Lecția de istorie: Tatuajele și moda

Au fost simboluri ale unei apartenențe la un trib sau o castă. Au făcut deliciul glumelor pe brațele lucrate ale marinarilor (vă aduceți aminte de Popeye?). Au completat imaginea de „bad boys” a starurilor rock. Și s-au transformat, în cele din urmă, în… accesorii la modă. Tatuajele, fie ele permanente, cu henna sau temporare și-au lăsat istoria scrisă cu cerneală pe pielea modei.

Tatuajul ca formă de apartenență socială.

Probabil n-a existat nici un popor care să nu fi avut modelele proprii de tatuaje. Egiptenii, grecii, romanii, persanii, vikingii, japonezii — cu toții cunoșteau arta tatuajului. Dacă pentru egipteni (și alte triburi africane) tatuajele semnificau, pe lângă apartenența la un trib, și aventurile prin care a trecut acea persoană sau statutul său social, în Roma și Grecia antică mulți sclavi erau „însemnați” cu astfel de desene pe piele, care arătau cui aparțin aceștia.

Ceva mai târziu, după ce căpitanul Cook se întoarce din călătoria sa din Polinezia, tatuajele devin obișnuite printre marinari (inimi străpunse, sirene), toate fiind influențate de superstițiile asociate călătoriilor pe mare. De altfel, termenul de „tatuaj” provine din cultura polineziană, „tattaw” deținând semnificația de „inscripționare”.

Însă, odată cu popularizarea lor, apar și primele studii despre nocivitatea substanțelor cu care se făceau acestea, astfel încât prin anii 1860 tatuajul a fost scos în afara legii în Franța (în Japonia a fost interzis în unele regiuni chiar până în secolul 21, însă din cauza asocierii cu clanurile mafiote). Răspândirea creștinismului a pus și ea frână modei tatuajelor. Cu toate acestea, în 1862, viitorul rege Eduard al VII-lea și-a tatuat crucea Ierusalimului pe braț, dând tonul unui obicei printre artistocrații englezi.

Tatuaje permanente, desene cu henna sau desene autocolante?

În anii 1920, tatuajele „cosmetice” devin la modă printre femei – de vreme ce produsele de machiaj propriu-zise erau prea scumpe – și se foloseau pentru zona sprâncenelor și conturul buzelor (tehnici încă utilizate destul de mult și în zilele noastre). În anii 1930 tatuajele devin „utilitare”, multe persoane folosindu-le pentru a-și nota astfel codul numeric personal. Anii 1940 aduc tatuajele colorate (multe dintre ele erau inspirate de simboluri militare sau patriotice), dar tot acești ani sunt și cei care poartă amintirea tristă a tatuajelor făcute în lagărele de concentrare de la Auschwitz.

Anii 1960 ridică problema riscului pe care îl prezintă tatuajele — și nu vorbim aici doar de infecțiile datorate substanțelor de tatuat; multe dintre saloanele din New York sunt blamate pentru creșterea cazurilor de hepatită din această perioadă. Anii 1970 le readuc în trend, iar anii 1980 reprezintă chiar o perioadă de înflorire pentru tatuajele: tot mai multe vedete, staruri rock și actori își inscripționează brațele, spatele sau picioarele, iar exemplul lor este urmat rapid de oamenii obișnuiți.

Sinéad O’Connor

Motive celtice, florale, citatele în limbi exotice și caracterele chinezești sunt la modă. În anii 2000 tatuajele (mai ales în cazul femeilor) sunt făcute în zona lombară, iar Rihanna este vedeta pe care vor s-o toți vor s-o imite. Anii 2010 aduc tatuaje din ce în ce mai ciudate, așezate în locuri în premieră (vârful degetelor, spatele urechii).

Primele tatuaje se făceau prin tăierea efectivă a pielii și introducerea cernelii, cenușii sau altor agenți în acea plagă (chiar praf de pușcă). Mai târziu, substanța colorată este introdusă cu ajutorul acelor. În New York, primul centru în care se executau tatuaje a fost deschis în 1848 și era frecventat mai ales de militari, iar prima mașină electrică de tatuat a fost inventată de Samuel O Reiley, în 1891.

