Lecția de istorie: Povestea prețioasă a catifelei

Ne duce cu gândul la lux, la voluptate, la casele regale și ale lor baluri impunătoare. Ne poartă prin Cambridge-ul lui Stephen Hawking, ne introduce în povestea lui Scarlett O’Hara și ne invită pe scena lui Mick Jagger. Catifeaua este back in business și în acest sezon!

Dacă ne uităm la prezentările toamnă/iarnă 2020/2021, un lucru cu siguranță ne sare în ochi: peste tot, de la cele mai sport la cele mai tradiționaliste case de modă, cu toate au adus un accent de catifea în prezentările lor. Astfel, am văzut sacouri din catifea grea la Celine și Balmain, costume la Chanel sau Haider Ackermann, rochii la Valentino și Oscar de la Renta și chiar pantaloni scurți la Etro. Când și cum a început istoria acestui material atât de adorat și atât de prețios?

Istoria catifelei începe cu multe mii de ani în urmă, se presupune pe Drumul Mătăsii, unde o tehnică specială a unui artizan – care a așezat firele de mătase nu doar pe lungime și pe lățime, ci și pe înălțime, fiind apoi tăiate scurt – a dat naștere unuia dintre cele mai scumpe materiale. Bucățele de catifea nefinisată s-au descoperit și în China (se presupune că datează cu 200 ani Î.Hr.).

Irakul a fost printre primii producători de catifea, alături de Egipt. Multă vreme catifeaua a provenit din ţările Orientului Mijlociu, modul în care se obţinea fiind un secret bine păzit şi transmis din tată în fiu. Pe la începutul anilor 1200, istoricii spun că mai mulți artizani din Turcia, Grecia și Cipru au fost nevoiți să migreze spre Europa centrală și astfel, Lucca, un oraș din Italia, devine unul dintre cele mai mari centre de fabricație pentru catifea. Meșteșugul ajunge apoi și în Spania sau Franța și, de aici, la curtea regilor Angliei, unde metri întregi de material sunt folosiți pentru a capitona scaunele din castele și, mai apoi, pentru a sta la baza stofelor prețioase din care erau croite pelerinele regilor și rochiile reginelor.

Renașterea a fost, practic, marcată de piesele vestimentare confecționate din catifea – de la pelerinele papilor la jachetele aristocrației și rochile doamnelor din înalta societate, până la catifea customizată pentru cei mai bogați dintre membrii societății, material care purta emblema și însemnele acelei case. În această perioadă, cele mai importante centre pentru producerea catifelei se găseau în Florența (cu modele inserate în material), Genova (unde specialitatea era catifeaua neagră) și Veneția.

Pe repede înainte – ajungem la anii Revoluției Industriale. Producția catifelei devine mecanizată, se poate fabrica mai rapid, cu costuri mai mici. Însă nu este, nici în această perioadă, un material la îndemâna oricui. În anii 1920, bucăți de catifea erau folosite pentru confecționarea șalurilor purtate peste rochiile de gală, iar materialul devine unul preferat de către designerii de interior, mai ales în varianta „decupată”, devenind sinonimă, în această perioadă, cu stilul Art Deco.

În plus, jachetele din catifea par să fie în combinația perfectă cu rochiile purtate de flapper girls. În anii 1960, catifeaua apare des pe scenă – sub forma jachetelor purtate de rockeri – să ne amintim doar de Jimi Hendrix și a lui celebră jachetă din catifea, ornată cu lanțuri și butoni aurii, tradiție preluată mai apoi și de Mick Jagger, căruia jacheta sau sacoul din catifea nu i-a lipsit prea des din garderobă și de pe scenă.

Anii 1970 reprezintă acea perioadă specială din istoria catifelei pe podiumurile de modă. Caftane, rochii, sacouri extravagante – toate erau confecționate din catifea. Materialul își păstrează șarmul chiar și până în grunge-ul anilor 90, când își găsește locul lângă jeanșii rupți. Dar și în costumele speciale pentru seri la patru ace, în ținuta domnilor – regretatul Sean Connery apare în Diamonds are Forever cu un superb sacou din catifea bleumarin, iar Daniel Craig, în Skyfall, îi urmează exemplul.

Tom Ford face jachetele din catifea celebre pe podiumiri (și în afara lor) în timp ce moda street style plusează, în anii 2000, cu treningurile și bluzele sport din catifea (Britney Spears, Rihanna, Kardashians și lista poate continua). În 2012, la Oscaruri, Angelina Jolie face dintr-o catifea nu doar o piesă elegantă, ci o transformă într-una sexy (vă mai amintiți de celebra poză cu piciorul divei la vedere, printre faldurile de catifea?). Trei ani mai târziu, Lady Gaga apare, alături de Tony Bennett, într-o rochie din catifea albastru electric cu un turban asortat, iar în 2019 Billy Porter ia prin surprindere audiența cu un tuxedo cu o fustă imensă, pe covorul roșu al aceluiași Oscar. De altfel, sacourile din catifea pentru domni (nu doar negre, ci și roșii sau chiar… roz) și rochiile cu umerii goi și cu fustă lungă devin norma în cazul ținutelor purtate la evenimente elegante.

Inițial, catifeaua era confecționată din mătase, iar tot procedeul era executat manual. Însă costurile mari și apariția a tot felul de fibre fac ca, în acest moment, catifeaua să fie confecționată din in, mohair, lână, bumbac, ba chiar și din niște fibre de palmier, asta ca să nu punem la socoteală fibrele sintetice ca poliester, nylon, vâscoză. În prezent există peste 20 de tipuri de catifea (denumită diferit fie din cauza materialului din care este confecționată, fie datorită orașului în care se produce sau a modelului care apare pe ea).

În filme, catifeaua a făcut senzație în Pe aripile vântului – cine nu-și amintește rochia verde purtată de Vivien Leigh? Dar și în varianta roșie, pe Judy Garland în Meet Me in St Louis, pe Elizabeth Taylor în 1950 în Rhapsody? Drew Barrymore o poartă superb în TBT: Ever After (1998), însă recunoaștem cinstit că variantele noastre favorite sunt Jessica Chastain in Lawless și Blake Lively in The Age of Adaline.

Și, desigur, celebra rochie de culoarea nopții semnată Victor Edelstein și purtată de Lady Diana la Casa Albă, în 1985, atunci când se învârte, râzînd, la brațul lui Travolta. Dacă aveți nevoie de mai multă inspirație, căutați pe canalele de movie streaming orice serial cu și despre Tudors, Anna Boylen, Borgias, Catherine The Great, Elizabeth a Angliei și alte regine. Pariem că noile sezoane ale serialelor voastre preferate vor include, în 2021, catifeaua pe moodboardul costumelor?

Text: Alina Aliman

Foto: Getty Images

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.