2 trucuri pentru o relatie perfecta

Poate că nu bănuiai, dar doar trei cupluri din zece care decid să se căsătorească rezistă mai mult de şase ani. Se pare că zicala “dragostea ȋnvinge orice” este valabilă doar ȋn primul an de la căsătorie, când entuzismul unui nou ȋnceput te umple de adrenalină, speranţe şi vise care de cele mai multe ori nu “rimează” cu realitatea.

Dar care sunt trăsăturile de caracter ce trebuie “antrenate” pentru ca relaţia ta să nu aibă “termen de expirare”? Bunătatea şi generozitatea sunt cele desemnate de către celebrul psiholog american John Gottman, disrectorul clinicii specializate ȋn psihologia de cuplu The Gottman Institute şi autorul best-seller-ului The Love Lab.După mai bine de 25 de ani de studii şi experimente de laborator, Gottman susţine că există două tipuri de cupluri: maeştrii şi dezastruoşii.

Maeştrii sunt cei care ştiu să-ţi managerieze relaţia ȋn aşa fel ȋncât şi după şase ani, perioada critică ȋn care pericolul ca un cuplu să se destrame este foarte mare, sunt ȋmpreună calmi şi fericiţi.

De ce este important sa ierti intr-o relatie

Sfaturi pentru primul an de relatie

Dezastruoşii sunt cei care se fac unul pe altul extrem de nefericiţi. Gottman şi colegul său de laborator Robert Levenson, profesor de psihologie la University of Washington, au măsurat cu ajutorul unor aparate răspunsul corpului la diferiţi stimuli determinaţi de abordarea unor subiecte de discuţie sau de apropierea partenerului de cuplu.

Experimentul a fost efectuat pe mii de cupluri, senzorii analizând partenerii după căsătorie sau după ce s-au cuplat şi la şase ani după aceea ȋn cazul ȋn care mai erau ȋmpreună.

Cei mai mulţi dintre ei nu au reuşit să integreze cu adevărat partenerul ȋn viaţa proprie, acesta devenind un inamic. Astfel, cu toate că aparent ȋnainte de analiza senzorială, membrii cuplului păreau calmi şi ȋmpăcaţi, la o a doua privire… pe ecranul senzorului, a fost ȋnfăţişată realitatea: reacţia partenerilor de cuplu sau al amândurora era de tipul “luptă sau fugi”, ca şi cum s-ar afla ȋn faţa unui mare duşman.

Ce sa faci inainte sa incepi o relatie noua

Ȋn concluzie, cei doi psihologi cercetători, Gottman şi Levenson, ne ȋndeamnă să fim mai conştineţi de ceea ce este cu adevărat important ȋn viaţa noastră, să ne “cuminţim” orgoliul şi să ȋncetăm să mai gândim doar la ce este bine pentru “EU”, ci mai mult ȋn termenii de “ȋmpreună”. De asemenea, să ne abţinem de la comentarii acide şi să lăsăm de la noi ȋn loc să sărim cu gura.

 

 

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise