Totul despre ce înseamnă „haute couture”

Multă lume consideră că orice piesă de îmbrăcăminte extravagantă sau orice ținută spectaculoasă poate fi numită haute couture. Această etichetare este greșită. Iată ce înseamnă moda haute couture, de la A la Z:

La ce se referă, mai exact, termenul „haute couture”?

Traducerea mot-a-mot a sintagmei „haute couture” este „croitorile înaltă”. De aici putem extrapola că este vorba, mai exact, despre ideea de croitorie de lux.

Haute couture se referă la arta de a produce în totalitate manual ţinute de lux, care sunt, graţie acestui fapt, unice.

Când s-a născut ideea de haute couture?

Se consideră că ideea de haute couture datează din secolul al XIX-lea, când doamnele care făceau parte din nobilimea franceză erau obligate să își demonstreze statutul social prin purtarea unor haine pe care nu le mai avea nimeni altcineva, și, astfel, apelau la case de croitorie care le creau îmbrăcăminte pe comandă, nu numai cu modele unice, ci și asigurându-se că acestea le veneau purtătoarelor ca turnat, fiind croite după măsurători exacte.

Acest aspect, al unicității și exclusivității, definește și azi moda haute couture, cu diferența că, în prezent, putem vorbi despre o industrie couture, care are mai multe fațete în afară de ideea de a îmbrăca elita mondială (de exemplu, colecțiile couture sunt și un resort pentru a crea buzz și a face publicitate unui brand, astfel încât să atragă publicul și către colecțiile mai accesibile, cele ready-to-wear).

Cum s-a ajuns de la ateliere de croitorie la o industrie oficială?

Designerul Charles Worth (de origine engleză, nu franceză, cum te-ai putea aștepta) este cel care a oficializat ideea de haute couture. Pe lângă faptul că a deschis în Paris, în 1858, primul atelier care producea, oficial, creații couture, tot el este responsabil pentru crearea Chambre Syndicale de la Couture Parisienne, instituția care dirijează și astăzi industria haute couture.

De câte ori pe an se prezintă colecții couture?

Casele de modă couture sau brandurile care au un departament de haute couture prezintă, în mod normal, două colecții pe an. Show-urile au loc, ca și în cazul celor ready-to-wear, cu un sezon în avans, ceea ce înseamnă că în ianuarie se prezintă colecțiile pentru următoarea vară, iar în iulie, cele pentru toamna următoare.

Există și excepții de la regulă – designeri care nu doresc să respecte calendarul propus de Chambre Syndicale de la Couture Parisienne, cum ar fi Azzedine Alaïa. Pe durata carierei sale, couturierul de origine tunisiană a preferat să nu lucreze conform unui program rigid, ci să prezinte colecții numai atunci când simțea impulsul să o facă (iar acestea erau prezentate unui public extrem de restrâns).

Giambattista Valli haute couture toamnă 2018

Unde se prezintă publicului colecțiile haute couture?

În timpul celui de-a doilea Război Mondial, s-a încercat aducerea unui calendar haute couture în Berlin, însă, până la urmă, Lucien Lelong, președintele Chambre Syndicale pe atunci, a decis că trebuie ca acest lucru să se întâmple fie în Paris, fie deloc“.

Așadar, colecțiile couture sunt prezentate exclusiv în Paris.

Cum a supraviețuit industria couture pe durata războiului?

Industria haute couture a continuat să funcționeze chiar și pe durata războiului. Când au intrat în vigoare regulile care prevedeau raționalizarea materialelor textile, casele de modă au început să își prezinte creațiile pe păpuși pentru a economisi textile și costuri.

Creațiile couture sunt create de la A la Z în atelierele caselor de modă?

Da și nu. Creațiile haute couture sunt realizate în totalitate manual, dar nu este o regulă ca ele să fie croite de la cap la coadă în atelierele brandului care le semnează. Multe case de modă colaborează cu diverse alte ateliere artizanale, specializate pe o anume arie (danteluri fine, aplicarea penelor, etc). Uneori, realizarea unei astfel de creații începe în cadrul casei de modă, cu măsurători și probe care asigură că piesa finală va cădea ca turnat pe silueta persoanei căreia îi e destinată, însă finisajele se fac într-un atelier separat, de către artizani specializați pe diverse detalii.

haute couture
Armani Privé toamnă/iarnă 2014

Care sunt atelierele artizanale cu care colaborează casele couture?

Șase dintre cele mai faimoase ateliere specializate pe anumite arii couture sunt deținute în acest moment de către brandul Chanel, care le-a achiziționat în urmă cu un deceniu pentru a asigura faptul că acestea nu au șanse să dea vreodată faliment, și, astfel, păstrând vie arta couture chiar și în vremurile moderne în care aceasta nu mai este atât de căutată.

Aceste ateliere sunt: Lesage (broderii), Lemarie (penaj), Massaro (încălțăminte), Goossens (aur), Desrues (bijuterii), Maison Michel (pălării și accesorii capilare) și Guillet (creator de flori din material textil).

Cine cumpără/poartă creații poartă haute couture?

Se estimează că întreaga clientelă a industriei haute couture nu depășește 4000 de clienți la nivel mondial.

Principala piață pentru couture este, în acest moment, formată din Rusia, Orientul Mijlociu și China.

