Lecția de istorie: Animal print

Să fie oare vorba despre spritul rebel care se regăsește în fiecare dintre noi? Despre puterea de seducție? Să iubim hainele „animal print” doar pentru că ele simbolizau, la un moment dat, puterea și rangul superior? Să ne placă amestecul nebun de pete și să vrem, cu orice preț, să ne reîntoarcem în natură? Oricare ar fi răspunsul, un lucru este sigur: acest imprimeu inspirat de blănurile felinelor feroce este puternic ancorat în trendurile sezonului. Și în istoria modei.

Trebuie să ai ceva curaj să porți animal print din cap până-n picioare. Nemaivorbind de un simț estetic deosebit, pentru că linia de demarcație între glam & fabulous și penibil & kitch poate fi, în cazul specific al acestor piese vestimentare, una foarte, foarte fină. „Dacă ești mai degrabă genul de persoană drăgălașă, nu le purta!”, scria Christian Dior în al său Little Dictionary of Fashion.Dar, mai întâi, să ne întoarcem în timp și să recapitulăm: animal print nu a fost (din nefericire) doar un imprimeu pe un material. Ci a fost, literalmente, un print al unor… piei reale de animale. De aici și asocierea lui evidentă cu puterea — cine reușea să vâneze tigrul sau leopardul avea forță, abilități superioare și (da, chiar așa) un acoperământ călduros în nopțile reci. „A fost mereu asociat cu regalitatea, cu războinicii, cu zeițele puternice”, spune Jo Weldon, autorul cărții Fierce: The History of Leopard Print.

Fast-forward peste secole și ajungem în anii 1920. Da, da, în acei ani în care șampania curgea valuri, iar femeile erau acoperite de bijuterii și, mai ales, de blănuri. Designerul acelor vremuri, Jeanne Paquin, folosea mult aceste imprimeuri (de fapt, chiar bucăți din blană) în colecțiile sale. Și doamnele vremurilor de atunci nici nu concepeau să iasă din casă (fie vară, fie iarnă) fără a purta blănurile care le dovedeau rangul și gradul de bogăție.

În anii 1940, patternul „animal print” se mută de pe haine grele pe rochii de seară. Iar la începutul anilor 1950, pin-up girls îl adoptă, nonșalante, chiar și pe costumele de baie. Bettie Page a fost una dintre ele — dacă vă place perioada, urmăriți documentarul Betty Paige, the Girl the a Leopard Print Bikini (2004). În acești ani, și Ava Gardner pozează într-un body cu imprimeu leopard, așezată pe niște scări acoperite cu un material identic, în timp ce Jane Mansfield lansează moda pantalonilor confecționați din materiale cu imprimeuri “animale”. În 1947, designerul Christian Dior uimește lumea modei cu a sa colecție de primăvară/vară în care, pentru prima dată, nu o blană naturală e cea care dă tema „animal print”, ci un imprimeu tip leopard realizat pe mătase, pe o rochie de seară (Afrique) și pe o rochie de zi (Jungle). Dior nu se oprește doar la rochii, ci aplică acest imprimeu pe manșetele jachetelor de iarnă, pe pălării și mănuși.

În 1950, Roger Vivier reușește să realizeze imprimeuri leopard pe un satin albastru, din care lansează o colecție de pantofi și genți asortate. În 1951, Balmain propune o colecție în care toate piesele unui look respectau același print — pantaloni, jachetă, botine — un look care se transformă la acea vreme într-un simbol al eleganței și sofisticării. Este purtat, pe rând, de către divele cinematografiei acelor ani: Ursula Andress, Brigitte Bardot și Catherine Deneuve.

Anii 1960 nu fac decât să continue tradiția acestui imprimeu pe catwalkuri. Yves Saint Laurent preia ideea și folosește patternul pe rochiile lungi din șifon și pe jachetele cu paiete în colecția din 1964. Aceștia sunt anii în care imaginea lui Jackie Kennedey purtând un palton imprimat (semnat Oleg Cassini) devine una iconică. Ducesa de Windsor, Zsa Zsa Gabor și Babe Paley sunt alte personalități ale acelor vremuri care apar des îmbrăcate cu haine ce abordau patternul respectiv. Până și Elizabeth Taylor este fotografiată cu un look all animal print. Iar Edie Sedgwick devine muza care inspiră hitul lui Bob Dylan din 1966, Leopard Skin Pill Box Hat.

Citeşte continuarea materialului în ediţit de print a revistei Cosmopolitan România.

Foto: Guliver/Getty Images, Imaxtree.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.