Tot ce trebuie să știi despre Gala Met

Gala Met este considerată un soi de echivalent în modă al decernării premiilor Oscar. Este evenimentul care, an de an, adună o elită globală în New York, strângând, într-o singură noapte, sume enorme pentru un scop caritabil.

Anna Wintour, redactorul-șef al ediței americane a revistei Vogue, este cea care organizează evenimentul până în cel mai mic detaliu – se spune că dictează totul, de la listele de invitați și până la cine va ajunge la ce oră pe covorul roșu.

Gala Met are loc în fiecare an în prima zi de luni a lui mai. Anul acesta, trebuia să aibă loc pe data de 4 mai, însă, la fel ca toate evenimentele din această perioadă, a fost anulată, urmând ca organizatorii să decidă dacă va fi amânată pentru o dată ulterioară tot în acest an sau va fi reluată abia în 2021, ținând cont de evoluția pandemiei de coronavirus la nivel global.

Chiar și în absența Galei Met din acest an, iată totuși ce trebuie să știi legat de acest eveniment iconic.

Ce este?

Gala Met (cunoscută şi sub denumirile „Balul Met” sau „Gala Costume Institute”) îşi trage numele de la cel al Muzeului Metropolitan de Artă din New York (Met), locul în care este organizată an de an din 1946 încoace. Gala Met este un eveniment caritabil, iar scopul ei este strângerea de fonduri în beneficiul muzeului, însă totodată, marchează startul expoziţiei anuale din cadrul aripii Costume Institute.

Cum a început totul?

Prima Gală Met a avut loc în 1948. Până în 1995, a funcționat pe modelul clasic al oricărui eveniment caritabil, însă lucrurile s-au schimbat când Anna Wintour a devenit chairwoman. Anna a transformat evenimentul într-una dintre cele mai vizibile și importante petreceri, ajungându-se astfel la comparația cu Gala Premiilor Oscar.

Când are loc?

Gala Met are loc an de an în prima zi de luni a lunii mai. Există chiar și un film documentar pe această temă – The First Monday in May documentează ediția din 2015 a Galei, urmărind parcursul unui an de pregătiri pentru eveniment.

Sarah Jessica Parker la Gala Met în 2015

Unde are loc?

După cum sugerează numele, Gala Met are loc în cadrul Muzeului Metropolitan de Artă din New York (supranumit Met”). În seara respectivă, muzeul este închis, dar se redeschide publicului larg după Gală, pentru ca toată lumea să poată vizita expoziția timp de un an. Anul acesta face excepție, Muzeul Metropolitan de Artă fiind, pentru moment, închis publicului.

Câte fonduri reușește să strângă?

În medie, Gala Met reuşeşte să adune peste 10 milioane de dolari anual.

Care este dress code-ul?

Fiecare ediție a Galei are o tematică anume, care coincide cu cea a expoziției aripii Costume Institute din anul respectiv. Invitații sunt încurajați să respecte tematica anului, iar majoritatea o fac. Există mereu excepții, însă persoanelor care nu bifează dress code-ul nu le este totuși refuzată intrarea (cel mult ajung pe listele de worst dressed ale publicațiilor care acoperă evenimentul).

În ultimii ani, tematicile au fost:

2015: China: Through the Looking Glass

2016: Manus x Machina: Fashion In An Age Of Technology

2017: Rei Kawakubo/Comme des Garçons: Art of the In-Between

2018: Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination

2019: Camp: Notes on Fashion

Anul acesta, tematica ar fi trebuit să fie: About Time: Fashion and Duration

Zayn Malik și Gigi Hadid la Gala Met în 2016

Care a fost tematica anului trecut?

Tematica expoziției găzduite de Costume Institute, și, implicit, a Galei Met 2019, a fost Camp: Notes on Fashion o explorare a exceselor și a kitsch-ului în modă. Mai exact, conceptul de camp implică faptul ca persoana care își asumă acest look să ia frivolitatea foarte în serios. Camp este despre look-uri teatrale, dar etalate în mod calculat. Camp te obligă să te transformi într-un personaj și să-ți joci rolul în mod impecabil – altfel, riști un dezastru.

Vedetele s-au conformat – Lady Gaga, a schimbat nu unul, nu două, nici chiar trei, ci PATRU ținute – le poți vedea aici pe toate. Jared Leto a purtat la subraț o replică a propriului său cap. Cardi B a purtat o rochie brodată manual cu 30.000 de pene, cu trenă de trei metri, care a necesitat un întreg arsenal de asistenți pentru a îi permite artistei să se miște. Ezra Miller a apărut pictat pe față cu încă niște seturi de ochi. Billy Porter a fost adus pe covorul roșu asemenea unui faraon, întins pe un pat din catifea neagră cărat de patru bărbați. Katy Perry a purtat un candelabru. Vezi aici care au fost cele mai spectaculoase ținute de la Gala Met 2019.

Billy Porter la Gala Met 2019

Cine sunt gazdele Galei?

Anna Wintour prezidează evenimentul an de an (cu excepții în 1996 și 1998). Tot ea este cea care alege o serie de persoane care îndeplinesc rolul de co-gazde. Selecția include, de regulă, un mix de staruri şi oameni care au legătură cu tematica anului.

Anul trecut, co-gazde au fost Lady Gaga, Alessandro Michele (Gucci), Harry Styles și Serena Williams.

Rolul gazdelor este de a fi entertaineri pentru câte o masă sau set de mese pe durata galei.

Cum poți ajunge pe lista de invitați?

Gala Met include un mix de persoane care sunt invitate (nu plătesc bilet) și persoane care plătesc pentru a fi acolo. Prețul unui bilet este de aproximativ 30.000 de dolari, iar prețul pentru a rezerva o masă în cadrul evenimentului se învârte în jur de 275.000 de dolari (prețurile se modifică de la an la an, de regulă crescând pentru a conserva aerul de exclusivitate al evenimentului).

Faptul că ai câteva zeci sau sute de mii de dolari disponibili pentru a plăti intrarea nu este, însă, de-ajuns pentru a-ți asigura un loc pe lista invitaților. Anna Wintour are drept de veto asupra fiecărei persoane care urmează să participe la eveniment.

De asemenea, faptul că ai participat o dată nu garantează faptul că vei putea să o faci din nou. Nici chiar în cazul în care ești vedetă. Într-o scenă din documentarul „The First Monday în May” (2016), un angajat Vogue poate fi auzit vorbind la telefon cu un reprezentant al brandului Calvin Klein, spunându-i acestuia că nu poate să îl includă pe Josh Hartnett la masa cumpărată de casa de modă, pentru că actorul nu a mai făcut nimic notabil în ultima vreme.

În plus, zvonurile spun că dacă refuzi vreodată invitaţia Annei la Gala Met, îți sabotezi șansele de a mai fi invitat/ă pe viitor. Există, desigur, excepții – Beyoncé nu a participat la Gala din 2017 pentru că era însărcinată cu gemeni, iar anul trecut, a fost absentă pe motiv că Jay-Z a surprins-o pe ultima sută de metri cu o vacanță neplanificată, pentru a putea prinde un moment de relaxare împreună înainte de începerea turneului mondial pe care cei doi l-au susținut în 2018. Rămâne de văzut dacă Bey va fi invitată în acest an, sau dacă își va face apariția.

Mai mult, chiar dacă o companie cumpără o masă la gală (cum se întâmplă, adesea, în cazul sponsorilor), acest lucru nu înseamnă că membrii companiei în cauză pot alege cine să participe la eveniment. În 2016, de pildă, Apple, unul dintre sponsorii oficiali, a cumpărat o masă, însă Anna a fost cea care a decis cine anume din cadrul companiei a putut participa.

Anna Wintour la Gala Met în 2017

Trebuie să fii vedetă pentru a fi invitat/ă?

Nu neapărat. Trebuie doar să îi atragi interesul Annei Wintour. Aceasta are obiceiul de a invita și persoane pe care le consideră up-and-coming în industria modei.

Cum se desfășoară procesul de fotografiere pe covorul roșu?

Există o regulă cum că toate cuplurile trebuie fotografiate împreună, chiar dacă unul dintre cei doi nu este celebru. Fotografilor le este permis ca, după ce au făcut poza de cuplu, să întrebe dacă este în regulă să facă o poză în care să apară numai jumătatea celebră (de cele mai multe ori, răspunsul este pozitiv).

Fiecare invitat respectă o regulă nescrisă de a poza pentru fotografi timp de câteva secunde, astfel încât aceștia să poată surprinde câteva cadre – plan întreg şi bust, de regulă. Fotografilor le este permis să strige vedetele pe nume pentru a stabili un contact vizual, însă este considerat nerespectuos ca un fotograf să insiste să țină o vedetă în loc pentru fotografii mai mult de 4-5 secunde.

Fotografii trebuie să respecte tematica Galei?

Fotografii sunt obligaţi să respecte un dress code strict formal (black tie), pentru a nu face notă discordantă cu restul invitaţilor. În cazul în care un fotograf se prezintă la eveniment îmbrăcat casual, îi este refuzat accesul.

Rihanna la Gala Met 2018
Rihanna la Gala Met 2018

Cum aleg vedetele ce să poarte?

Se spune că Anna Wintour ar dicta ce urmează să poarte cine anume și ce designer să îmbrace pe cine anume, însă nu este mereu cazul.

Există totuși o tradiție ca vedetele să se afișeze pe covorul roșu alături de designerul care le-a îmbrăcat pentru eveniment, în cazul în care nu vin cu partenerul.

Lady Gaga și designerul Brandon Maxwell la Gala Met 2019

Ce se întâmplă de fapt la Gala Met, după încreierea defilării pe covorul roșu?

După ce se termină partea pe care o vedem cu toții – vedetele pe covorul roșu – invitații sunt întâmpinați la intrarea în muzeu de către setul de gazde (este obligatoriu ca gazdele să salute fiecare invitat în parte), apoi fac un tur al expoziției, urmat de un mic cocktail, iar seara se încheie cu o cină, punctată de un concert (interpretul este mereu surpriză).

În ultimii ani, Anna Wintour a interzis fotografiile în cadrul evenimentului care are loc în interiorul muzeului, însă multe vedete au ignorat această rugăminte.

Foto: Splash News

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.