Piesele haute couture apar adesea pe vedete (în special în cazul evenimentelor importante, cum ar fi Gala Met sau Ceremonia decernării premiilor Oscar), dar, cel mai adesea, este vorba despre piese împrumutate, nu cumpărate și păstrate de staruri.

De asemenea, este de menționat faptul că nu toată lumea care cumpără creații couture o face pentru a le purta. Unii cumpărători privesc o astfel de achiziție drept o investiție, intenționând a vinde ulterior piesele pentru a face un profit.

Câte persoane sunt implicate în realizarea unei piese couture?

Media este de douăzeci de persoane, dar se poate depăși acest număr dacă este vorba despre o creație extrem de complexă.

Valentino haute couture toamnă 2018

Cât costă o piesă haute couture?

Prețul unei piese pentru zi se învârte în jurul a 10.000 de euro, în timp ce pentru piesele mai elaborate, pentru seară, preţurile rareori scad sub 20.000 de euro.

Costul unei astfel de creații poate sări însă până la sume de milioane de euro dacă vorbim despre detalii prețioase sau materiale rare/ dificil de procurat.

Cât durează, în medie, să creezi o ţinută couture?

Bineînțeles, depinde de complexitatea designului. Însă pentru ținutele de zi, media este de 100 de ore de lucru, iar pentru cele se seară (care includ detalii mai minuțioase, cum ar fi broderiile complicate), se poate ajunge la 700 de ore de lucru.

Cât de profitabilă este industria haute couture?

Deși prețurile cu care se vând creațiile couture sunt foarte mari, costurile de producție sunt, cel mai adesea, și mai mari, ceea ce înseamnă că, prin intermediul colecțiilor couture, brandurile ies, de regulă în pierdere dacă vorbim strict din punct de vedere al profilului.

Cu toate acestea, colecțiile haute couture sunt privite de către casele de modă care le produc drept o investiție pe partea de imagine. Bernard Arnault, CEO LVMH, a declarat, la un moment dat, pentru publicația The Telegraph, că „sumele care se pierd sunt irelevante. Colecţiile haute couture atrag atenţia. Sunt cele care te fac să ieşi în evidenţă.”

Care sunt casele de modă care produc haute couture în prezent?

În prezent, membrii oficiali ai Chambre Syndicale de la Haute Couture Parisienne sunt: Adeline André, Alexandre Vauthier, Alexis Mabille, Chanel, Christian Dior, Franck Sorbier, Giambattista Valli, Givenchy, Jean Paul Gaultier, Julien Fournié, Maison Margiela, Schiaparelli, Stéphane Rolland, Yiqing Yin.

Membrii asociaţi ai CSHCP sunt: Armani Privé, Atelier Versace, Elie Saab, Valentino, Viktor & Rolf.

Brandurile care în prezent nu sunt membre oficiale ale CSHC, dar care sunt invitate să participe la Săptămâna Modei Couture sunt: Aouadi, Dice Kayek, Georges Hobeika, Guo Pei, Ilja, Ralph & Russo, Ulyana Sergeenko, Zuhair Murad, J. Mendel.

Casele de bijuterie: Boucheron, Chanel Joaillerie, Chaumet, Dior Joaillerie, Van Cleef & Arpels.

Accesorii: Loulou de la Falaise, Massaro, On aura tout vu.

haute couture
Armani Privé toamnă/iarnă 2014

Ce presupune să fii o casă de haute couture?

În mod legal, un brand se poate identifica drept casă de modă haute couture doar dacă aderă la regulile stricte impuse de Ministerul Francez de Industrie şi de Fédération Française de la Couture, du Prêt-à-Porter des Couturiers et des Créateurs de Mode.

Casele de modă care își doresc să fie acreditate trec printr-un proces de selecție riguros, dar odată ce aparțin de CSHCP, beneficiază de protecţie legală, posibilitatea de a prezenţa colecţii în cadrul Săptămânilor Modei Couture de la Paris, precum şi distincţia de a-şi eticheta oficial creaţiile drept haute couture.

Odată obținută distincția de casă de modă haute couture”, aceasta se menține la infinit?

Nu. Doar atâta vreme cât brandul respectă regulile Camerei Sindicale, și anume, trebuie să opereze în ateliere pariziene cu un minimum de 15 angajaţi full-time, să producă manual creaţii made-to-measure, şi să prezinte câte două colecţii (a minimum câte 50 look-uri) pe an (una pentru fiecare sezon), în cadrul Săptămânii Modei Couture de la Paris.

Casele couture străine asociate sunt obligate să respecte aceleaşi criterii pentru a-şi asigura apartenenţa de CSHCP.

Creațiile couture sunt realizate de aceeași echipă care produce și colecțiile ready-to-wear?

Nu. Nu oricine este autorizat să realizeze creaţii couture. „Les Petites Mains” („Micile mâini”) este asociaţia celor 2.200 de croitori şi croitorese care stau în spatele ţinutelor haute couture. De regulă, aceste persoane sunt foarte loiale caselor de modă pentru care lucrează, adesea petrecându-şi întreagă carieră colaborând cu un singur brand.

CITEȘTE ȘI: Cele mai bune filme, documentare, cărți și podcasturi despre modă

Foto: Imax Tree

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.