Profil designer: Roger Vivier

Roger Vivier s-a nascut in 1913, la Paris, unde a studiat sculptura la École des Beaux Arts. La inceput, Vivier se ocupa de design pentru fabrica de pantofi a unui prieten.

In 1937, el si-a deschis propriul sau atelier de pantofi. De-a lungul anilor el a creat linii de pantofi pentru Pinet si Bally (Franta), Miller si Delman (SUA), Rayne si Turner (Marea Britanie) si intre 1940-1941, creatii exclusive pentru Delman (New York).

In 1945 el a deschis un magazin de pantofi in New York, alaturi de Suzanne Remy, sub marca „Suzanne&Roger”.

In 1947, Roger s-a intors la Paris unde a inceput sa lucreze ca freelancer. Intre 1953-1963 a lucrat la casa de moda Dior. Vivier a creat linia de pantofi pentru curentul New Look, initiat de Christian Dior, care a revolutionat moda. Pantofii puneau in evidenta glezna piciorului.

In colectia Dior, Roger a folosit tocul stiletto (inventat de artist in anul 1954) si tocul care seamana cu o virgula. In anul 1960, designerul a creat pantoful cu toc jos „Pilgrim pump”, care avea aplicata in fata o curea argintie si care au fost purtati de Catherine Deneuve in filmul „Belle de Jour”. Acest model de pantofi este unul din cele mai copiate tipuri de pantofi, din toate timpurile. In 1963, Vivier si-a redeschis un atelier de pantofi la Paris. Intre timp el crea pantofi pentru casele de moda couture: Yves Saint Laurent, Ungaro si Balmain.

In anul 1992, folosind ca inspiratie natura, pictura, moda contemporana, istoria modei si literatura, Vivier a updatat modele mai vechi de pantofi, create de el, dorind sa fie intr-un continuu progres. In 1995, el si-a deschis un nou butic de pantofi tot la Paris, dupa ce semneaza un contract cu Rautureau Apple Shoes.

Unul din cei mai importanti designeri ai secolului XX, Roger Vivier, a creat pantofi cu un design sofisticat, confectionati din materiale precum matasea sau satinul, purtati de unele din cele mai stilate persoane ale secolelor XX-XXI, Diana Vreeland, Regina Angliei, Ava Gardner si Marlene Dietrich. Pantofii sai decorativi, pe care erau aplicate perle sau bijuterii, erau asemanati cu sculpturile.

Vivier a fost unul dintre primii designeri care a folosit material plastic in creatia de pantofi. Primele sale creatii din acest material au fost facute dupa cel de-al doilea razboi mondial, in 1940. In anul 1960, a creat o colectie de pantofi, confectionati doar din material plastic. La jumatatea anilor 60, Roger a facut ca cizmele inalte si mulate sa devina populare, ceva ce inainte se considera inacceptabil.

Creatiile lui Roger Vivier sunt expuse la ,,Metropolitan Museum of Art” din New York, la Muzeul ,,Victoria&Albert” din Londra si la ,, Musee du Costume et de la Mode of the Louvre” din Paris.

Roger Vivier a murit in 1998, la Toulouse, Franta. El a fost sursa de inspiratie si un model pentru multi dintre cei mai importanti designeri. Manolo Blahnik a declarat ca ,,Oamenii incearca sa il copieze, dar este imposibil sa gasesti acea combinatie tip mix&match intre elemente tehnice si design”. Designerul Kenneth Jay Lane a spus despre Vivier ca ,,A fost cel mai genial artist al pantofilor din intreaga lume”.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.