Care sunt cei mai buni ochelari de soare pentru condus?

Deși mulți șoferi nu acordă importanță acestui detaliu, ochelarii de soare trebuie aleși cu atenție atunci când vrei să îi porți la volan. O pereche de ochelari de soare necorespunzători, purtați în timp ce conduci, îți pot pune viața în pericol. Printre cei mai periculoși ochelari de soare în timpul deplasării cu mașina sunt cei ai căror lentile nu permit trecerea unei cantități suficiente de lumină prin ele, astfel că blochează vederea. Tot periculoși sunt și cei cu lentile colorate, care pot schimba nuanțele culorilor și contrastul dintre ele.

În continuare, îți vom oferi un ghid care te va ajuta să alegi cei mai potriviți ochelari de soare pentru condus. Ca un sfat de început, îți spunem că poți achiziționa ochelari Polaroid la cel mai bun preț, pentru a conduce în siguranță.

Forma lentilelor perfecte la volan

Ochelarii cu rame supradimensionate, deși sunt la modă, nu sunt recomandați să fie purtați la volan. Aceștia reprezintă un real pericol atunci când sunt purtați în timpul condusului, întrucât pot compromite vederea periferică. Din acest motiv, crește considerabil riscul accidentelor.

Cei mai potriviți ochelari pentru condus, din punctul de vedere al formei, sunt ochelarii tip Aviator. Aceștia sunt finuți și au brațele subțiri, astfel că nu împiedică vizibilitatea șoferului. Specialiștii recomandă ca lentilele să fie curbate ușor, întrucât acestea previn ca lumina să pătrundă la ochi pe lângă ramă.

Culoarea lentilelor ideale pentru condus

Diferitele culori care se folosesc pentru fabricarea lentilelor pot influența gradul de lumină care ajunge la ochi, precum și cât de bine poate șoferul să distingă culorile și nivelul de contrast pe care îl percepe ochiul. Culoarea lentilelor poate avea atât efecte pozitive, cât și negative asupra modului în care șoferul vede semnele de circulație, luminile semaforului și potențialele pericole.

Din acest motiv, specialiștii în oftalmologie recomandă să nu se poarte la volan ochelari de soare cu lentile în nuanțe de roz, albastru sau verde, întrucât acestea pot neutraliza culoarea roșie a semaforului.

Lentilele cele mai recomandate pentru condus sunt cele în nuanțe de gri sau maro. De asemenea, este important ca acestea să fie polarizate, întrucât acestea sunt neutre și nu afectează modul în care percepi culorile din natură. De asemenea, lentilele galbene sau în nuanțe specifice chihlimbarului, maro-auriu, sunt potrivite, întrucât îmbunătățesc contrastul dintre culori.

Ține cont și de gradul de intensitate a culorii, grad care se măsoară de la 0 la 4, în cazul ochelarilor de soare. Această scală determină cantitatea de lumină care ajunge la ochi. Nu purta niciodată ochelari de soare de tip 4 atunci când conduci, întrucât aceștia reduc concentrarea, produc somnolență și te pun în pericol. În schimb, ochelarii de soare de tip 0 sunt potriviți pentru condusul pe timp de noapte sau în zilele mohorâte.

Lentile graduale vs lentile clasice

Pentru condus, cele mai potrivite lentile sunt cele polarizate. Acest tip de lentile reduce gradul de strălucire a suprafețelor ude atunci când intră în contact cu lumina. De asemenea, lentilele polarizate sunt ideale pentru condusul în condiții de ceață, întrucât te ajută să vezi mai bine conturul și detaliile obiectelor.

Lentilele graduale sunt, de asemenea, recomandate pentru șoferi, întrucât permit trecerea unei cantități suficiente de lumină spre ochi, oferind o vedere optimă la volan. Aceste lentile nu modifică nuanțele culorilor, iar partea de jos a lentilei, care este într-o nuanță mai deschisă, permite o mai bună observare a bordului, iar partea de sus protejează ochii și oferă o vizibilitate mai bună, chiar și în zilele extrem de însorite.

Lentilele heliomate, adică acelea care își schimbă culoarea în funcție de gradul de lumină la care sunt expuse, nu sunt recomandate pentru șoferi.

Așadar, atunci când alegi ochelarii de soare pentru condus, trebuie să ții cont de forma lentilelor, culoarea lor și tipul de lentile.

 

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: Pixabay

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.