Citește și: Lecţia de istorie: Evoluția bumbacului

În epoca modernă, tatuajele nu mai sunt făcute cu pigmenți minerali, ci cu unii organici. Tatuajele cu henna (aduse și inspirate de cultura asiatică) prind teren mai ales în rândul celor care nu vor să-și marcheze pe viață un mesaj sau un desen pe piele, iar tehnicile din ce în ce mai performante de transfer fac ca tatuajele temporare (făcute cu aerograful direct pe piele sau prin transfer al unor colante) să fie din ce în ce mai performante.

Vedetele și tatuajele lor.

Toate trupele rock și punk și, mai nou, orice vedetă pop are cel puțin un tatuaj. Unele, chiar mai multe – pielea regretatei Amy Winehouse era acoperită de tatuaje, Megan Fox are o colecție impresionantă, iar Angelina Jolie numără nu mai puțin de 10 (unele extrem de vizibile, ca rugăciunea în sanscrită de pe spate, alături de dragon și tigru), chiar și Britney Spears și-a făcut câteva, iar modelul Cara Delevingne și-a tatuat leul (simbolul zodiei ei) pe degetul arătător.

Cara Delevingne

Justin Bieber și-a făcut primul tatuaj la 16 ani (acum are peste 50!), la fel ca Ed Sheeran care a început cu desenele pe piele la 18 ani și acum are circa 60 – cel mai recent incluzând o sticlă de ketchup Heinz, desenată pe mână! Pe unele dintre aceste tatuaje le-am văzut nu doar pe covorul roșu sau la piscină, ci și chiar pe copertele revistelor (să ne amintim de coperta Vogue cu Lady Gaga sau de cea cu Rihanna). Tatuajele nu ocolesc nici lumea personajelor de desene animate — Popeye the SailorMan, Moana) și nici cărțile celebre (Girl with the Dragon Tattoo).

Angelina Jolie

În modă…

Primele colecții inspirate de tatuaje au fost lansate de japonezul Issey Miyake pentru sezonul de toamnă/iarnă, colecția intitulată chiar Tattoo și prezentată la New York în 1971. O mișcare îndrăzneață, de vreme ce abia în 1948 tatuajele fuseseră legalizate în Japonia și ele erau încă asociate cu gruparea Yakuza. În anii 1980 tatuajele deja începuseră să fie adoptate în colecții — Martin Margiela prezintă pe catwalk-uri un top de inspirație tattoo (1989) — cu elemente din desenele tradiționale pe piele din Japonia, Polinezia și America, iar Jean Paul Gaultier are o întreagă colecție chiar în 1994, Les Tatouages.

David Beckham

Nu sunt singurii: casa Chanel reia modelul tatuajelor în colecția din 2009 (imitând niște portjartiere de care atârnă celebrul C), Comme de Garçons revine pe catwalk cu niște costume bărbătești pe care se regăsesc modele de tatuaje în 2015, iar Junya Watanabe replică, în 2017, pe câteva topuri nude din colecția masculină, modele tribale de tatuaje.

Urmând exemplul colegilor din modă, la casa Dior vedem, în 2018, modele care au aplicate tatuaje sub forma unor coliere în colecția de haute-couture (a-do-ra-bi-le!), în timp ce nonconformistul brand Vetements propune, în 2019, topuri cu modele de tatuaje. Recent, Viktor & Rolf trimit pe podium, în 2020, la prezentarea haute couture, modele cu tatuaje vizibile, chiar aplicate pe frunte (cum altfel ar putea ieși în evidență mesajul Love?!).

Ce urmează?

„Tatuajele au fost la modă și au ieșit din modă cu o viteză uimitoare”, spunea David McComb, autorul volumului 100 Years of Tattoos, pentru The Guardian. „În anii 1900, toată lumea bună era înnebunită după tatuaje — chiar și mama lui Winston Churchill avea un șarpe tatuat la încheietură! Cinci ani mai târziu, erau deja demodate. Dacă aș avea o mulțime de bani, aș investi într-o mașină performantă care să elimine tatuajele de pe piele. Cred că asta o să fie la modă în următorii ani.” Să-l credem sau nu? Suntem siguri că istoria ne-o va arăta. Pe pielea următoarei generații.

Drew Barrymore

Material realizat de Alina Aliman pentru ediția de august a revistei Cosmopolitan, pe care o poți achiziționa de aici.

Foto: Imaxtree, Getty Images, Profimedia.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.