Style Tips: Cum purtăm jacheta din denim

Deși, ca și în cazul jeanșilor, jacheta din denim a fost inițial gândită în scop utilitar, a reușit să își câștige un statut iconic și, de mai bine de un secol, e nelipsită atât din garderoba masculină (pentru care fusese gândită de creatorul său) cât și din cea feminină (în cadrul căreia a dobândit popularitate la câteva decenii după inventarea sa).

Levi Strauss, aceleși om responsabil și pentru crearea jeanșilor, este cel care a produs prima jachetă din denim. Inspirat și impulsionat de popularitatea jeanșilor, pe care îi introdusese cu câțiva ani în urmă (în 1873) în contextul Goanei după aur care se iscase în California, și care se dovediseră foarte utili nu numai căutătorilor de aur, ci și cowboy-ilor, fermierilor, minerilor și mecanicilor de căi ferate, Strauss a dus mai departe ideea, propunând încă o piesă durabilă și practică.

Prima jachetă din denim, creată de Levi Strauss în 1880, nu numai că folosea același sistem de securizare cu capse a punctelor sensibile, pentru durabilitate sporită (ca și în cazul jeanșilor), ci includea și un set de câte trei pense care puteau fi descusute pentru a crea mai multă mobilitate.

Până după cel de-al doilea Război Mondial, denimul era mai degrabă o marcă a clasei muncitoare, însă începând cu anii ’50, a căpătat din ce în ce mai multă popularitate, atingând un public tot mai larg, mai ales după ce a fost asociat cu look-ul tinerilor rebeli. Denimul devenise în acea perioadă uniforma nonconformiștilor, ba chiar fusese interzis în școli în unele părți ale Americii.

Look-ul de ultimate bad boy al lui Marlon Brando în Rebel Without A Cause (1947) a solidifiat statutul jeanșilor drept cool item, însă jacheta din denim a devenit ultrapopulară abia un deceniu mai târziu, când Elvis Presley a apărut îmbrăcat într-o astfel de piesă în filmul Jailhouse Rock (1957). Atât de mulți tineri și-au dorit să recreeze look-ul lui Elvis încât cei de la Levi’s au decis să profite de cerere și au lansat o linie de denim negru. Cu toate că Elvis declarase că nu era un fan al denimului, colecția a avut un succes teribil.

Elvis Presley

În anii 60, până și vedetele de la Hollywood cunoscute pentru imaginea glamour pe care și-o construiseră, au început să poarte astfel de jachete. Când nu își învăluia celebrele forme în rochii fabuloase, Marilyn Monroe prefera să poarte tricouri albe simple peste care arunca câte o jachetă din denim. De asemenea, după un incident în care lui Bing Crosby nu i-a fost permis să intre într-un hotel din Canada din cauză că purta denim din cap până în picioare, cei de la Levi’s s-au sesizat rapid și au profitat de oportunitatea de marketing creând special pentru artist un frac din denim, complet cu o etichetă redactată în stil glumeț, ce ruga personalul hotelurilor de pretutindeni să trateze posesorul fracului cu maximă ospitalitate.

Jachetele din denim și-au consolidat statutul de cult items și pe parcursul anilor ’70, când au fost popularizate grație curentului punk. Anii ’80 au venit cu o estetică nouă – acid washed denim (aspect prespălat sau decolorat) și jachete din denim colorat.

Kate Moss-Calvin-Klein

Decada anilor ’90 a venit cu un vibe minimalist (care a marcat reîntoarcerea la nuanțele clasice în defavoarea culorilor aprinse), iar jachetele din denim au căpătat o conotație senzuală – în 1992, Kate Moss, pe atunci adolescentă, a apărut într-o campanie Calvin Klein purtând o jachetă fără nimic pe dedesubt, și, tot în același an, Claudia Schiffer a abordat același look provocator în campania Guess. Diesel și Versace au promovat la rândul lor o imagine ultrasexy pieselor din denim pe durata anilor ’90.

Claudia Schiffer

În prezent, după ce a trecut prin numeroase iterări, jacheta din denim s-a întors la imaginea de bază – la fel ca și în cazul jeanșilor, care tind către o revenire la tăieturile clasice și jachetele se reîntorc la un look clasic. Spre deosebire de tendințele anilor 2000, care favorizau un look second skin, însemnând ca piesele din denim să includă lycra pentru a sta lipite de corp, look-ul actual este cel tradițional, din bumbac 100%.

Dior

Jachetele din denim au apărut pe podiumurile prezentărilor pentru sezonul curent – în show-urile Dior și Tibi au luat forma unor sacouri cu croială lungă și dreaptă, în timp ce Tom Ford a propus o variantă cropped. Și-au făcut apariția chiar și în colecția Chanel, în variante cu aplicații din dantelă, în timp ce în show-urile Unravel și Oscar de la Renta au apărut versiuni inspirate din trendul acid wash al anilor ’80.

Tom Ford

Există nenumărate moduri de a purta jacheta din denim – poate fi, la urma urmei, asociată cu aproape orice fel de look, de la jeans + tricou și până la rochii vaporoase. Mai jos, iată propunerile noastre pentru primăvara aceasta.

Gigi Hadid

Nu te teme de mixul double denim – doar asigură-te că optezi pentru o nuanță mai închisă, pentru a te menține în direcția actuală a tendințelor. O jachetă cropped merge perfect alături de niște jeanși cu croială largă și dreaptă (poți sufleca tivurile sau poți să lași materialul să se adune un pic la nivelul gleznelor pentru un look inspirat de cultura hip hop a anilor 2000).

Jachetă Off-White, preț la cerere – aici, jeans Paco Rabanne, 1.355 lei – aici, bustieră Fenty X Puma, 370 lei – aici, breloc Maison Margiela, prețla cerere – aici, ochelari de soare Illesteva, 905 lei- aici, sneakers Nike, preț la cerere.

O jachetă cu aplicații de capse merge perfect asortată unui body cu aer senzual, pentru un echilibru perfect între edgy și sexy. În cazul de față, capsele argintii de pe jachetă creeaza și un contrast cool lângă cele aurii de pe body. Completează cu pantaloni ușor evazați și kitten heels.

Jachetă Mango, 249,90 lei – aici, body Murmur, 550 lei – aici, pantaloni Tibi, 2.285 lei – aici, pantofi Ellery, 2.315 lei – aici, cercei Mango, 79,90 lei – aici

A venit în sfârșit vremea frumoasă, așa că avem voie să ne gândim la outfituri primăvăratice, după un început de sezon mult prea friguros. Pentru un date sau o plimbare de weekend, noi îți propunem un look romantic format dintr-o rochie trei sferturi și o geantă din rafie (se numără printre cele mai în vogă modele de genți pentru vara lui 2018), alături de care să asortezi o jachetă supradimensionată din denim.

Jachetă Mango, 249,90 lei – aici, rochie Zimmermann, 3.000 lei – aici, geantă Clare V., 665 lei – aici, cercei Mango, 69,90 lei – aici, sandale Anna F., 935 lei – aici

Matching denim se numără printre trendurile sezonului curent, și ține cont că poate fi vorba chiar despre denim colorat. De purtat cu un tricou simplu, alb, și cu ochelarii IT ai momentului – cei de dimensiuni cât mai mici.

Jachetă Mango, 159,90 lei – aici, Jeans Bliss And Mischief, 680 lei, aici, tricou H&M, 29,90 lei – aici, sneakers Fenty X Puma, 580 lei – aici, ochelari de soare Popmap, 75 lei – aici, borsetă Isabel Marant, preț la cerere – aici

 

Foto: arhiva Levi’s, arhiva Calvin Klein, arhiva Guess, Splash News, Imaxtree, Pixabay, website-urile brandurilor

Text: Cătălina Teodorescu

Citeşte şi: Denim-ul la H&M, cu  Suki Waterhouse, Anaïs Gallagher și Adonis Bosso 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.