(P) Tie iti e Dor de Romanesc?

By  | 

Colecţia  Dor de românesc conţine genţi lucrate din material textil şi piele naturală, policromatice, cu motive reprezentative din şase regiuni importante ale ţării: Transilvania, Oltenia, Muntenia, Bucovina, Basarabia şi Moldova, urmând ca aceasta să se extindă pe parcurs. Motivele alese sunt inspirate din tradiţia fiecărei zone şi exprimă principalele valori ale acestora, putând fi regăsite şi în arhitectura veche, în straiele populare, în picturi şi sculpturi tradiţionale sau alte elemente pur româneşti.

Nicoleta Chirica, designer şi fondator Iutta, povesteşte de unde a pornit colecţia: ”Este o idee la care lucrăm de foarte mult timp şi care a luat naştere din simplul motiv că avem regiuni puternice din punct de vedere cultural şi spiritual, care merită redate şi, mai ales, purtate.

Prin noua colecţie Iutta, dorim să readucem atmosfera zonei de care ne simţim cel mai legaţi. Purtând fiecare geantă în parte, purtăm, de fapt, dorul pentru regiunea pe care aceasta o simbolizează. Conceptul colecţiei, care se reflectă fidel şi în miza campaniei, a fost construit şi gândit pentru a valorifica sentimentele de dor, dovadă a ataşamentului puternic faţă de specificul românesc.”

Descoperirea celor mai potrivite motive tradiţionale pentru colecţie şi, mai ales, aflarea poveştii din spatele lor au putut fi realizate cu ajutorul Ioanei Corduneanu, de la Semne Cusute. Aşa cum blogul Ioanei spune, semnele cusute sunt cele pe care oamenii le-au purtat şi le-au luat cu ei peste tot: la lucru, la Sărbătoare, dincolo de viaţă. Şi aceste semne pot fi purtate acum, cu Dor de românesc.

De asemenea, pentru modelele tradiţionale utilizate, de un real ajutor a fost şi Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, care a susţinut şi a încurajat noua colecţie Iutta, dându-şi acordul pentru utilizarea semnelor tradiţionale ce au inspirat designul Dorului de românesc.

Genţile din noua colecţie pot fi achiziţionate de pe site-ul www.iutta.ro, unde sunt disponibile sub forma unui catalog online.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *