Lecția de istorie: Pantofii cu toc

„Nu știu cine a inventat pantofii stiletto, însă sigur toate femeile, din toată lumea, îi datorează mulțumiri”, spunea Marilyn Monroe. Desigur, printre ele suntem și noi, cele care nu ne mai închipuim cum ar arăta moda fără clasicii, sexy și mereu suprinzătorii stiletto.

Vă mai amintiți fotografiile extrem de senzuale ale lui Helmut Newton? Sau orice film în care eroina pornește într-o misiune de seducție? Sau de scenele amuzante dar în același timp fermecătoare din Sex and The City? Vă trezesc emoții numele de Roger Vivier? Manolo Blanhik? Jimmy Choo? Christian Louboutin? Ei bine, da, ați intuit perfect: vorbim astăzi despre istoria unuia dintre cele mai populare mai îndrăgite și mai contemporane ca oricând piese din istoria modei: pantofii stiletto.

Când au apărut acești pantofi? Ei bine, istoria spune că ei existau și înainte de epocile moderne (poate nu sub forma unor sexy items) și erau purtate de către regine, dar și curtezane. Însă dovezi fotografice concrete apar în jurul anilor 1940, când o astfel de pereche de pantofi a fost fotografiată în picioarele solistei Mistinguett. Pantofii erau creați de către designerul André Perugia.

În anii 1950, designerul Roger Vivier ia în considerare în creațiile sale tot mai mult tocul de tip stiletto (asociat destul de mult cu spectacolele de cabaret, femei ușoare și un comportament nu tocmai decent) și îl introduce în moda vremii. El a utilizat diverse aliaje metalice în interiorul tocului, pentru a oferi mai multă stabilitate. Astfel, a reușit să obțină un toc mai subțire decât cel care rezultă din materialele utilizate anterior (lemn sau alte materiale ușoare), care necesitau o lățime mai mare a tocului. Astfel, regăsim creațiile lui Roger Vivier în colecțiile pentru Christian Dior din 1953 până în 1963, adevărate opere de artă cu broderii și aplicații fine. Și, evident, cu tocuri subțiri, fine.

N-au trecut nici 10 ani după acest moment și pantofii stiletto capătă chiar acest nume (femeile încep să se refere la ei ca la stilettos – denumire care nu mai făcea neapărat trimiterea către toc), vârfurile pantofilor încep să devină și ele mai ascuțite, iar suprafața pe care se sprijină talpa purtătoarei devine… tot mai redusă.

În anii erei Beatles, pantofii stiletto au pierdut din popularitate (platformele și tocurile pătrate câștigând tot mai mult teren). Totuși, femeile au continuat să îi poarte la diverse ocazii. O nouă versiune a tocului stiletto a revenit în atenție în anul 1974, atunci când Manolo Blahnik a creat noul toc, cunoscut sub denumirea de „toc cui”. Totuși, pantofii produși erau diferiți de originalii pantofi stiletto, datorită faptului că producția în masă modifică ușor designul original al tocului stiletto. Asta nu-l împiedică pe Blahnik să devină unul dintre cei mai cunoscuți și mai iubiți creatori de pantofi din toate timpurile.

Designerul spaniol a fost unul dintre favoriții redactorului-șef al revistei Vogue, Diana Vreeland, iar pantofii lui cu tocul „ac/cui”, extrem de subțire, au devenit celebri, promovați intens în paginile revistei, dar și în declarațiile unor celebrități precum Madonna (care i-a descris ca fiind arma supremă a seducției, mai buni decât sexul), Sarah Jessica Parker sau Kate Middleton. De altfel, ca să revenim pentru scurt timp în zilele noastre, poate cei mai cunoscuți stiletto din istoria modei (în afară de pantofii din cristal ai Cenușăresei) sunt… pantofii semnați Manolo Blahnik, albaștri cu cataramă-bijuterie în vârf, cu care Mr. Big a cerut-o pe Carrie în căsătorie în Sex and The City, în locul tradiționalului inel.

Citeşte continuarea materialului în ediţia de martie a revistei Cosmopolitan România.

Foto: Guliver/Getty Images, Imaxtree.

Text: Alina Aliman

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.