Profil de designer: Manolo Blahnik

By  | 

Originea lui Manolo Blahnik este un exotica, el s-a nascut in Santa Cruz de Palma, Insulele Canare, Spania, unde a fost crescut de parintii sai – tatal ceh si mama de origine spaniola – pe o plantatie de banane. Mama sa purta haine semnate de couturieri celebrii precum Cristobal Balenciaga si avea o pasiune pentru incaltaminte, incercand sa conceapa expadrile, in timp ce Manolo o privea cu admiratie.

Parintii lui Manolo, doreau ca fiul lor sa devina diplomat, astfel l-au trimis sa studieze la Geneva, unde urma sa studieze politica si dreptul, dar Manolo s-a razgandit, optand pentru arhitectura si literatura. In 1965, el a plecat la Paris unde a studiat arta si unde a lucrat la un magazin de haine vintage.

Dupa ce a lucrat in buticul "Zapata" din Londra si a avut cateva slujbe ocazionale ca si designer, Manolo a ales in 1971 sa plece in New York cu un portofoliu ce continea creatiile sale, pentru a deveni designer. Dupa ce a vazut portofoliu sau, editorul US Vogue, Diana Vreeland, i-a spus lui Manolo ca ar trebui sa creeze pantofi.

Reintors in Londra, Manolo a inceput sa creeze pantofi pentru barbati. El reinterpreta pantofii clasici pe care ii vedea in filme, dandu-le o nota mai colorata.

De asemenea, vizita fabricile de pantofi, pentru a vedea cum decurge toata productia. In 1972, designerul Ossie Clark l-a rugat pe Manolo sa creeze pantofii pentru noua sa colectie.

Pentru a-si imbunatati tehnica, Blahnik a cautat un manufacturier care sa ii corecteze tehnica, pentru a putea creea pantofi perfecti din punct de vedere artistic.

In 1974, el a devenit primul barbat care a aparut pe coperta "Vogue"-ului britanic, fotografiat alaturi de Anjelica Huston.

Dupa ce a cumparat magazinul "Zapata" de la proprietarul sau, si-a deschis primul magazin in Londra. In 1979, Manolo Blahnik si-a deschis primul magazin din SUA, pe bulevardul Madison din New York.

Creatiile sale au o nota distinctiva, iar modelele sale sunt unele inovatoare. Cand in anii ’70 dominau paltformele, Manolo a propus tocurile stiletto, care au avut succes, devenind un model clasic. Intre anii ’70 si ’80, Manolo a lucrat cu designeri renumiti precum Calvin Klein, Isaac Mizrahi si John Galliano.

Pentru contributia pe care a adus-o industria modei britanice, Manolo Blahnik a fost distins cu titlul de "Comandantul Imperiului britanic" in 2007.

Datorita atentiei care i s-a oferit in serialul "Sex and the city", Manolo a devenit un designer al carui nume este sinonim cu produsul pe care il ofera. Cand spui Manolo Blahnik te gandesti instantaneu la pantofi. Denumirea de "Manolo" este folosita pentru a descrie incaltamintea deosebita si foarte scumpa, cu preturi intre 300 si 400 de dolari.

Manolo este un couturier de tip old school care se poate lauda cu conceperea fiecarei creatii care ii poarta numele. El schiteaza designul fiecarui model de pantofi, alege materialele, sculpteaza tocul, alege ilustratiile pentru campania publicitara si supervizeaza atent productia de pantofi.

Desi un designer de succes, Blahnik nu a facut anumite cursuri de specializare. Celebritati precum Victoria Beckham, Kate Moss, Naomi Campbell, Madonna, Kylie Minogue si necrutatoarea Anna Wintour i-au recunoscut talentul pentru designul de pantofi.

Pantofii lui Manolo Blahnik transforma o femeie obisnuita intr-una sexy, mai inalta si mult mai frumoasa. El a reinventat pantofii cu tocuri inalte, dandu-le o noua forma, noi culori si diverse detalii precum perle, funde, pene, panglici sau curele.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *