Slip dress, rochia care a ajuns 
din dormitor 
pe podium

Uneori, a fost piesa potrivită pentru o scenă de seducție. Alteori, s-a lăsat combinată cu jeanși și bocanci pentru un look underground. De cele mai multe ori, slip dress — rochia furou — n-a apărut singură pe podiumurile de modă, așa cum nu a făcut-o nici în sezonul de primăvară/vară 2020. Sutiene la vedere, dantele și rochii care par scoase direct din sertarul cu lenjerie au luat cu asalt catwalkurile. Când a apărut prima dată un model slip dress și cum a evoluat? Să analizăm.

Puțină istorie

Ați fi crezut, probabil, că rochia furou, așa cum o știm noi, a apărut după anii de emancipare a femeilor, după ce corsetele și jupele au fost eliminate din șifonier. Nimic mai greșit! Chiar în Evul Mediu, sub denumirea de chemise în Franța sau smock în Anglia, rochia furou (din batist, in sau bumbac, cu sau fără broderii din dantelă și mătase) era purtată de către doamnele de la curte, ce-i drept, mai mult în intimitatea budoir-ului sau pe sub rochiile lungi și grele din catifea.Apoi, pe la 1700, spiritul liber și nonconformist al Mariei Antoinette a adus, chiar în fața unui pictor al vremii (portretul făcut acesteia în rochia de casă îi este atribuit lui Élisabeth Vigée-Lebrun), lenjeria la vedere – rândurile de dantelă nu mai erau ascunse sub rochia de zi, ci purtate ca atare. Evident, multele volane și broderii complicate încă erau existente, însă un prim pas pentru a scoate furoul din dormitor se făcuse deja.

Old Hollywood glamour

La începutul anilor 1900, piesele de lenjerie complicate (corsete, jartiere etc) au început să cadă în dizgrație, iar rochia-furou le înlocuia, cu succes, pe sub rochiile de zi. Anii 1920, apariția flapper girls și nevoia lor de mișcare neîncorsetată de elemente rigide pun și mai aproape de lumina reflectoarelor rochia furou. Anii 1930 aduc croieli noi rochiilor furou (să ne amintim aici de senzaționala rochie de culoarea șampaniei, purtată în fotografiile vremii de către Jean Harlow), iar în 1940-1950 acestea se îmbogățesc cu detalii prețioase din dantelă, cu perle, cu bretele cu cristale, apar în culori pastel, ceea ce le face tot mai sexy și le transformă în niște accesorii perfecte pentru scenele de seducție din filme.

Una dintre cele mai cunoscute imagini este cea în care apare Elizabeth Taylor în 1958, în versiunea pentru televiziune a piesei lui Tenessee Williams, Cat on a Hot Tin Roof. Odată ce apar fustele mini, în anii 1960, și slip dress-ul devine tot mai… scurt, până ce este eliminat din rolul său de lenjerie. Până la explozia de pe catwalk și de pe scenă a rochiei furou, o mai zărim pe aceasta sporadic, în filme – începând cu una dintre peliculele celebre ale anilor 1980, Scarface, cu o Michelle Pfeiffer fragilă în rochiile sale furou și continuând cu Waiting to Exhale (1996), cu Whitney Houston în rolul principal.

Anii ’90

Uitată mai bine de 20 de ani, rochia furou își face o apariție surprinzătoare la începutul anilor 1990, când revine în lumina reflectoarelor direct ca un item vestimentar de sine stătător. Aceste slip dresses erau confecționate din materiale fluide ca satinul și mătasea, urmau fidel liniile corpului (uneori partea corespunzătoare sutienului era subliniată prin tăieturi și cusături specifice) și lungimea lor varia de la fuste midi, până la genunchi, la variante lungi, de seară. Așa revedem slip dress-ul în ținutele grunge ale lui Courtney Love, pe Posh Spice, dar și în mai toate outfiturile acestei perioade afișate de către Kate Moss – să ne amintim celebra rochie furou extrem de transparentă purtată de model la petrecerea Elite Model Agency în 1993 (semnată Liza Bruce)! Calvin Klein, Narciso Rodriguez, Versace au fost promotorii modelului și, pe lângă Kate Moss, Sofia Copola și Gwyneth Paltrow, dar o mulțime de alte vedete și-au exprimat pasiunea pentru acest model, purtându-l pe covorul roșu de la premierele mondiale. Ba mai mult, chiar Carolyn Bessette-Kennedey s-a căsătorit într-o rochie superbă semnată Narciso Rodriguez, iar prințesa Diana a purtat un model într-o nuanță de albastru regal, cu broderii din dantelă neagră, semnată Dior, la MET Gala în 1996.

Practic, în această decadă, mai toate starurile încearcă rochia furou. Astfel, o vedem pe Kate Moss la MET Gala (1995), pe Courtney Love la Oscaruri în 1990, asortată cu o tiara strălucitoare, dar și pe Winona Ryder într-o rochie furou din catifea (1993), pe Gwyneth Paltrow în 1996, la Oscaruri, alături de Brad Pitt, pe Claudia Schiffer la Los Angeles Academy Awards (1998), pe Sarah Jessica Parker, Naomi Campbell și Linda Evanghelista.

În prezent

În sezonul primăvară/vară 2020, rochia furou revine pe podiumuri în forță. O zărim în varianta cu broderii din dantelă la Christopher Kane și Vaquera, în nuanțe pastel la Blumarine, Preen și Jonathan Simkhai, în varianta strălucitoare la Eckhaus Latta sau cu inserții de dantelă neagră la Gabriela Hearst, Alexander Wang și Gucci.

Citește și articolul nostru despre marele comeback al trendurilor din anul 2000!

Text: Alina Aliman

Foto: Guliver /Getty Images, Imaxtree.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.