Ce-l doare cel mai tare?

By  | 

Punct vulnerabil 1 – Identitatea

Barbatii isi formeaza identitatea in functie de mediul in care traiesc, de colegi si prieteni si de nivelul performantelor intelectuale, relationale si sexuale. Ei au o nevoie constanta de a le fi recunoscuta valoarea. Din nefericire, cei mai multi isi definesc inca valoarea in termeni traditionali, prin succesul material si prin pozitia sociala. In consecinta, trebuie sa renegociem rolurile in noua conjunctura in care traim. Daca acest lucru nu se intampla, consecintele sunt izolarea si resentimentele ambilor parteneri.

Ce poate face el

Sa accepte ca e vulnerabil si ca nu e nimic rau in asta. Sa renunte la rolul traditional de “cap de familie” si sa-si construiasca identitatea nu atat in termeni sociali, ci personali. Sa incerce sa se deschida mai mult catre partea lui feminina. Majoritatea barbatilor inca n-au invatat sa-si exprime temerile si sa ceara ajutor; drept care continua sa-si dezvolte diverse mecanisme de aparare. Sa-si acorde mai mult credit si sa gaseasca noi modalitati pentru a-si exprima masculinitatea.

Ce poti face tu

Sa-l incurajezi sa-si exprime emotiile. Asculta-l si ajuta-l sa-si deschida inima – e mai usor daca initiezi o activitate relaxanta, cum ar fi o plimbare prin parc, decat daca-l asezi pe scaun si-l somezi sa vorbeasca. In loc sa-l consideri opusul tau, incearca sa-i acorzi sprijin si colaborare. Invatati sa va apreciati unul altuia punctele forte.

Punct vulnerabil 2 – Munca

Barbatii se lupta mai mult decat femeile cu schimbarile la locul de munca. Ei nu mai au o singura cariera, ci o serie de cariere, prin urmare trebuie sa se recalifice continuu si sa se reinventeze. Multi barbati par sa accepte teoretic egalitatea la locul de munca dar, in practica, au o mare problema.

Ce poate face el

Sa accepte schimbarea in loc sa se opuna si sa se fereasca de capcana “ce bine-ar fi fost daca…”. Sa fie deschis spre noi posibilitati, sa continue sa invete si sa-si arate disponibilitatea pentru tot ce e nou. Barbatii isi sacrifica prezentul pentru viitor, crezand ca intr-o zi, cand vor fi realizati profesional, se vor transforma in iubiti si tati perfecti. Doar ca femeile nu sunt intotdeauna dispuse sa astepte acea buna zi.

Azi multi barbati se casatoresc cu carierele lor, isi concentreaza toata energia la serviciu si lasa viata de familie undeva in suspensie. De aceea a sosit momentul sa-si regandeasca prioritatile, sa-si faca timp pentru ei insisi.

Ce poti face tu

Incearca sa intelegi ca iubitul tau se simte respins daca nu a fost promovat la slujba sau anxios daca a fost promovat. Empatia il va ajuta sa depaseasca aceste sentimente. Si incurajeaza-l sa exploreze noi optiuni alaturi de tine.

Punct vulnerabil 3 – Relatiile

Barbatii sunt extrem de confuzi si nu inteleg ce vor de la ei femeile moderne, desi prea putini sunt dornici sa recunoasca acest lucru. Ne place sa fim in competitie cu ei, dar vrem in continuare sa ne bucuram de privilegiul de a fi femei – sa avem parte de romantism si rasfat. Cumva, unele femei inca prefera barbatul macho cu un strop de sensibilitate. Unii barbati sunt excitati de femeile puternice si le cauta compania dar, deseori, o data ce relatia a devenit stabila, ambii revin frecvent la rolurile traditionale cu care se simt mai familiarizati.

Ce poate face el

Sa dobandeasca mai multa inteligenta emotionala si sexuala cu ajutorul tau si, daca este necesar, cu ajutorul unui terapeut. Sa-si comunice efectiv nevoile si sa inceteze sa considere sentimentele ca fiind slabiciuni.

Ce poti face tu

Sa-ti dai seama ca unui barbat ii trebuie mai mult timp sa proceseze emotiile decat tie si ca se lasa mai usor coplesit de ele. El face fata emotiilor inchizandu-se in sine si devenind mai distant. Aceste semne sunt deseori interpretate gresit de femei ca fiind ostilitate, furie si lipsa de iubire. Da-i timp sa-ti inteleaga sentimentele.

Punct vulnerabil 4 – Sexul

Barbatii se afla sub o mare presiune sa “presteze”, in special acum, ca femeile au devenit din ce in ce mai puternice. Un studiu efectuat de firma Pfizer arata ca cei mai mari consumatori de Viagra sunt barbati intre 25 si 40 de ani – o reflectare a anxietatii de performanta masculina. Din moment ce femeile sunt mai puternice sexual, ele isi exprima foarte clar asteptarile. Acest lucru ii intimideaza pe barbati, incurajandu-i sa caute relatii mai putin stresante – cum ar fi aventurile de o noapte sau anonimitatea sexului pe Internet. Atat barbatii, cat si femeile sunt pur si simplu prea obositi sa faca sex.

Ce poate face el

Sa gaseasca un echilibru intre toate aspectele vietii. Barbatii au nevoie sa invete o alta modalitate de a fi sexuali. Trebuie sa evolueze de la modelul de performanta al sexualitatii (concentrat pe penetrare si orgasm), spre un model al placerii, axat pe distractie si amuzament.

Ce poti face tu

Desi comunicarea erotica intre barbati si femei este partea cea mai dificila a unei relatii, arata-i ce anume te satisface. Daca va e greu sa discutati aceste lucruri, apelati la ajutorul unui terapeut.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *