Cum se manifestă candidoza la bărbați?

Deşi este des întâlnită la femei, candidoza nu este o afecţiune specific feminină. Candidoza este cauzată de ciuperci care se dezvoltă pe suprafaţa pielii, dar pot afecta şi zone precum cea genitală sau sistemul gastrointestinal.

Cum arată

La bărbaţi, această ciupercă apare pe vârful penisului, cauzând inflamaţii, scurgeri cu miros specific şi dureri în timpul urinării. Ea poate afecta şi pielea şi chiar cavitatea bucală.

Când se consultă medicul

Dacă nu te-ai mai confruntat niciodată cu semnele candidozei, trebuie să mergi la un medic pentru a fi diagnosticat. Trebuie să faci acest lucru deoarece simptomele candidozei la bărbaţi sunt similare cu cele ale unei infecţii cu transmitere sexuală. Medicul tău va face diferenţa între cele două. Dacă recunoşti simptomele şi pot fi tratate cu medicamente fără prescipţie medicală, nu ezita să te apuci de tratament. Trebuie să ţii cont de faptul că această afecţiune slăbeşte sistemul tău imunitar şi poate avansa spre un caz mai grav de candidoză.

Tratament şi prevenţie

Poţi trata candidoza masculină şi fără prescripţie medicală. Atunci când descoperi semne de candidoză, cere farmacistului să îţi dea fluconazol. Acest compus ajută în cazul candidozei genitale, dar pentru candidoza care se manifestă în alte zone, vei avea nevoie de o cremă specială. Este posibil să transmiţi candidoza mai departe în timpul actului sexual, dar nu este considerată o infecţie cu transmitere sexuală.

Cu toate acestea, ambii parteneri trebuie să urmeze tratamentul pentru prevenirea reinfectării. Poţi lua din nou candidoză în urma contactului sexual cu o femeie purtătoare. Nu toate cazurile de candidoză sunt datorate unui contact sexual deoarece candidoza apare şi la bărbaţii sau femeile care nu sunt activi din punct de vedere sexual.

Poţi evita o posibilă infecţie prin igienă intimă corespunzătoare şi prin folosirea unui prezervativ în timpul actului sexual. Nu folosi geluri de duş parfumate deoarece ele cauzează iritaţii. ai grijă ca zona ta genitală să fie bine uscată după baie, înainte să te îmbraci. Lengeria intimă de bumbac este indicată, de asemenea având grijă ca ea să nu fie foarte mulată. Bumbacul este indicat deoarece pielea transpiră mai greu, iar mediul umed este favorabil multiplicării ciupercii care cauzează candidoza.

Ce cauzează candidoza

Candidoza este cauzată de ciuperca candida albicans. Ea este prezentă pe corpul tău în zone calde şi umede, cum ar fi cavitatea bucală sau zona genitală. De obicei ea nu cauzează probleme deoarece este ţinută sub control de către sistemul tău imunitar. Cu toate acestea, există anumite condiţii favorabile dezvoltării acestei ciuperci, lucru care poate duce la o infecţie. Eşti expus candidozei dacă:

  • Sistemul tău imunitar este scăzut (poate fi şi datorită unei răceli)
  • Suferi de obezitate, caz în care ciuperca se poate dezvolta între straturile tale de grăsime
  • Ai diabet de tip 1 sau 2 – nivelul ridicat de glucoză în cazul persoanelor cu diabet încurajează multiplicarea ciupercii.

 

 

Sursă foto: pixabay

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.