(P) Trendul minimalist în garderobă. Cât de ușor e să trăiești cu mai puțin

Dacă ești la o pereche de blugi distanță de a nu mai putea să deschizi ușa dormitorului, e clar că ai o problemă. E foarte ușor să ajungi la un șifonier aglomerat. Mersul la mall a ajuns un fel de a petrece timpul liber. Iar trendurile din modă se succed mai rapid decât ciclurile climatice. Dar niște oameni inteligenți au zis stop.

Li se spune minimaliști. Și se laudă că au 15-20 de articole în șifonier. Cum ajungi la un astfel de stil de viață? Cei mai mulți pun accent pe calitate. Principiul este că mai bine îți construiești o garderobă de la zero, formată doar din haine premium, decât să-ți mai iei câte ceva în fiecare săptămână. Chit că folosești un card de cumpărături ca să le cumperi pe toate odată. Pe termen lung, ieși mai ieftin.

Dar de unde începi? Primul pas e să-ți faci un inventar. Să evaluezi gravitatea situației. Mai ai loc în dulapuri sau se încovoaie bara de umerașe? Ce-ți place din ce ai și ce n-ai mai folosit de ani buni? Poți chiar să pui pe hârtie totul. Ca să știi exact cum acționezi mai departe.

Acest prim pas te va ajuta să-ți clarifici și stilul vestimentar care te definește și pe care vrei să-l accentuezi mai mult în nou ta garderobă. Vorbim despre un singur stil. N-ai loc de variațiuni când te joci cu 20 de articole în tot șifonierul. Acest stil unic te va ajuta să-ți alegi mai departe hainele și să-ți compui ținutele în timp record în fiecare zi.

După ce ai făcut inventarul și ți-ai stabilit un stil, urmează partea cea mai dificilă. Să arunci fără milă tot ce nu se mai potrivește. Aici, există un truc care-ți poate fi de folos. Golește toate rafturile, dulapurile și dulăpioarele și grupează-ți hainele în 3 grămăjoare: DA, NU, POATE. DA-urile vor fi un punct de plecare în noua garderobă. NU-urile ajung fie la reciclat, fie la containerele de colectare. Iar la categoria POATE, poți include tot ce nu te lasă inima să arunci, dintr-un motiv sau altul. Dar atenție, asta nu înseamnă că poți să le păstrezi. Vorbim despre minimalism, despre liniște și claritate în viața ta. Ia tot ce ai așezat în grupul POATE și așază-le frumos în cutiuțe, undeva în cămară sau într-un dulap separat. Dacă timp de 3 luni, nu folosești nimic din ele, te vei fi convins singur că poți să renunți la ele.

Acum că foaia este albă, poți să construiești noua ta garderobă. Ai un stil, ai o mâna de articole de la care să pleci, ai mintea liberă de toate nimicurile care-ți îngreunau alegerile în fiecare dimineață. Începe de la necesități. Câte ghete, câte geci, câți pantofi, câte cămăși și câți pantaloni? Două de bucată sunt suficiente, spun minimaliștii. Important e să fie de cea mai bună calitate. Ține un card precum CardAvantaj aproape și investește în piese din partea superioară a scarei de prețuri. Când ai numai haine bune pe tine, nu mai simți nevoia de a căuta încontinuu prin magazine. Ești mai mulțumit cu imaginea ta, ai încredere, libertate financiară și mai mult timp dimineața. Tu de ce crezi că Steve Jobs purta aceeași uniformă tot timpul?

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.