-a întâmplat mai departe? Colaboratoarea COSMO, Kate Wills, investighează… 

Atunci când Laura Zampi*, (acum 27 de ani) s-a înscris, în urmă cu patru ani, pe site-ul canadian de dating Ashley Madison, a făcut-o din două motive. Primul: își dorea să se întâlnească cu bărbați căsătoriți. Doi: voia ca nimeni să nu știe despre asta.Promovându-se ca „site-ul numărul 1 în lume în relații adultere”, Ashley Madison era perfect pentru Laura. Site-ul a fost creat în 2001, atunci când fondatorii lui au decis că pot, prin intermediul internetului, să faciliteze persoanelor căsătorite aventuri fără stres și fără obligații – între ele sau cu persoane singure, ca Laura. La vremea respectivă, cârcotașii spuneau că website-ul nu doar că glorifică adulterul, ba și mai încurajează persoanele căsătorite să aibă aventuri extraconjugale și să fie infidele partenerilor. Însă utilizatorii au privit problema dintr-o altă perspectivă. Ei au ales să creadă, pur și simplu, că Ashley Madison nu face altceva decât să susțină căsătoria și să păstreze flacără pasiunii într-un cuplu; până la urmă, știm cu toții, dar nu o spunem, că și în cele mai grozave relații și în cele mai trainice căsătorii, intimitatea sexuală își mai pierde din ardoare pe parcursul anilor. Și, atunci când se întâmplă asta, oamenii au tendința să caute o alternativă în jur – una fizică sau emoțională. Așadar, Ashley Madison, departe de a fi otrava care să ucidă căsătorii, e mai degrabă un medicament universal care tratează o problemă veche de când lumea. Se știe prea bine – și oricine e de acord cu asta – ființele umane au dorințe carnale tot atât de des pe cât au nevoie și de intimitate emoțională, iar Ashley Madison le poate oferi lumii pe amândouă.

Dar, ca să revenim la povestea noastră, Laurei îi plăcuse mereu să aibă relații cu bărbați căsătoriți. Erau mai maturi, fără complicații, puteai să te bazezi pe ei într-un fel în care n-aveai nici o șansă cu studenții colegi de facultate și, (probabil cea mai atrăgătoare calitate dintre toate), erau indisponibili din punct de vedere emoțional. Așa că, de îndată ce profilul ei a fost gata și pe modul „available”, căsuța ei cu mesaje a fost pur și simplu inundată cu răspunsuri.

Încetul cu încetul, Laura a devenit dependentă de această atenție constantă și, zi după zi, mesaje care îi validau puterea de seducție și atractivitatea îi soseau în inboxul personal. Prin urmare, după câteva săptămâni, încurajată de mesajele măgulitoare, dar și de aparenta securitate oferită de website – trebuie să fii membru pentru a putea accesa profilele altor membri – Laura a început să posteze poze nud cu ea, în secțiunea „Private Showcase”, secțiune care putea fi văzută doar după ce ea dădea parola anumitor bărbați din lista de corespondenți. Bineînțeles, se baza pe asigurarea de securitate a siteului, care promitea că îi va menține identitatea ei și a celor cu care se întâlnea… secretă.

După câteva săptămâni, l-a cunoscut pe Steven*. „Avea 34 de ani, era foarte chipeș, iar pe profilul lui scria clar că era în mijlocul unui divorț, așa că avea nevoie ca eu să fiu discretă în ceea ce privește relația noastră”, îmi explică Laura. S-au întâlnit, așadar, într-o cameră de hotel și au continuat să flirteze trimițându-și tot felul de mesaje, unele dintre ele destul de explicite. El avea doi copii, iar mariajul lui era pe butuci. Lucrurile dintre ei au evoluat… rapid. „Mi se părea foarte sexy să fiu cealaltă femeie”, admite Laura, oftând adânc.

Însă toată această aparență de securitate a dispărut rapid în 15 iulie 2015, când un grup de hackeri intitulat Impact Team a anunțat că a accesat întreaga bază Ashley Madison, incluzând e-mailurile utilizatorilor, adresele personale, detaliile cardurilor de credit – chiar și pozele nud și preferințele sexuale – și a amenințat că va face publice toate aceste date dacă site-ul de dating nu va fi închis. În săptămânile care au urmat, datele a peste 33 de miloane de utilizatori din 46 de țări din lume au fost expuse, public, într-o bază de date online care putea fi accesată de către oricine. Mulți dintre utilizatori au aflat despre această breșă de securitate de la radio, de la televizor sau – și mai rău – de la prieteni care le-au văzut numele în baza de date. Multe mariaje au luat sfârșit atunci, utilizatorii s-au văzut brusc arătați cu degetul de către comunitățile în care trăiau, unii și-au pierdut chiar slujbele, în timp ce alții s-au gândit că au scăpat ca prin urechile acului… asta până când au primit e-mailuri de șantaj de la hackeri, care cereau recompense enorme pentru a nu dezvălui lumii întregi amănunte compromițătoare. Au trecut trei ani de atunci. Însă șocul e la fel de mare.

