Pantofii stiletto – încălțămintea cu peste 90 de ani de istorie!

Pantofii stiletto sunt, astăzi, extrem de populari și de îndrăgiți de către femeile din toată lumea. Chiar dacă, de multe ori, aceștia creeză disconfort din cauza tocului foarte înalt – element prin care, de altfel, se și disting – reprezentantele sexului frumos sunt gata oricând să-și sacrifice comoditatea în favoarea eleganței pe care aceste accesorii le oferă. 

Fără doar și poate, pantofii stiletto sunt opțiunea femeii puternice, senzuale, care cucerește locuri și oameni doar pășind grațios. Însă nu dintotdeauna pantofii stiletto au fost o marcă specifică unui look „femme fatale”. Descoperă istoria celor mai controversați pantofi cu toc și află detalii pe care orice fashion icon trebuie să le știe! 

Stiletul, arma care a inspirat denumirea pantofilor 

Cu siguranță că vei obține un look criminal de fiecare dată când porți pantofi stiletto! Însăși denumirea acestora te duce cu gândul la această idee, mai ales dacă știi mici detalii despre etimologia termenului de origine italiană. ”Stiletto” se traduce prin ”pumnal”, o armă ascuțită, de dimensiuni mici, cu o lamă extrem de fină și de tăioasă. Cuțitul tip stiletto era folosit de către temuții ucigași ai mafiei italiene, care au adus această armă albă și în America. Totuși, nu italienii au fost cei care au inventat lama stiletto, căci sunt dovezi care atestă existența acesteia încă de pe vremea Evului Mediu, atunci când cuțitul se folosea de către cavaleri în luptele cu adversarii. Astfel, nu este de mirare că acești pantofi sunt considerați accesoriile indispensabile din arsenalul stilistic al femeilor fatale. 

Bărbații, primii care au purtat pantofi stiletto 

Deși astăzi pantofii cu toc cui, așa cum se mai numesc pantofii stiletto, sunt elemente specifice garderobei feminine, trebuie să știi că, inițial, ei au fost utilizați de bărbați. Se pare că denumirea de ”pantofi stiletto” a fost introdusă pentru prima dată în perioada anilor 1930. Diverse surse istorice atestă faptul că pantofii cu toc înalt au fost folosiți de măcelarii timpurilor străvechi, dintr-un motiv cât se poate de surprinzător: considerau că, datorită tocului înalt, piciorul lor este protejat de contactul cu sângele animalelor pe care le sacrificau. 

Acesta nu este, însă, singurul detaliu controversat care a marcat istoria pantofilor ce împrumută denumirea pumnalului asasinilor italieni; de-a lungul timpului, faima acestora a căpătat și alte conotații negative, ei fiind asociați la un moment dat cu încălțămintea exclusivă a femeilor de moravuri ușoare. 

Pantofii stiletto între controversele trecutului și faima prezentului 

Pantofii stiletto nu au avut dintotdeauna valențele elegante și sofisticate pe care le-a câștigat în prezent. Din contră, au fost perioade din istoria lor în care, datorită sau din cauza tocului foarte înalt dar și a vârfului ascuțit, ei au fost asociați fetișurilor, căpătând diverse semnificații erotice. 

Abia după aproape două decenii de la apariția lor, stiletto au început să fie priviți drept o formă de manifestare a feminității, a eleganței și a senzualității subtile. Roger Vivier, designerul care a reîmprospătat imaginea acestui tip de încălțări a fost și cel care a utilizat noi metode tehnologice pentru a oferi pantofilor stiletto mai multă stabilitate. Deși mai apoi, odată ce moda anilor 60 și-a intrat în drepturi, acești pantofi și-au pierdut gloria, ei și-au revendicat locul binemeritat pe marile podiumuri în prima parte a anilor 70. Manolo Blahnik este designerul care a creat o nouă versiune a acestor pantofi și care i-a și readus în atenția femeilor din întreaga lume. 

Pantofii stiletto au o istorie foarte tumultoasă și interesantă, dar nici alte tipuri de încălțări nu sunt mai prejos la acest capitol. Află mai mult detalii despre modelele de pantofii care au marcat istoria modei de la specialiștii epantofi: https://www.epantofi.ro/modele-pantofi-2019!

 

 

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: pixabay

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.