4 pasi catre o relatie echilibrata

Dacă detaşăm adevărul de aparenţe şi false aşteptări, ne dăm seama că, de fapt, societatea noastră a rămas puternic marcată de valorile tradiţionale, care încalcă, adesea, principiile egalităţii în cuplu. E adevărat, nu mai trebuie să mergi la altar pentru a locui cu iubitul tău, iar cei mai mulţi oameni înţeleg că poţi fi mamă şi femeie de carieră în acelaşi timp (de fapt, nu atât de mulţi). Dar, cu toate astea, răspunsurile participanţilor la un studiu legat de rolurile maritale i-au surprins pe cercetători. În timp ce două treimi dintre respondenţi au fost de părere că, “evident”, bărbatul e cel care trebuie să pună întrebarea “Vrei să te căsătoreşti cu mine?”, nici măcar o singură femeie nu a considerat că ar fi natural ca ea să facă primul pas în acest sens.

Care ar fi explicaţia? “În asemenea circumstanţe, oamenii vor să spună o poveste, acea poveste pe care cei din jur o vor înţelege şi o vor considera credibilă. Cu cât o cerere în căsătorie urmează scenariul familiar, general acceptat, cu atât cresc şansele de a fi validată de prieteni, familie, colegi de serviciu etc. Studiile concrete arată că oamenii nu iau în serios o căsătorie dacă femeia este cea care a iniţiat-o”, explică Rachael Robnett, specialist în psihologie. E o realitate care nu se va schimba de pe-o zi pe alta, dar ştii ceva? În definitiv, nu contează cine pune întrebarea dacă amândoi faceţi eforturi egale pentru a construi o relaţie armonioasă. Mai jos găseşti câteva reguli ale echilibrului în cuplu.La finalul unei discuţii, nici unul dintre voi nu rămâne cu frustrări

Monologul şi iubirea nu au nimic în comun. Dacă îţi dai seama că tu eşti singura care vorbeşte atunci când trebuie să luaţi o decizie, ceva e în neregulă – cu toate că iubitul tău te aprobă din când în când, rostind câte un “Ai dreptate…” anemic. Într-o relaţie echilibrată, niciunul dintre parteneri n-ar trebui să domine conversaţia, fie ea privitoare la achiziţionarea unei canapele noi. Cu proxima ocazie, asigură-te că amândoi v-aţi exprimat părerea sinceră înainte de a lua o decizie. În cazul în care partenerul tău e obişnuit să rămână pasiv, îl poţi ajuta punându-i întrebări: “Cum ţi se pare soluţia asta?” sau “Care ar putea fi planul nostru de rezervă?”. Interesant e faptul că Robnett nu respinge întreruperile, deoarece crede că pot fi constructive. “În cuplu, întreruperile sunt o dovadă a implicării în discuţie. Atâta vreme cât reveniţi la subiectul discutat anterior, fiecare dintre voi va avea ocazia să-şi expună părerea”, adaugă specialistul.

Dialogul vostru nu pare desprins din serialul The Kardashians

Atunci când se ridică vocea, e clar că cineva vrea să domine discuţia. Însă, aşa cum probabil bănuieşti, nu e o modalitate diplomată de a determina pe cineva să te asculte. Dacă ridici tonul, iubitul tău va simţi nevoia să facă acelaşi lucru, deci aşa-zisa conversaţie constructivă pe care o plănuiai se va transforma imediat într-un vacarm ce aminteşte de “dramele” familiei Kardashian (şi când au ajuns ei vreodată la un consens?). Încearcă să nu te laşi dusă de val şi să controlezi volumul discuţiei – când lucrurile scapă de sub control, propune-i  să luaţi o pauză care să calmeze spiritele.

Sunteţi o echipă, niciodată adversari

Relaţia voastră îţi dă uneori senzaţia că participi la Jocurile Olimpice? Terapeuţii de cuplu susţin că nimic nu poate dizolva mai rapid o relaţie de iubire decât spiritul competitiv ce se insinuează între parteneri. Un bun prieten îmi povestea acum ceva vreme că singura femeie pe care a iubit-o l-a părăsit dintr-un motiv care m-a surprins, şi anume faptul că nu suporta să fie mai prejos decât el din punct de vedere profesional. E foarte bine că amândoi sunteţi ambiţioşi şi că munciţi pentru idealurile voastre, dar aveţi grijă ca iubirea să nu se rătăcească pe drumul spre ascensiune. Porneşte întotdeauna de la premisa că sunteţi o echipă şi că succesul lui este şi al tău. Dacă iubitul îţi împărtăşeşte viziunea, felicitări – vă puteţi bucura împreună de medalia de aur (metaforic vorbind, desigur).

Orgasmul e savurat de ambele părţi

Ca şi în celelalte zone ale relaţiei voastre, activităţile de aşternut ar trebui să fie la fel de incitante pentru amândoi. Deşi studiile ştiinţifice ne descurajează cu afirmaţii “fataliste”, de genul: “O femeie din trei nu atinge niciodată orgasmul”, tot acestea accentuează faptul că orgasmul feminin e influenţat de implicarea intensă a partenerului. Robnett are o regulă generală: “Bărbatul trebuie să-şi ajute partenera să atingă prima orgasmul”. Sugestia specialistului are o logică simplă: dacă iubitul tău este cel care trece primul linia de sosire, distracţia s-a terminat, practic. Aşadar, cum îţi schimbi norocul? În primul rând, renunţând să mimezi ceea ce nu simţi. Feedback-ul pozitiv e important, deci arată-i cât de mult îţi place o poziţie sau o mişcare (fii liniştită, nici o interjecţie nu i se va părea exagerată în asemenea momente), dar rămâi neutră atunci când tehnica lui nu dă rezultate. Dacă tot nu prinde mesajul, spune-i deschis ce îţi place în pat: “Am observat că simt mai multă plăcere atunci când tu…”.
 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.