Înfruntând consecințele

Laura era la masă cu prietenii ei atunci când a văzut știrile despre această lovitură a hackerilor asupra aplicației pe care o folosea. „M-a venit instant să vărs. Am vrut să-i trimit imdiat un mesaj lui Steven, dar am devenit și mai paranoică decât de obicei și m-am gândit că soția lui îi va verifica telefonul. Le-am spus prietenilor că nu mă simt prea bine și m-am dus direct acasă.”

În dimineața următoare a primit un mesaj de la el. „Nu pot să mai continui așa. S-a terminat totul între noi.” Laura s-a simțit folosită, abandonată dar, și mai rău, foarte foarte speriată. A plătit către site taxa de 20 de dolari pentru ca întregul său cont să fie șters complet. Prea târziu. Situația scăpase de sub control și oricine îi cunoștea adresa de e-mail putea să caute date despre ea; fotografiile ei nud erau la un click distanță de oricine avea acces la internet. Câteva săptămâni mai târziu, la un seminar la facultate, unul dintre colegi și-a exprimat opinia că oricine a fost afectat de acest atac cibernetic a meritat ceea ce i s-a întâmplat. Și asta credeau, de fapt, mai toți.

Atacul asupra websiteului Ashley Madison a dus la o creștere accentuată a ratei divorțurilor, demisiilor și a blamărilor publice. Un ziar din Alabama a publicat chiar numele celor din zonă care utilizaseră site-ul. O emisiune radio din Australia a anunțat o femeie, live, că soțul ei este în baza de date. S-au înregistrat cel puțin două sinucideri, inclusiv a lui John Gibson, un pastor din New Orleans, care s-a omorât după ce și-a găsit numele pe acea listă. Fiica sa, Callie, 25 de ani, ținea un curs la un seminar cu 250 de studenți la Universitatea din Alabama atunci când a primit telefonul de la mama sa care o anunța că a găsit trupul neânsuflețit al tatălui. Ashley Madison era menționat în biletul de adio.

Samantha Watts* era la biroul său din Boston atunci când a citit despre hackeri în timp ce scrolla, fără țintă, paginile de știri în timpul pauzei de prânz. Știrea avea un link către o pagină unde puteai introduce adresa de e-mail a unei persoane cunoscute pentru a afla dacă aceasta fusese printre utilizatorii site-ului. Inima îi bătea ca nebuna în timp ce a tastat adresa de e-mail a soțului. După câteva secunde, care i s-au părut minute lungi, pe ecran a apărut câteva litere verzi pe care a citit „găsit”. Samantha a pus atunci acolo propria adresă de e-mail, ca să verifice că linkul e pe bune. Chiar era. Și, brusc, a simțit că încremenește. Acasă, și-a confruntat soțul cu realitatea aflată. „A recunoscut. Am încercat să ne salvăm căsnicia, dar degeaba, încrederea se dusese pe apa sâmbetei. Aveam doi băieți mici și urma să aniversăm cinci ani de la căsătorie.” Samantha și soțul ei sunt acum divorțati, însă ea spune că e recunoscătoare hackerilor că „i-au dat o altă turnură vieții”. „Era ceva despre care trebuia să știu.”

Însă cea mai cunoscută consecință a breșei a fost șantajul. Foștii membri ai website-ului s-au trezit, peste noapte, cu mesaje de amenințare și cereri de răscumpărare – pe scurt, dacă 2.500 de dolari, plătiți în monedă Bitcoin, nu erau transferați într-un cont, datele compromițătoare de pe site ajungeau la soțiile lor. Apoi, hackerii au început să amenințe partenerii și familiile membrilor cu dezvăluiri făcute angajatorilor și unui grup mai mare de cunoscuți din aria lor de activitate. Tom Beaumont*, un bancher de 35 de ani, căsătorit, a urmărit cu atenție povestea acestor extorcări. Sătul să stea mereu cu teama în suflet și cu inima strânsă ori de câte ori deschidea inboxul, a decis să își ia inima în dinți și să îi mărturisească tot soției. „M-am înscris pe Ashley Madison acum câțiva ani, într-o seară când eram beat și curios să văd care-i treaba cu el”, îmi spune. Și ceea ce-și dorea cu adevărat era de fapt o validare a propriei persoane, un flirt aici, un mesaj încurajator dincolo – ceea ce a și primit. Când a aflat despre hackeri, „am simțit să lumea mea o să facă implozie”. Uitându-se la fotografia  de pe birou cu soția și copilașul lui, i-a venit brusc să se arunce în fața primului tren. În loc să facă asta, a decis să mărturisească. După luni de consiliere maritală, spune că soția lui nu se uită nici acum la el așa cum obișnuia să o facă înainte de toată această poveste.

Citeşte continuarea materialului în Cosmopolitan România, ediţia de ianuarie.

Foto: Guliver/Getty Images. Traducere și adaptare: Alina Aliman

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.