5 lucruri pe care orice femeie trebuie sa le stie despre sperma

Ai auzit o grămadă de mituri în adolescenţă: Poţi rămâne însărcinată dacă intri într-o cadă cu apă fierbinte în care cineva a ejaculat, Mountain Dew te poate face steril şi multe altele. Dar câte dintre acestea sunt adevărate şi câte sunt doar poveşti din bătrâni? Am vorbit cu doctorul Avraam Morgentaler, autorul cărţii „The Truth About Men and Sex”, profesor de urologie la Facultatea de Medicină Harvard şi fondatorul Men’s Health Boston, pentru a afla adevărul despre lichidul seminal.

1. Sperma nu este agentul SEAL al fluidelor din corp

Spre deosebire de unii microbi, sperma nu este deosebit de rezistentă”, spune dr. Morgentaler. „Este concepută pentru a fi depozitată cât mai aproape de locul unde trebuie să creeze o sarcină şi moare foarte repede după ce este expusă la căldură, frig, schimbări ale PH-ului, uscare sau chiar la expunerea de apă, mai ales apă tratată cu substanţe chimice ca cea dintr-o casă cu hidromasaj”.

Deci nu îţi face griji să te apropii de astfel de căzi care au spermă în ele. Adică… fă-ţi griji. Ar trebui să îţi faci griji. De fapt, ar trebui să îţi regândeşti alegerile pe care le-ai făcut în viaţă dacă te pui în situaţia aceasta. Dar nu vei rămâne însărcinată.

Poveştiile despre sperma care lasă femei gravide din cauza unei căzi cu hidromasaj sau de pe vasul de toaletă sunt doar poveşti”, ne asigură dr. Morgentaler.

2. De fapt, stai departe de sexul din cadă

Fertilitatea masculină poate fi ceva foarte delicat. Din acest motiv le spun pacienţilor mei să stea curaţi şi să rămână reci”, spune dr. Morgentaler. Partea cu curăţenia se referă la abuzul de substanţe precum drogurile, alcoolul şi fumatul, care s-a dovedit că reduc fertilitatea. Partea „rece” se ia literalmente: bărbaţii care petrec mult timp în apă fierbinte pot avea un număr mai mic de spermatozoizi. „Duşurile sunt ok, apropo”, mai spune dr. Morgentaler.

Dar multe dintre mituri sunt false. „Eşti în siguranţă dacă foloseşti cuptorul cu microunde, dacă faci sport şi dacă bei Mountain Dew”, spune dr. Morgentaler. Deci e ok să faci o baie fierbinte în timp ce bei Mountain Dew şi îţi pregăteşti ceva la microunde. Iar asta e o veste grozavă pentru că tipii de genul acesta probabil fac sex tot timpul şi trebuie să se înmulţească.

3. Nu, sperma nu este deosebit de bună pentru tine

Sperma conţine într-adevăr proteine, la fel ca zaharuri care acţionează ca o sursă de energie care permite spermatozoizilor să înoate. Totuşi, nu cred că vom vedea prea curând shake-uri cu proteine pe bază de spermă”, spune dr. Morgentaler. Deci nu ai niciun motiv să înghiţi spermă sau să o foloseşti ca mască de faţă decât pentru că este hot.

4. Dacă mănânci mult ananas cel mai probabil sperma ta nu va avea gust mai bun

Unele alimente chiar fac urina să miroasă diferit. Cel mai bun exemplu este sparanghelul”, spune dr. Morgentaler. „Totuşi, nu sunt la curent cu nicio dovadă ştiinţifică care să arate că mâncarea poate altera gustul spermei”. Deci nu îţi pune partenerul să mănânce mult ananas sau să evite sparanghelul înainte de sex.

5. Dacă încerci să rămâi însărcinată, nu face sex când partenerul ia medicamente pentru prostată mărită

Majoritatea lichidului seminal din spermă vine dintr-o pereche de glande numite vezicule seminiale, iar restul provine din prostată”, spune dr. Morgentaler. „Volumul de lichid ejaculat este redus dacă un bărbat este deshidratat şi dacă a ejaculat deja în orele anterioare.” De asemenea, unele medicamente reduc cantitatea de lichid, mai ales cele care tratează simptome ca prostata mărită. Şi un nivel scăzut de testosteron poate reduce fertilitatea, dar şi cantitatea de spermă. Sigur, dacă eşti îngrijorată, cere-i să vadă un medic.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.